Rybacia polievka
Krémová polievka s lososom
Autor receptu: redakcia
Postup- Najprv urobíme vývar. Rybie skelety a hlavy dobre očistíme, odstránime žiabre a oči. Dáme piecť
do rúry. Na oleji restujeme očistenú, na kúsky nakrájanú mrkvu a zeler, zalejeme studenou vodou, osolíme, pridáme upečené skelety a hlavy, celú cibuľu a pomaly privedieme do varu.
Pomocou naberačky pozbierame z povrchu zrazené bielkoviny, pridáme bobkový list, korenie a znížime teplotu. Varíme cca 1 hodinu. Potom vývar vypneme
a necháme ho čiastočne vychladnúť. Chuť vývaru
zosilnie a kaly sa usadia na dne hrnca. Potom
vývar pomocou naberačky precedíme cez jemné cedidlo. Soľ pridávame až na konci. Ak by sme
rybiu hlavy nezbavili očí a žiabier, tak sa vývar
zakalí a zhorkne. Takisto sa môže zakaliť, keď
bude prudko vrieť a nebudeme zberať penu a zrazené bielkoviny.
- Lososa nakrájame na menšie kocky a opečieme
na olivovom oleji s kúskom masla. Osolíme a okoreníme.
- V hrnci restujeme na olivovom oleji najemno nakrájanú šalotku do zmäknutia asi 5 minút. Podlejeme rybacím vývarom, pridáme mlieko a krátko povaríme. Pridáme smotanu a opäť necháme redukovať. Vložíme opečené kúsky lososa, krátko prehrejeme a dochutíme soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.
- Tip: Lososa môžeme aj bez opečenia vložiť priamo do horúcej polievky a krátko prehriať. Takisto môžeme použiť aj iné morské ryby (tresku, halibuta a podobne). Polievku môžeme ešte zahustiť kúskom studeného masla, ktoré rozpustíme a premiešame v už odstavenej polievke. Z vývaru, mlieka a zo smotany, ak ich necháme viac zredukovať, môžeme pripraviť omáčku na cestoviny a budeme mať výborné hlavné jedlo.
|