Mrkvová polievka
Krémová mrkvová polievka s ryžou a citrónovou šťavou
Autor receptu: niksun
Túto polievku si veľmi rada pripravujem
a najmä vtedy, keď sa mi príliš nechce
do varenia. Je zdravá, chutná a poriadne
zasýti.
4 porcie |
45 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Cibuľu očistíme, umyjeme, nakrájame na drobné kocky, vložíme do väčšieho hrnca a chvíľu opražíme na masle alebo oleji.
- Mrkvu umyjeme a nastrúhame na široké rezance. Takto pripravenú mrkvu pridáme k opraženej cibuli a zľahla ešte spolu opražíme.
- Následne zalejeme vodou (najlepšie vývarom), pridáme bujón a varíme 10 minút.
- Ryžu niekoľkokrát opláchneme teplou vodou, pridáme ju do vriacej polievky, znížime plameň a varíme ju až do zmäknutia.
- Keď je už ryža mäkká, pripravíme si zálievku do polievky. Smotanu na varenie (môže byť aj na šľahanie) nalejeme do misky. Pridáme k nej vajíčko, šťavu z jedného citróna, jemne nasekanú petržlenovú vňať a vidličkou to spolu rozmiešame. Do hotovej zmesi pridáme malú naberačku teplej polievky. Vzniknutú zmes vlievame maličkým prúdom do polievky tak, aby sa vajíčko a smotana nezrazili.
- Ešte chvíľu takto varíme, dochutíme soľou, korením, vegetou a môže sa podávať.
Dobrú chuť :)