Pečené mäso
Pečené mäso

Králik s bravčovými výpečkami na čiernom pive s moravskou kapustou fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 26. januára 2022
Králik s bravčovými výpečkami na čiernom pive s moravskou kapustou (fotorecept)
Foto: kimlo

Mal som v mrazničke porcie domáceho králika, rozhodoval som sa či bude na smotane alebo perkelt. Nakoniec som našiel tip, ako ho skombinovať aj s kapustou, ktorú mám v súdku.
Zdroj: internet

4
porcie
30 minút
príprava
180 minút
na 120 °C

Suroviny

2 ks
500 g
100 g
200 ml
200 ml (nemusí byť)
1 PL
2 ks
6 strúčikov
2 ks
6 ks
6 ks
podľa potreby
Moravská kapusta:
1500 g
50 g
2 ks
2 ks stredný
2 PL
2 PL
1 KL
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Stehná z králika nasolíme spolu s krkovičkou, ktorú sme nakrájali na väčšie kocky. Cibuľu s cesnakom nakrájame na drobno.

    Králik s bravčovými výpečkami na čiernom pive s moravskou kapustou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pekáč vytrieme masťou a uložíme nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom, bobkovým listom a korením. Na to uložíme nasolené mäso, posypeme rascou, pokukladáme kúsky masti a podlejeme vývarom a pivom.

    Králik s bravčovými výpečkami na čiernom pive s moravskou kapustou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Prikryté pečieme pri 120 °C asi 3 hodiny, potom odokryjeme, zvýšime teplotu na 200 °C a zapečieme do zlatista. Mäso je mäkké a šťavnaté. Dá sa to pripraviť aj v pomalom hrnci.

    Králik s bravčovými výpečkami na čiernom pive s moravskou kapustou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si pripravíme kapustu. Najlepšie ak máme domácu, scedíme ju, podľa potreby prepláchneme a nakrájame na menšie kúsky. Scedenú šťavu si odložíme na záverečné dochutenie. Kapustu dáme do hrnca, podľa potreby dochutíme rascou a soľou, podlejeme trochou vody a na miernom plameni varíme asi 45 minút.

    Králik s bravčovými výpečkami na čiernom pive s moravskou kapustou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Údenú slaninu nakrájame na kocky a vyškvaríme na masti. Potom pridáme nakrájanú jednu cibuľu a opražíme do sklovita.

    Králik s bravčovými výpečkami na čiernom pive s moravskou kapustou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme 2 PL hladkej múky a orestujeme. Dávame pozor, aby múka nestmavla. Za stáleho miešania pridáme studenú vodu a spravíme zápražku.

    Králik s bravčovými výpečkami na čiernom pive s moravskou kapustou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zemiaky nastrúhame na najjemnejšom strúhadle na kašu, pridáme k zápražke a povaríme až zmes zhustne. Pridáme ku kapuste, rozmiešame a povaríme.

    Králik s bravčovými výpečkami na čiernom pive s moravskou kapustou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na panvici osmažíme druhú cibuľu, nakrájanú na mesiačiky a zasypanú 1 KL cukru. Necháme skaramelizovať.

    Králik s bravčovými výpečkami na čiernom pive s moravskou kapustou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridáme do kapusty, dochutíme šťavou z kapusty alebo cukrom či soľou a ešte chvíľu povaríme.

    Králik s bravčovými výpečkami na čiernom pive s moravskou kapustou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podávame s knedľou.

    Králik s bravčovými výpečkami na čiernom pive s moravskou kapustou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Stuhnutý výpek a kúsky výpečkov sú chutné na hriankach.

    Králik s bravčovými výpečkami na čiernom pive s moravskou kapustou (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

chemik
Také doma králíka při pečení křížím s prasetem kvůli chuti i šťávě. Kimla dnes velmi oceňuji za podrobný popis receptu přípravy dokonalého moravského zelí. Snad se poučí ti, co zelí jen zaklochtají syrovou moukou nebo jen strouhaným syrovým bramborem. Kombinace cibulové jíšky se strouhaným bramborem a dochucení karamelizovanou cibulí musí zachutnat i konzervativním zastáncům suchého českého zelí, kteří zarputile odmítají "moravské bláto" i jen ochutnat.
sracz
Tak o kvalite a hlavne chuti tejto "Kimlo bašty" vôbec nepochybujem. Kombinácia králičieho a bravčového mäsa jue na mieste, po zosúladení a v kompozícii s ostatnými zložkami, vytvoria úžasný duet výsledného efektu. Doma, na košickej Furči som choval kaýdoročne okolo stovky králikov (pre domácnosť, rodinu, priateľov, chovateľov i na predaj), tak viem o čom hovorím. Veľké kusy, vyradené z chovu, som používal aj do domácich klobás v kombinácii s bravčovým a hovädzím mäsom, následne údil na slivkovom dreve. Kimlo kamarát zo Záhoria, rád by som s Tebou varil v "tandéme" a určite by nám to išlo "superfasaprímašpeciál"!
kitty24
Krásny recept s dokonalým popisom aj keď zajačika moc nemusím, je to blok z detstva keď starý otec choval zajace. My vnúčatá sme si kým boli mladé zajačiky porozdeľovali každý mal svojho. No a keď sme videli starú mamu piecť zajaca s plačom sme utekali pozerať do zajačinca koho zajačik tam skončil. No jasné že nikto z vnúčat nechcel jesť...
Ale tú krkovičku aj s kapustou určite vyskúšam. Ďakujem za recept.
2x kimlo a haji
kimlo
@sracz (27.1.2022 17:07)
Ďakujem za nahliadnutie Feri, veru by padlo niekedy trocha poklábosiť na nejakej spoločnej gulášpárty...
kimlo
@ocek (27.1.2022 17:39)
Vyskúšaj kamarát. nebudeš sklamaný.
kimlo
@kitty24 (2.2.2022 06:36)
Môžem len doporučiť! Krkovičku pekne na pomalo, a kapustu už budeš len takto robiť.. :-)
majok
Tak toto stálo za to! Vcelku jednoduché, málo hrncov a výsledok je... no ... geniálny! Ďakujem za skvelý recept.
2x haji a kimlo

Zaujímavé video z archívu TV Varecha