Syrové poača
Syrové poača

Katmer poğaça/Poača fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 6. januára 2019
Katmer poğaça/Poača (fotorecept)
Foto: cesminaz

Poača z prekladaného maslového kysnutého cesta so syrovou plnkou :-)

10 ks
porcií
90 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
3/4 dl
2 dl
cca 1-1,5 dl
1 ks
25 g čerstvé
2 kl
1 pl
Na plnenie:
cca 250 g kravský (alebo iný syr podľa chuti)
Na potieranie:
125 g (82 %)
0,5 dl
Na potretie:
1 ks
Na posypanie:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Múku,1 PL cukru a soľ najprv dobre premiešame lyžicou. Potom pridáme bielok, olej a v mlieku napučané kvasnice. Zvyšnú tekutinu, čiže vodu, pridávame postupne podľa potreby ako múka saje. Vypracujeme polomäkké cesto, ktoré hnetieme dovtedy, kým sa nezačne oddeľovať od misky. Nakoniec ešte pomocou trochy múky cesto vymiesime do tvaru bochníka, poprášime vrch múkou a necháme cca 30-40 minút na teplejšom mieste nakysnúť.

    Katmer poğaça/Poača (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zatiaľ kým cesto kysne, si pripravíme syr na plnenie. Ja som použila turecký krémový kravský syr, ten sa dáva väčšinou do poača a börekov :-) Ale kľudne použite bryndzu, nivu alebo kravskú hrudku, vlastne podľa vašej chuti. Ďalej potrebujeme 125 g masla a 0,5 dl oleja, ktoré si neskôr spolu ohrejeme a tým budeme potierať cesto.

    Katmer poğaça/Poača (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď cesto nakyslo, vyklopíme ho na trocha pomúčenú dosku a rozdelíme ho na 5 rovnakých častí. Každé cesto len zľahka a kratučko vymiesime do tvaru bochníka, múku podsypte len veľmi málo, len keď je potrebné, s cestom sa pracuje inak veľmi dobre. Medzitým si ohrejeme aj maslo s olejom.

    Katmer poğaça/Poača (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    S cestom užaj pracujeme dalej. Bochníček troška rozťapkáme, následne dáme najprv troška masla na spodok cesta a potom aj na vrch. Cesto rozťapkáme na veľkosť cca 20 cm. Na rozťapkané cesto nalejeme 1-2 PL masla a položíme naň ďalšie cesto, ktoré tiež polejeme maslom. Takto pokračujeme až do konca. Takto na seba poukladané cesto zakryjeme umelou miskou a necháme 15 minút postáť.

    Katmer poğaça/Poača (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Po postátí, najprv ako sa len dá, cesto rozťapkáme rukami a následne si pomôžeme aj valčekom a vyvaľkáme ho na tenko do kruhu s priemerom cca 40-45 cm. Popolievame maslom a zložíme 2 protiľahlé strany. Znova popolievame a zložíme aj zvyšné 2 protiľahlé strany. Takto zložené cesto rozťapkáme rukami do obdĺžnika, ktorý pokrájame na 10 ks.

    Katmer poğaça/Poača (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pokrájané kúsky najprv troška rozťapkáme, dáme na jednu stranu syr a druhou stranou zakryjeme tak, že kraj cesta podložíme pod druhý. Poača poukladáme na plech s papierom, natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s 2 PL spusteného masla a vrch posypeme černuškou. Plech dáme užaj do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na 25 minút. Treba si to sledovať.

    Katmer poğaça/Poača (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Poača sa krásne nafúkli, piekli sa mi 25 minút. Po vybratí z rúry ich netreba ničím mazať...

    Katmer poğaça/Poača (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Cesto je výborné, ľahučké a mäkké, na povrchu s jemnou kôrkou :-) A chuťovo je cesto vďaka maslu tiež veľmi chutné, mne chutí aj samotné, bez plnky :-) Plniť môžte tieto poača nielen rôznymi syrmi, ale aj dusenou zeleninou alebo zemiakmi. Podávať ich môžte s polievkou alebo len tak samotné. Prajem dobrú chuť :-)

    Katmer poğaça/Poača (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

27 komentárov k receptu
Ze stejného těsta a stejným způsobem pekla moje kamarádka z Makedonie. jenom rozdělila na 3 díly, dala na celý plech, po 3 vrstvách a plnila balkánským sýrem nebo zelím. spodní placku vytáhla až na vrch plechu, a vrchní s ní nakonec spojila. Říkala tomu börek. Dobrůtka.
@Cesminaz - ja tiež nechápem kedy to všetko stíhaš? Len nechápavo krútim hlavou. Si neskutočne šikovná. Obdivujem takéto žienky, v duchu závidím, ale v dobrom. A zároveň vyprosujem Ti dobré zdravie, pretože ženy ako Ty sú pokladom pre naše rodiny.
Tento recept je ako stvorený pre našu "sešlosť". Určite urobím. Vďaka za recept.
@Cesminaz , ty si žienka šikovná, čo je nám dávno jasné, ale ja by som ťa ešte pozdvihla na odborníčku na kysnuté cestá, udávaš síce váhu surovín, ale asi len pre nás, lebo pochybujem, že ty to vážiš, iste máš všetko " v oku" ako sa hovorí, po toľkých rokoch pečenia koláčov z kysnutého cesta, tak sa ti aj tak krásne všetko vydarí. Takže ti prajem, aby to tak bolo aj naďalej a verím, že tu uvidíme ešte veľa tvojich chutných "výtvorov".
@Mahreb verím ti,ze bol výborný :-) Aj ja tu mám niekolko börekov,aj z kysnutého cesta a aj z toho klasického tenkého bez kvasníc :-) Börek je naozaj na vela spôsobov. @Motyka zlatá,dakujem krásne za tvoje pekné slová :-) Teším sa,ze moje recepty využívaš! Pozdravujem. @Terinka55 @Mitzy @Izabelka @Jack dakujem vám za nahliadnutie a vase milé komenty :-) @Klukodvody :-)) to si ma potešil ,ze si takto odkladáš,aj som sa pousmiala :-) U nás je len -1 ale sneh žiadny,ten čo pred pár dňami krásne napadal,sa aj roztopil :-( Milá @Evanaaa :-))) dakujem ti krásne za tvoje ohodnotenie :-) potešilo,ale odborníčka hádam este nie som,ved vzdy sa je čo učit :-) Roky robia prax a to sa pravdaze odzrkadlí aj na výtvore :-) A ked to niekto robí s láskou,tak duplom ;-)) S tym vážením máš tak trocha pravdu,ked pečiem pre nás doma,tak raz vážim,raz nie :-) Ale ked chcem dat niečo sem na Varechu,tak musím vsetko odvážit a aj tekutiny presne odmerat :-) Trvá mi to taký čas dlhšie,ale ani to ma neodradí a určite sem dám ešte mnoho dobrých pečív ;-P Prajem ti pekný den a vsetko dobré v novom roku!
Další povedené kysnuté dílo, tentokrát na slano. Krásná práce jak s těstem, tak s receptem - který je dokonale popsán a samotné "buchtičky" jsou nadýchané, zlatavé a v puse se samy rozplynou. Kdo umí, ten umí! Velké děkuji za všechny tvé recepty, jsou super a plné lásky.
@Cesminas : Aká krása.......ozaj už sem chodím len sporadicky,lebo variť pre jednu osobu a ešte bezlepkové mi už neprináša takú radosť a recepty už mám zväčša v hlave.Ale ak nakuknem a vidím Tvoje recepty,tak to je koncert pre chuťové receptory a vtedy ľutujem,že takú krásu z bezlepkovej múky nenapečiem .Vždy som Tvoju prácu,aj krásne fotky obdivovala.Si prínosom pre Varechu,lebo prinášaš nové recepty,aspoň pre mňa neznáme :-).
@Cezminas , tvoje kysnuté cesto je proste Top, chcem sa Ťa však opýtať, slovo pogaca znamená niečo ako u nás ,z kysnutého cesta?...lebo si už mala taký názov a boli úplne iné koláče:-) dokonca som videla aj na nete tento názov a recepty sú odlišné.
Zajtra urobím podľa teba tieto pogaca,plnka bude bryndzová, myslíš,že môže byť? Ďakujem.
@Kucharocka123 :-) dakujem,si milá a si ma svojim komentíkom veru aj potešila :-) Som rada,ze sa ti recepty páčia. @Frezia milá,dakujem za tvoje pekné slová :-) No s bezlepkovou je isto ťažko vypekať,ale čo už,ked človek musí-tak musí :-/ Ale velmi sa teším,že aspon ku mne nakukneš ;-P Pozdravujem! @45678 vieš slovo "Poača" znamená vlastne kysnuté pečivo.A na 95% je to vždy slané pečivo,a to plnené,alebo neplnené.Ja tu mám viacero receptov na poača a všetky sú slané :-) S našimi slovenskými "pogáčmi" to nemá vela spoločné. Ale vlastne Turci by aj na tie povedali poača :-)) Na sladké kysnuté pečivo majú dva najčastejšie názvy a to "Ačma" alebo "čörek" :-) Ale ako píšeš,ludia a recepty sú odlišné a názvy fakt už niekedy domiešané :-) To ako ked niekto povie "slaný koláč" :-) Budem velmi rada ak vyskúšaš a dúfam,že dáš aspon vediet ako chutilo :-) Bryndzové budú isto tiež výborné,každý si ich može naplnit svojím oblúbeným syrom :-) Pekný večer prajem!

Pridaj komentár k receptu: