Rybacia polievka
Rybacia polievka

Krémová polievka s lososom

Vojto Artz
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár spoločnosti Metro Slovakia, 23. októbra 2020
Krémová polievka s lososom
Foto: Dušan Křístek
4
porcie
90 minút
príprava

Suroviny

400 g čerstvý
2 ks
60 g
2 PL
 čerstvo namleté
800 ml
300 ml
400 ml
hrsť
Na vývar (cca 1,5 l):
800 g (prípadne vnútornosti)
3 ks
kúsok (alebo stonkový zeler)
1,5 – 2 l
1 ks väčšia




Postup

  1. 1

    Najprv urobíme vývar. Rybie skelety a hlavy dobre očistíme, odstránime žiabre a oči. Dáme piecť do rúry. Na oleji restujeme očistenú, na kúsky nakrájanú mrkvu a zeler, zalejeme studenou vodou, osolíme, pridáme upečené skelety a hlavy, celú cibuľu a pomaly privedieme do varu. Pomocou naberačky pozbierame z povrchu zrazené bielkoviny, pridáme bobkový list, korenie a znížime teplotu. Varíme cca 1 hodinu. Potom vývar vypneme a necháme ho čiastočne vychladnúť. Chuť vývaru zosilnie a kaly sa usadia na dne hrnca. Potom vývar pomocou naberačky precedíme cez jemné cedidlo. Soľ pridávame až na konci. Ak by sme rybiu hlavy nezbavili očí a žiabier, tak sa vývar zakalí a zhorkne. Takisto sa môže zakaliť, keď bude prudko vrieť a nebudeme zberať penu a zrazené bielkoviny.

  2. 2

    Lososa nakrájame na menšie kocky a opečieme na olivovom oleji s kúskom masla. Osolíme a okoreníme.

  3. 3

    V hrnci restujeme na olivovom oleji najemno nakrájanú šalotku do zmäknutia asi 5 minút. Podlejeme rybacím vývarom, pridáme mlieko a krátko povaríme. Pridáme smotanu a opäť necháme redukovať. Vložíme opečené kúsky lososa, krátko prehrejeme a dochutíme soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.

  4. 4

    Tip: Lososa môžeme aj bez opečenia vložiť priamo do horúcej polievky a krátko prehriať. Takisto môžeme použiť aj iné morské ryby (tresku, halibuta a podobne). Polievku môžeme ešte zahustiť kúskom studeného masla, ktoré rozpustíme a premiešame v už odstavenej polievke. Z vývaru, mlieka a zo smotany, ak ich necháme viac zredukovať, môžeme pripraviť omáčku na cestoviny a budeme mať výborné hlavné jedlo.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia