Katmer poğaça/Poača fotorecept

cesminaz - fotkaCesminaz, 6. januára 2019 11:01
Ďalšie recepty »

Katmer poğaça/Poača (fotorecept)Foto: cesminaz

Poača z prekladaného maslového kysnutého cesta so syrovou plnkou :-)

10 ks
porcií
90 min
príprava
25 min
na 180 °C

Suroviny

600 g
3/4 dl
2 dl
cca 1-1,5 dl
1 ks
25 g čerstvé
2 kl
1 pl
Na plnenie:
cca 250 g kravský (alebo iný syr podľa chuti)
Na potieranie:
125 g (82 %)
0,5 dl
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:
Nová televízia s receptami: TV Varecha

Postup prípravy

  1. 1

    Múku,1 PL cukru a soľ najprv dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme bielok, olej a v mlieku napučané kvasnice. Zvyšnú tekutinu, čiže vodu, pridávame postupne podľa potreby ako múka saje. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré hnetieme dovtedy, kým sa nezačne oddeľovať od misky. Nakoniec ešte pomocou trochy múky cesto vymiesime do tvaru bochníka, poprášime vrch múkou a necháme cca 30-40 minút na teplejšom mieste nakysnúť.

    Katmer poğaça/Poača (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ kým cesto kysne, si pripravíme syr na plnenie. Ja som použila turecký krémový kravský syr, ten sa dáva väčšinou do poača a börekov :-) Ale kľudne použite bryndzu, nivu alebo kravskú hrudku, vlastne podľa vašej chuti. Ďalej potrebujeme 125 g masla a 0,5 dl oleja, ktoré si neskôr spolu ohrejeme a tým budeme potierať cesto.

    Katmer poğaça/Poača (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď cesto nakyslo, vyklopíme ho na trocha pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 rovnakých častí. Každé cesto len zľahka a kratučko vymiesime do tvaru bochníka, múku podsypte len veľmi málo, len keď je potrebné, s cestom sa pracuje inak veľmi dobre. Medzitým si ohrejeme aj maslo s olejom.

    Katmer poğaça/Poača (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    S cestom užaj pracujeme dalej. Bochníček troška rozťapkáme, následne dáme najprv troška masla na spodok cesta a potom aj na vrch. Cesto rozťapkáme na veľkosť cca 20 cm. Na rozťapkané cesto nalejeme 1-2 PL masla a položíme naň ďalšie cesto, ktoré tiež polejeme maslom. Takto pokračujeme až do konca. Takto na seba poukladané cesto zakryjeme umelou miskou a necháme 15 minút postáť.

    Katmer poğaça/Poača (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po postátí, najprv ako sa len dá, cesto rozťapkáme rukami a následne si pomôžeme aj valčekom a vyvaľkáme ho na tenko do kruhu s priemerom cca 40-45 cm. Popolievame maslom a zložíme 2 protiľahlé strany. Znova popolievame a zložíme aj zvyšné 2 protiľahlé strany. Takto zložené cesto rozťapkáme rukami do obdĺžnika, ktorý pokrájame na 10 ks.

    Katmer poğaça/Poača (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokrájané kúsky najprv troška rozťapkáme, dáme na jednu stranu syr a druhou stranou zakryjeme tak, že kraj cesta podložíme pod druhý. Poača poukladáme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s 2 PL spusteného masla a vrch posypeme černuškou. Plech dáme užaj do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 25 minút. Treba si to sledovať.

    Katmer poğaça/Poača (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Poača sa krásne nafúkli, piekli sa mi 25 minút. Po vybratí z rúry ich netreba ničím mazať...

    Katmer poğaça/Poača (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto je výborné, ľahučké a mäkké, na povrchu s jemnou kôrkou :-) A chuťovo je cesto vďaka maslu tiež veľmi chutné, mne chutí aj samotné, bez plnky :-) Plniť môžte tieto poača nielen rôznymi syrmi, ale aj dusenou zeleninou alebo zemiakmi. Podávať ich môžte s polievkou alebo len tak samotné. Prajem dobrú chuť :-)

    Katmer poğaça/Poača (fotorecept) - obrázok 8
Recept je zaradený do tagov:


TOPlist