Mrkvová polievka

Krémová mrkvová polievka s ryžou a citrónovou šťavou

Autor receptu: niksun

Túto polievku si veľmi rada pripravujem a najmä vtedy, keď sa mi príliš nechce do varenia. Je zdravá, chutná a poriadne zasýti.

4
porcie
45 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cibuľu očistíme, umyjeme, nakrájame na drobné kocky, vložíme do väčšieho hrnca a chvíľu opražíme na masle alebo oleji.
  2. Mrkvu umyjeme a nastrúhame na široké rezance. Takto pripravenú mrkvu pridáme k opraženej cibuli a zľahla ešte spolu opražíme.
  3. Následne zalejeme vodou (najlepšie vývarom), pridáme bujón a varíme 10 minút.
  4. Ryžu niekoľkokrát opláchneme teplou vodou, pridáme ju do vriacej polievky, znížime plameň a varíme ju až do zmäknutia.
  5. Keď je už ryža mäkká, pripravíme si zálievku do polievky. Smotanu na varenie (môže byť aj na šľahanie) nalejeme do misky. Pridáme k nej vajíčko, šťavu z jedného citróna, jemne nasekanú petržlenovú vňať a vidličkou to spolu rozmiešame. Do hotovej zmesi pridáme malú naberačku teplej polievky. Vzniknutú zmes vlievame maličkým prúdom do polievky tak, aby sa vajíčko a smotana nezrazili.
  6. Ešte chvíľu takto varíme, dochutíme soľou, korením, vegetou a môže sa podávať. Dobrú chuť :)