Dusený králik
Dusený králik

Králík v šouletu – Králik na zmesi hrachu a krúp

Štefan Benďák
šéfkuchár reštaurácie Rouge hotela Mikado**** v Nitre, 31. októbra 2018
Králík v šouletu – Králik na zmesi hrachu a krúp
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
70 minút
príprava
15-20 minút
na 165 °C

Suroviny

1,2 kg (1 ks)
250 g
250 g sušený
200 g
6 strúčikov
200 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Jačmenné krúpy a hrach opláchneme pod studenou vodou a dáme variť do osolenej vody. Hotový hrach a krúpy scedíme.

  2. 2

    Medzitým rozporciujeme králika a opečieme na oleji. Králika vyberieme a v tej istej panvici osmažíme nasekanú cibuľu, cesnak a podlejeme trochou vývaru. Vrátime späť králika, dochutíme soľou, korením, majoránom a dusíme domäkka.

  3. 3

    Do zapekacej misy postupne vrstvíme zmes hrachu, krúp a opečené mäso. Dodusíme prikryté v rozohriatej rúre pri 165 °C asi 15 – 20 minút.

Diskusia k receptu


Zatiaľ 3 komentáre
Po slovensky sa povie "šolet". Dik za pripomenutie tohto jedla, ktoré som mala iba raz ako dieťa v domove spisovateľov v Bardejove. Do tohto obdobia výborné jedlo
@Malroxa (1.11.2018 08:20)

Prvá časť názvu je v češtine (a preto šoulet), nakoľko uvedený recept je z časopisu Varecha s podtitulom Tajomstvá českej kuchyne a názvy jedál v ňom boli uvádzané v českom jazyku.
no ja poznám šolet ako fazuľový prívarok bez smotany - na červeno