Krémová mrkvová polievka s ryžou a citrónovou šťavou
Foto: niksun
Túto polievku si veľmi rada pripravujem a najmä vtedy, keď sa mi príliš nechce do varenia. Je zdravá, chutná a poriadne zasýti.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
3 ks |
|
1 ks |
|
1 hrnček |
|
800 ml (alebo vývar) |
|
1 ks (ak nemáte vývar) |
|
1 hrsť |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
z 1 citróna |
|
štipka |
|
|
|
(alebo maslo) |
|
Postup
-
1
Cibuľu očistíme, umyjeme, nakrájame na drobné kocky, vložíme do väčšieho hrnca a chvíľu opražíme na masle alebo oleji.
- 2
Mrkvu umyjeme a nastrúhame na široké rezance. Takto pripravenú mrkvu pridáme k opraženej cibuli a zľahla ešte spolu opražíme.
- 3
Následne zalejeme vodou (najlepšie vývarom), pridáme bujón a varíme 10 minút.
- 4
Ryžu niekoľkokrát opláchneme teplou vodou, pridáme ju do vriacej polievky, znížime plameň a varíme ju až do zmäknutia.
- 5
Keď je už ryža mäkká, pripravíme si zálievku do polievky. Smotanu na varenie (môže byť aj na šľahanie) nalejeme do misky. Pridáme k nej vajíčko, šťavu z jedného citróna, jemne nasekanú petržlenovú vňať a vidličkou to spolu rozmiešame. Do hotovej zmesi pridáme malú naberačku teplej polievky. Vzniknutú zmes vlievame maličkým prúdom do polievky tak, aby sa vajíčko a smotana nezrazili.
- 6
Ešte chvíľu takto varíme, dochutíme soľou, korením, vegetou a môže sa podávať. Dobrú chuť :)
Tiež mrkvová polievka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu