Čo sa nám podarilo
Čas, keď sa láme starý rok s novým je aj obdobím bilancovania. Ako sme na tom v redakcii Varecha.sk? My uplynulý rok hodnotíme veľmi pozitívne. Podarilo sa nám vydať v poradí už druhú knihu receptov z Varecha.sk 100 slaných a sladkých receptov a spustili sme aj novú internetovú televíziu TV Varecha. A v neposlednom rade sme vďaka priazni Vás, Varecháčov, vypustili do sveta viac ako 2 200 skvelých receptov, ktoré sú úžasnou inšpiráciou pre množstvo ľudí, ktorí ju na našej stránke hľadajú.
Čo sme si navarili
No a keďže aj my sme len ľudia z mäsa a kostí, ktorí nežijú zo vzduchu, často sa nám pri práci s Vašimi receptami zbiehajú slinky. A veru, niekedy by sme si dali koleno vŕtať za to, aby na našom stole bezpracne pristáli niektoré dobroty… Bohužiaľ, virtuálny prenos jedla je v nedohľadne a tak naše chutné zasnívanie končí oveľa prozaickejšie. Zástera, vareška a často aj vybraný recept z Varechy. Uplynulý rok sme ich vyskúšali niekoľko, okrem iných nám veľmi chutili napríklad kyjevské kotlety od @Elenas a dezert Pavlova podľa @Miika.
Na čo sa chystáme
A čo predsavzatia do nového roka? Dávate si nejaké? My sa posnažíme a urobíme všetko pre to, aby ste s našou Varechou i jej novou TV Varecha boli spokojní a radi sa k nám vracali. Ale máme aj súkromné kulinárske plány. A to tieto:
1. Ohúriť návštevu kuracími stehienkami podávanými podľa @Evusik.
2. Pretože ľúbime makové, tak upiecť tento makový koláč od @Aleana.
3. Konečne prestať kupovať slané chuťovky v obchode a upiecť si nejaké doma podľa receptu na slané krekry od @Sonulienka.
4. Naučiť sa pripraviť také krásne nadýchané kysnuté cesto ako dokáže @Cesminaz. Jeden príklad za všetky - lekvárové a tvarohové koláče.
5. Vytrénovať krájanie zákuskov tak, ako to vie hádam iba @Izabella929. Veď sa pozrite - tvarohové rezy.
Recept na skvelý rok
Máte aj Vy vo svojej virtuálnej knihe na Varecha.sk uložené recepty, na ktoré sa chystáte? Nový rok prináša nové výzvy, tak sa do nich pustite! Varte, pečte, experimentujte, ochutnávajte a podeľte sa so svojimi skúsenosťami i receptami s nami na Varecha.sk.
Nech Vám chutí a podarí sa všetko na čo siahnete, a to nielen v kuchyni ale aj v živote. Buďte Vy i Vaši blízki zdraví, šťastní a spokojní, pretože to je ten najlepší recept na skvelo prežitý rok 2019.
Všetko dobré, priatelia!
Vaša redakcia Varecha.sk
Dakujem za prianie a želám každému jednému varecháčovi,vlastne našej celej varecháčskej rodinke,do ktorej patríte aj "VY" milá @Redakcia , v novom roku všetko dobré,vela zdravia,šťastia,úspechov a lásky.Aby ste mali dost chuti,síl a trpezlivosti dokázať si splnit svoje priania,ciele a predsavzatia :-) a to súkromné či pracovné.
A vám milá @Redakcia ešte zvlášt prajem,aby sa vám nadalej darilo vo vašej práci,aby "Varecha.sk" nadalej prekvitala,ale aby Vám tá sláva nestúpla do hlavy :-) aby ste ostali nadalej ludský,spravodlivý a zaujímali sa o vašich varecháčov.Vlastne,aby "Varecha" zostala nadalej nielen vaša,ale i naša :-) aby sa sme sa tu "VŠETCI" dobre cítili,rozumeli si,čím menej sa osočovali a boli trocha ohladuplnejší :-) A kedže sme na kulinárskom portáli,tak nech to každému v 2019 dobre varí a pečie ;-P
foto, spomienka na škola varenia, radosť variť.
Držím palce nám všetkým do ďalších rokov a ešte raz veľa, veľa výborných receptov a zdravíčka prajem v roku 2019.
nechala som ti odkaz.==========
SWISS Meringue
nahreje sa cukor s bielkami nad parou, pokial sa cukor nerozpusti a teplota je taka, ze ponoreny prst
ta nepopali. == tu NIE JE POTREBNY TEPLOMER…
============================
ITALIAN Meringue
Uvarime SIRUP, do jemne naslhanych bielok ho horuci prilievame /aby nespilechal a nerobil krystaliky
tak lej tesne popri stene nadoby/ a mixujeme na vysokych otackach do potrebnej hustoty.
== tu JE POTREBNY TEPLOMER!
Obidva sposoby pouzivam uz davno aj do cesta z piskotu, pretoze niekedy som s tunajsimi vajickami mavala problemy a vytrepany sneh bol casto tekuty… Verim, ze postup ta nikdy nesklame!
Ako urobit dobry “Meringue” najdes na YT v niekolkych videach.
== Vsetkym varechacom aj Redakcii zelam prijemny, vydareny a zdravy Novy Rok! Hanka
Dělám klasicky, šlehám bílky nad parou. Jen voda musí být na začátku šlehání izbovej teploty. Nádoba s vodou, nádoba s bílky a cukrem - jsou stejné teploty. Plamen nebo příkon mírný, stálé šlehání. Tak nevznikne tepelný šok - pucíky v pěně, tedy uvařené bílky. Že je hotovo, poznám prstem a podle zvláštní vůně, kterou teplé šlehané bílky voní. Nahoře na stěně se začne po obvodu dělat jemná cukrovo bílková krustička - zasychající. Odděláme nádobu se sněhem ze zdroje a ještě chvíli sníh šleháme do ochládnutí. Než mi poradila sousedka, cukrářka - proháněly se častokrát naše slepice i v létě po kotníky ve vařeném, pucíkovém bílkovém sněhu. Přeji ať se ti sníh podaří, milá @Cesminaz . Podobně - za dodržení stejné teploty - se šlehají celá vejce s cukrem nad párou do máslového krému. Držím pěsti! Uznávám, že toto není video, ale může také pomoct.
Možno by sme mohli skúsiť urobiť nejakú anketu, alebo nejak hlasovať, že ktoré recepty sa oplatí sfilmovať s kuchármi v televíznom štúdiu TV Varecha.
Milá @Honestka dakujem ti velmi pekne za rady a koment.Vies,na You tube som nikde nenasla video nad parou šlahaného sneho,ani slovensky a ani česky.Jedine som raz našla po česky,podrobné video na tak robený sneh ako ty píšeš -ten taliansky spôsob.Ja som to potom tak aj skúsila a aj sa mi podaril,ale chutovo to vobec nebolo také ako nad parou,myslím tým,nebolo to takou chutou ako čo si pamätám ked som jedla ten zákusok :-) Takze som to viac nerobila. Ale dobre ze si mi sem napísala,vyhladala som si to v angličtine ako "swiss meringue" a tam je ich detailne niekolko! Síce nerozumiem super po anglicky,ale kedze aj ukazujú čo rozprávajú,tak to pochopím :-)) a niečo mi preloží aj syn.Ja to asi skúsim spravit niektorý víkend podla toho anglického videa a potom sa pochválim :-)) Pozdravujem a aj tebe štastný nový rok!