Koláčiky na spôsob moravských, či hanáckych... fotorecept

janger - fotkajanger, 3. mája 2012
Koláčiky na spôsob moravských, či hanáckych... (fotorecept)
Foto: janger

Tak, prvykrat tieto kolace.....Neviem, ci ich mozem nazvat moravske, ci hanacke, lebo ten najpovodnejsi recept na ne neviem. Poprezerala som si viacere podobne recepty Zobraziť celý popisTak, prvykrat tieto kolace.....Neviem, ci ich mozem nazvat moravske, ci hanacke, lebo ten najpovodnejsi recept na ne neviem. Poprezerala som si viacere podobne recepty ( ktore pridala @tatranka, @luliatko, @sovka - cenne rady v recepte na univerzalne kysnute cesto, dakujem vam), poucila som sa z nich, nieco som zmenila, nieco pridala...Tak vznikol z toho taky moj recept a som moc spokojna. A chutili nam moc vsetkym. Su vyborne, makkucke...

32
porcií
2x25 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
250 g
1/3 sacku
21 g, (1/2) kocky
4 ks
300 ml
1/2 cajovej lyzicky
45 g
120 g
Plnka:
350 g
1 ks
60 g
1 lyzica
 povidla
Mrvenicka:
100 g
100 g
50 g
5 lyzic
1 ks, na potretie




Postup

  1. 1

    Spravime kvasok (kvasnice, trosku cukru, trosku muky, vlazne mlieko).

  2. 2

    V mise zmiesame muku, cukor, prasok do peciva, kvasok, sol, zltky, vlazne mlieko, postruhanu citronovu koru. Pri kysnutom ceste som opatrna so solou. Najprv ju dam len tak po okrajoch a postupne ju primiesavam, ked uz je kvasok trochu rozmiesany v muke. Mlieko primiesavajte podla potreby. Ja som dala 300ml. Cesto bolo redsie, ako som chcela, tak som primiesala este trosku hladkej muky. Takze tej hladkej muky bolo o nieco viac, ako 250g. Ale kazda muka prijima tekutinu trochu inac, takze to je podla potreby...

  3. 3

    Pridame zmaknute maslo. Premiesame. Nechame chvilku postat.

  4. 4

    Potom cesto dobre vypracujeme v kuchynskom robote, alebo ako ste zvyknuti.

    Koláčiky na spôsob moravských, či hanáckych... (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zakryjeme a nechame vykysnut.

    Koláčiky na spôsob moravských, či hanáckych... (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom vykysnute cesto rozvalkame na pomucenej doske. Vykrajujeme kolieska. Ja som vykrajovala najprv na jeden plech mensie, neskor som vykrojila par vacsich. Naplnila som ich povidlami, cast jahodovym lekvarom. A dokonca som naplnila par kuskov s lemon curd (citronovym pudingovym kremom, ktory som mala tentokrat kupeny v obchode, ale mam tu na Vareche aj recept ). Chcela som vediet, co lemon curd spravi pri peceni.... Naplnene kolieska dame na plech, na ktorom je papier na pecenie. Papier som nicim nepotrela, kolacily sa mi peceni trosku prilepili. Zaujimave, lebo prilepili sa mi len na jednom plechu, na druhom nie. Na buduce papier potriem maslom.

  7. 7

    Kolaciky zakryjeme a nechame este trochu nakysnut.

  8. 8

    Pripravime tvarohovu plnku. Zmiesame tvaroh so zltkom, skoricou, cukrom. Dala som aj lyzicu maizeny, lebo nemam taky husty slovensky tvaroh, bala som sa, ze sa mi bude roztekat.

  9. 9

    Pripravime mrvenicku. Maslo, cukor, muku, ovsene vlocky rozmrvime. Dala som mrvenicku do chladnicky trochu ztuhnut. Mrvenicky mozete spravit pripadne menej, ako je v popise, mne z nej zostalo...

  10. 10

    Do kolacikov spravime jamky - priehlbinky.

    Koláčiky na spôsob moravských, či hanáckych... (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Naplnime ich tvarohovou plnkou.

    Koláčiky na spôsob moravských, či hanáckych... (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dookola potrieme bielkom a posypeme mrvenickou.

  13. 13

    Kolaciky dame piect do vyhriatej rury. Pecieme pri teplote 180 stupnov (toto je teplote pre klasicku, elektricku ruru), 25-30 minut.

    Koláčiky na spôsob moravských, či hanáckych... (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Mozeme papat. Toto je uz po prvej kostovke. Vyslo mi 23 mensich kuskov a 9 vacsich.

    Koláčiky na spôsob moravských, či hanáckych... (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Este nieco o tej plnke... Plnila som naopak, lekvar dnu, tvaroh na ne. Jednoducho preto, lebo mam redsi tvaroh a bala som sa, ze mi popraskaju a povytekaju. Kolaciky treba dobre zavinut, Ak tak nespravime, moze nam lekvar trosku vytiect. Tvarohovej plnky som mala spravit trochu viac. Takze poucte sa na mojej chybe.

  16. 16

    Lemon curd mi trosku vytiekol. Pecenim zredol. Ale musim povedat, ze chut bola velmi dobra. V kombinacii s tvarohovou plnkou - mnamka. Na buduce skusim zase. Necham cesto trosku hrubsie, lepsie ho zaviniem. Ak by ste mali zaujem spravit si vlastny lemon curd, tak tu je moj recept: http://varecha.pravda.sk/recepty/lemon-curd-fotorecept/9448-recept.html

  17. 17

    Este nam zostalo na druhy den. Aj dnes su makke a dobre. Uskladnila som ich na tanieri, ktory som dala do velkeho plastoveho sacku.

  18. 18

    Bielky, ktore vam zostali, mozete vyuzit napriklad v mojom recepte Kokosove kopceky: http://varecha.pravda.sk/recepty/kokosove-kopceky-fotorecept/27488-recept.html

Diskusia k receptu

janger
@marianka , veru, asi ma kopla nejaka pekarska muza :-), este som aj dvakrat chlieb piekla. Ale uz koncim... Zajtra a cez vikend zase do roboty. Z tychto kolacikov som sa strasne tesila, ze sa podarili. Muz prisiel vcera domov, pozera, ze kolko je napecene ;-). Ze kolko si bude moct zobrat dnes do roboty...;-). A nahodou je aj syn doma, ma prazdniny, aj dcera tu teraz je par dni, tak ma kto pojedat...@izabella929 , dakujem.
afataga
no nadhera, hned by som si dala, musim aj ja konecne nieco take vyskusat
sovka62
Veeeľmi pekné, si šikovná. Aj ja dávam lekvár do cesta a tvaroh navrch, lebo aj ak je dosť hustý, po pridaní cukru, žĺtkov a citrónovej kôry zredne. A tie jamky robievam len prstami, ale už aj si ukladám do pamäti tvoj spôsob, máš ich jednu ako druhú, dobrý nápad.
janger
@atafaga , ved sa do toho pusti, stoji to za to :-). @sovka , ja uz som piekla aj presne podla tvojho receptu 'univerzalne kysnute cesto', to je vyborne, no chcela som vyskusat aj taketo nieco, a tvoje rady su nenahraditelne! Dievcata, dakujem vam vsetkym za mile slova :-).
cica2
tieto koláčiky zbožňuje moja dcérka, máš ich nádherné a veru, tiež by som si dala ku kávičke :-))
diaanka
Veľmi pekné, ukladám, pre oko mi tam na vrchu chýba ten lekvár čo je vnútri
aroooo
Hoci kysnuté cesto veľmi nemusím, tieto koláčiky vyzerajú veľmi lákavo až volajú po vyskúšaní, ukladám
babav
Peknucke a nepochybujem,ze aj velmi chutne ;-)
jerica
@janger Jani, krásne cesto,určite vynikajúce,ale poviem , robila som pred týždňom,machrovala som s cestom , no vymiesené krásne , ale upečené hutné , no jednoducho pre mňa "nic moc" našťastie mojej polovičke celkom chutili a aj vnukom,ja som musela mať k buchtám vineu , ináč by som ich prežúvala. Učím sa celý život aj na vlastných chybách.
zdezda
:-) pacia sa mi, krasne si ich upiekla, budem ta napodobnovat, snad sa mi tiez podaria :-)
janger
@jerica , Jarmilka, no to sa niekedy tak nepodari, to ti verim. Ja som nedavno robila tortu, ale tak ako ty hovoris, nepacila sa mi, plnka bola vyborna, torticka vyzerala celkom dobre, ale korpus sa mi vobec nepacil :-(. tiez ju bolo treba dobre zapijat :-))). Budem este experimentovat a ked sa mi po chuti vydari, tak ju pridam. @zdezda , len skus. Ked sa mne podarili, tak tebe sa iste podaria :-). @irenaw , dakujem ti :-).
janger
@mariaklara , dakujem. Tesi ma, ze sa ti pacia. Ja som uz trosku na ne aj zabudla, davno som nerobila. Budem musiet znovu spravit :-).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia