Krémová polievka s lososom
prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár spoločnosti Metro Slovakia, 23. októbra 2020
Foto: Dušan Křístek
porcie
príprava
Suroviny
400 g čerstvý |
|
2 ks |
|
60 g |
|
2 PL |
|
|
|
čerstvo namleté |
|
800 ml |
|
300 ml |
|
400 ml |
|
hrsť |
|
Na vývar (cca 1,5 l): | |
800 g (prípadne vnútornosti) |
|
3 ks |
|
kúsok (alebo stonkový zeler) |
|
1,5 – 2 l |
|
1 ks väčšia |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Najprv urobíme vývar. Rybie skelety a hlavy dobre očistíme, odstránime žiabre a oči. Dáme piecť do rúry. Na oleji restujeme očistenú, na kúsky nakrájanú mrkvu a zeler, zalejeme studenou vodou, osolíme, pridáme upečené skelety a hlavy, celú cibuľu a pomaly privedieme do varu. Pomocou naberačky pozbierame z povrchu zrazené bielkoviny, pridáme bobkový list, korenie a znížime teplotu. Varíme cca 1 hodinu. Potom vývar vypneme a necháme ho čiastočne vychladnúť. Chuť vývaru zosilnie a kaly sa usadia na dne hrnca. Potom vývar pomocou naberačky precedíme cez jemné cedidlo. Soľ pridávame až na konci. Ak by sme rybiu hlavy nezbavili očí a žiabier, tak sa vývar zakalí a zhorkne. Takisto sa môže zakaliť, keď bude prudko vrieť a nebudeme zberať penu a zrazené bielkoviny.
- 2
Lososa nakrájame na menšie kocky a opečieme na olivovom oleji s kúskom masla. Osolíme a okoreníme.
- 3
V hrnci restujeme na olivovom oleji najemno nakrájanú šalotku do zmäknutia asi 5 minút. Podlejeme rybacím vývarom, pridáme mlieko a krátko povaríme. Pridáme smotanu a opäť necháme redukovať. Vložíme opečené kúsky lososa, krátko prehrejeme a dochutíme soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.
- 4
Tip: Lososa môžeme aj bez opečenia vložiť priamo do horúcej polievky a krátko prehriať. Takisto môžeme použiť aj iné morské ryby (tresku, halibuta a podobne). Polievku môžeme ešte zahustiť kúskom studeného masla, ktoré rozpustíme a premiešame v už odstavenej polievke. Z vývaru, mlieka a zo smotany, ak ich necháme viac zredukovať, môžeme pripraviť omáčku na cestoviny a budeme mať výborné hlavné jedlo.
Tiež rybacia polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu