Bravčové koleno
Bravčové koleno

Konfitované kolienko s krémovým kelom a grilovanými šampiňónmi

Marek Bielčik
šéfkuchár Brasserie La Marine v Bratislave, 19. júna 2021
Konfitované kolienko s krémovým kelom a grilovanými šampiňónmi
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

2 ks (zadné zo savého prasiatka)
1 l
100 g
25 g
50 g
Krémový kel:
700 g
50 g
500 ml
100 ml
50 g
50 g
Grilované šampiňóny:
300 g
50 ml
50 ml
50 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kolienka umyjeme a osušíme. Vložíme do vyššieho hrnca vhodného aj na pečenie v rúre a nasolíme. Necháme odležať 30 minút, pridáme olej, cesnak, tymian a korenie. Pečieme zakryté pri 90 stupňoch asi 4 hodiny. Preložíme na plech a dopekáme pri 200 stupňoch asi 15 minút dozlatista.

  2. 2

    Krémový kel: Kel umyjeme a necháme odkvapkať. Z listov vyrežeme stredy, kde je tvrdá „žila“ listu, a nakrájame na väčšie kusy. V hrnci necháme zovrieť osolenú vodu a listy v nej povaríme asi 3 minúty. Scedíme a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Na rozpálenú panvicu dáme maslo, necháme speniť najemno nasekanú cibuľu a cesnak a krátko restujeme. Pridáme biele víno a smotanu a celú zmes pomaly zredukujeme na polovicu. Keď je omáčka hustá, pridáme listy kelu, krátko podusíme. Na záver môžeme dochutiť soľou a mletým čiernym korením.

  4. 4

    Grilované šampiňóny: Šampiňóny portobello nakrájame na väčšie kúsky a grilujeme na grile alebo pečieme na panvici na masle asi 10 minút – kým nepustia šťavu. Potom pridáme sójovú a hoisin omáčku. Huby vyberieme a omáčku zredukujeme na hustú šťavu. Potom do nej huby opäť vložíme. Servírujeme spolu s krémovým kelom ako prílohu ku kolienku.

Recept je zaradený do kategórií:
Bravčové mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené

Diskusia k receptu