Mrkvová polievka
Mrkvová polievka

Krémová mrkvová polievka s ryžou a citrónovou šťavou

niksun - bez fotkyniksun, 8. januára 2022
Krémová mrkvová polievka s ryžou a citrónovou šťavou
Foto: niksun

Túto polievku si veľmi rada pripravujem a najmä vtedy, keď sa mi príliš nechce do varenia. Je zdravá, chutná a poriadne zasýti.

4
porcie
45 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 ks
1 ks
1 hrnček
800 ml (alebo vývar)
1 ks (ak nemáte vývar)
1 hrsť
100 ml
1 ks
z 1 citróna
 štipka
 (alebo maslo)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cibuľu očistíme, umyjeme, nakrájame na drobné kocky, vložíme do väčšieho hrnca a chvíľu opražíme na masle alebo oleji.

  2. 2

    Mrkvu umyjeme a nastrúhame na široké rezance. Takto pripravenú mrkvu pridáme k opraženej cibuli a zľahla ešte spolu opražíme.

  3. 3

    Následne zalejeme vodou (najlepšie vývarom), pridáme bujón a varíme 10 minút.

  4. 4

    Ryžu niekoľkokrát opláchneme teplou vodou, pridáme ju do vriacej polievky, znížime plameň a varíme ju až do zmäknutia.

  5. 5

    Keď je už ryža mäkká, pripravíme si zálievku do polievky. Smotanu na varenie (môže byť aj na šľahanie) nalejeme do misky. Pridáme k nej vajíčko, šťavu z jedného citróna, jemne nasekanú petržlenovú vňať a vidličkou to spolu rozmiešame. Do hotovej zmesi pridáme malú naberačku teplej polievky. Vzniknutú zmes vlievame maličkým prúdom do polievky tak, aby sa vajíčko a smotana nezrazili.

  6. 6

    Ešte chvíľu takto varíme, dochutíme soľou, korením, vegetou a môže sa podávať. Dobrú chuť :)

Diskusia k receptu


Zaujímavé video z archívu TV Varecha