Bravčový bôčik

Konfitovaný bôčik (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Podstatou konfitovania je pomalá tepelná úprava mäsa v tukovom kúpeli pri nízkej teplote.* Mäso nie je vysušené a postupným zahrievaním sa z neho uvoľňuje kolagén. Keďže sa mäso konfituje pomaly pri teplote 90 až 110 °C, tuky sa neprepaľujú a tým pádom sa v nich nevytvárajú žiadne nezdravé látky... Čo sa konfituje, to chutí... toť citácia z článku o konfitovaní, úsudok si každý urobí sám, ja som bol s výsledkom nadmieru spokojný. Bôčik treba pripraviť deň vopred naložením do slaného nálevu.

Suroviny

Postup

  1. Najprv si pripravíme nálev, prevaríme potrebné množstvo vody so soľou podľa zásady 1 liter/40 g soli. Nálev necháme vychladnúť.
  2. Bôčik pokrájame na väčšie kocky.
  3. Naložíme do nálevu a dáme na 24 hodín do chladu.
  4. Po vybratí z nálevu mäso opláchneme čistou vodou a osušíme. Cesnak nakrájame nadrobno.
  5. Kúsky mäsa dáme do pekáča, alebo do nádoby pomalého hrnca (ďalej ako PH). Zmiešame s drvenou rascou a nasekaným cesnakom. Vložíme aj vetvičku rozmarínu.
  6. Celé zalejeme rozpustenou bravčovou masťou, alebo pokryjeme stuhnutou, ona sa teplom rozpustí. Dôležité je, aby bolo všetko ponorené, podľa toho volíme množstvo tuku.
  7. Prikryté vložíme do rúry vyhriatej na 110-120 °C a pomaly pečieme asi 4 – 5 hodín do zmäknutia mäsa. Ja som použil PH, 5 hodín na stupni LOW.
  8. Po uplynutí tejto doby opatrne zlejeme tuk a necháme ho v pekáči asi tak do polovice výšky mäsa.
  9. Poprášime trochou mletej papriky, teplotu v rúre zvýšime na 230 °C a zapečieme do zlatista.
  10. Podávame s kapustou alebo špenátom a knedľou, alebo na studeno s chlebom. Zvyšnú masť s výpekom necháme stuhnúť a uložíme do chladničky. Použijeme ju pri ďalšom varení, alebo ako chutnú nátierku s cibuľou na chlieb.