Pečené mäso

Králik s bravčovými výpečkami na čiernom pive s moravskou kapustou (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Mal som v mrazničke porcie domáceho králika, rozhodoval som sa či bude na smotane alebo perkelt. Nakoniec som našiel tip, ako ho skombinovať aj s kapustou, ktorú mám v súdku.

4
porcie
30 minút
príprava
180 minút
na 120 °C

Suroviny

Postup

  1. Stehná z králika nasolíme spolu s krkovičkou, ktorú sme nakrájali na väčšie kocky. Cibuľu s cesnakom nakrájame na drobno.
  2. Pekáč vytrieme masťou a uložíme nakrájanú cibuľu spolu s cesnakom, bobkovým listom a korením. Na to uložíme nasolené mäso, posypeme rascou, pokukladáme kúsky masti a podlejeme vývarom a pivom.
  3. Prikryté pečieme pri 120 °C asi 3 hodiny, potom odokryjeme, zvýšime teplotu na 200 °C a zapečieme do zlatista. Mäso je mäkké a šťavnaté. Dá sa to pripraviť aj v pomalom hrnci.
  4. Medzitým si pripravíme kapustu. Najlepšie ak máme domácu, scedíme ju, podľa potreby prepláchneme a nakrájame na menšie kúsky. Scedenú šťavu si odložíme na záverečné dochutenie. Kapustu dáme do hrnca, podľa potreby dochutíme rascou a soľou, podlejeme trochou vody a na miernom plameni varíme asi 45 minút.
  5. Údenú slaninu nakrájame na kocky a vyškvaríme na masti. Potom pridáme nakrájanú jednu cibuľu a opražíme do sklovita.
  6. Pridáme 2 PL hladkej múky a orestujeme. Dávame pozor, aby múka nestmavla. Za stáleho miešania pridáme studenú vodu a spravíme zápražku.
  7. Zemiaky nastrúhame na najjemnejšom strúhadle na kašu, pridáme k zápražke a povaríme až zmes zhustne. Pridáme ku kapuste, rozmiešame a povaríme.
  8. Na panvici osmažíme druhú cibuľu, nakrájanú na mesiačiky a zasypanú 1 KL cukru. Necháme skaramelizovať.
  9. Pridáme do kapusty, dochutíme šťavou z kapusty alebo cukrom či soľou a ešte chvíľu povaríme.
  10. Podávame s knedľou.
  11. Stuhnutý výpek a kúsky výpečkov sú chutné na hriankach.