Koláčiky na spôsob moravských, či hanáckych... (fotorecept)

Autor receptu: janger

Tak, prvykrat tieto kolace.....Neviem, ci ich mozem nazvat moravske, ci hanacke, lebo ten najpovodnejsi recept na ne neviem. Poprezerala som si viacere podobne recepty ( ktore pridala @tatranka, @luliatko, @sovka - cenne rady v recepte na univerzalne kysnute cesto, dakujem vam), poucila som sa z nich, nieco som zmenila, nieco pridala...Tak vznikol z toho taky moj recept a som moc spokojna. A chutili nam moc vsetkym. Su vyborne, makkucke...

32
porcií
2x25 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Spravime kvasok (kvasnice, trosku cukru, trosku muky, vlazne mlieko).
  2. V mise zmiesame muku, cukor, prasok do peciva, kvasok, sol, zltky, vlazne mlieko, postruhanu citronovu koru. Pri kysnutom ceste som opatrna so solou. Najprv ju dam len tak po okrajoch a postupne ju primiesavam, ked uz je kvasok trochu rozmiesany v muke. Mlieko primiesavajte podla potreby. Ja som dala 300ml. Cesto bolo redsie, ako som chcela, tak som primiesala este trosku hladkej muky. Takze tej hladkej muky bolo o nieco viac, ako 250g. Ale kazda muka prijima tekutinu trochu inac, takze to je podla potreby...
  3. Pridame zmaknute maslo. Premiesame. Nechame chvilku postat.
  4. Potom cesto dobre vypracujeme v kuchynskom robote, alebo ako ste zvyknuti.
  5. Zakryjeme a nechame vykysnut.
  6. Potom vykysnute cesto rozvalkame na pomucenej doske. Vykrajujeme kolieska. Ja som vykrajovala najprv na jeden plech mensie, neskor som vykrojila par vacsich. Naplnila som ich povidlami, cast jahodovym lekvarom. A dokonca som naplnila par kuskov s lemon curd (citronovym pudingovym kremom, ktory som mala tentokrat kupeny v obchode, ale mam tu na Vareche aj recept ). Chcela som vediet, co lemon curd spravi pri peceni.... Naplnene kolieska dame na plech, na ktorom je papier na pecenie. Papier som nicim nepotrela, kolacily sa mi peceni trosku prilepili. Zaujimave, lebo prilepili sa mi len na jednom plechu, na druhom nie. Na buduce papier potriem maslom.
  7. Kolaciky zakryjeme a nechame este trochu nakysnut.
  8. Pripravime tvarohovu plnku. Zmiesame tvaroh so zltkom, skoricou, cukrom. Dala som aj lyzicu maizeny, lebo nemam taky husty slovensky tvaroh, bala som sa, ze sa mi bude roztekat.
  9. Pripravime mrvenicku. Maslo, cukor, muku, ovsene vlocky rozmrvime. Dala som mrvenicku do chladnicky trochu ztuhnut. Mrvenicky mozete spravit pripadne menej, ako je v popise, mne z nej zostalo...
  10. Do kolacikov spravime jamky - priehlbinky.
  11. Naplnime ich tvarohovou plnkou.
  12. Dookola potrieme bielkom a posypeme mrvenickou.
  13. Kolaciky dame piect do vyhriatej rury. Pecieme pri teplote 180 stupnov (toto je teplote pre klasicku, elektricku ruru), 25-30 minut.
  14. Mozeme papat. Toto je uz po prvej kostovke. Vyslo mi 23 mensich kuskov a 9 vacsich.
  15. Este nieco o tej plnke... Plnila som naopak, lekvar dnu, tvaroh na ne. Jednoducho preto, lebo mam redsi tvaroh a bala som sa, ze mi popraskaju a povytekaju. Kolaciky treba dobre zavinut, Ak tak nespravime, moze nam lekvar trosku vytiect. Tvarohovej plnky som mala spravit trochu viac. Takze poucte sa na mojej chybe.
  16. Lemon curd mi trosku vytiekol. Pecenim zredol. Ale musim povedat, ze chut bola velmi dobra. V kombinacii s tvarohovou plnkou - mnamka. Na buduce skusim zase. Necham cesto trosku hrubsie, lepsie ho zaviniem. Ak by ste mali zaujem spravit si vlastny lemon curd, tak tu je moj recept: http://varecha.pravda.sk/recepty/lemon-curd-fotorecept/9448-recept.html
  17. Este nam zostalo na druhy den. Aj dnes su makke a dobre. Uskladnila som ich na tanieri, ktory som dala do velkeho plastoveho sacku.
  18. Bielky, ktore vam zostali, mozete vyuzit napriklad v mojom recepte Kokosove kopceky: http://varecha.pravda.sk/recepty/kokosove-kopceky-fotorecept/27488-recept.html