Kapusta podľa mňa fotorecept
Foto: patroveckypitrs
Je to niečo ako na poľský spôsob. No ale takto to robím ja a rodina ju ma rada.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800 g |
|
700 g |
|
700 g |
|
150 g |
|
350 g (dva kusy) |
|
150 g (jeden kus) |
|
750 g |
|
1000 g |
|
1,2 l |
|
1 poriadna hrsť |
|
2 PL (alebo 150 ml medoviny) |
|
4 ks |
|
150 g |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 KL |
|
1 PL |
|
2 PL |
|
2 stredne veľká ks |
|
Postup
-
1
Pripravím si suroviny. Všetko čo ide krájať pokrájam. Cibuľa na kocky väčšie, mäso na 3 cm kusy, slaninu na 1,5 cm kocky, klobásu na 1 cm kolieska, kapustu surovú na kratšie slíže. Hríby zalejem horúcou vodou tak aby boli ponorené. Na toto jedlo používam dva hrnce jeden liatinový väčší 7 l na mäso a menší na kapustu. Nakrájanú slaninu rozdelím na dve častí.
-
2
Do menšieho hrnca dám zohriať jednu lyžicu masti, na tom opražím jednu cibuľu s polovicou slaniny a polovicou rasce z uvedeného množstva.
-
3
Keď je cibuľa bledo hneda a mäkká pridám pokrájanú surovú kapustu, podlejem asi 100 ml kapustovej vody. Dusím to pod pokrievkou a občas miešam.
-
4
Do veľkého hrnca na mäso dám tiež na masti opražíť druhu cibuľu z druhou polovinou slaniny a zvyšok rasce. robím to pri otvorenom hrnci, aby sa voda z cibule celkom vyparila.
-
5
V hrnci s kapustou mi surová kapusta znížila objem, tak pridám kyslú kapustu, bobkové listy, korenie čierne celé i mleté a nové korenie. prikryjem a ďalej dusím. Nesolím mne stačí soľ, ktorá je v kapustovej vode a v klobáse. Kto chce si osolí, ale až na konci.
-
6
V hrnci na mäso mám slaninu a cibuľu opraženú, tak pridám pokrájané mäso. Nechám ho cele zatiahnuť za stáleho miešania.
-
7
Ak je mäso zatiahnuté odložím hrniec zo sporáku a pridám mletú papriku, nech pustí arómu. Potom dám späť na sporák a pridám paradajkový pretlak. Pár krát premiešam.
-
8
A zalejem s namočenými hríbmi aj s vodou v ktorej boli.
-
9
Premiešam a dolejem vodou s kapusty, tak aby mäso bolo trochu nad vodou. Zakryjem ďalej varím a občas premiešam.
-
10
Kapusta nám pomaly hnedne a mäkne. Teraz pridám med ( kto ma medovinu tak pridá tu asi 150 ml), dobre premiešam a ešte dusím.
-
11
Ak je kapusta už mäkká, tak pridám k nej nakrájanú všetku klobásu. Chvíľu to spolu podusím. Tolko aby klobása pekne pustila farbu a ochutila kapustu. Ak je to hotové na skus, tak hrniec odstavím zo sporáku. Potom to pridám k mäsu.
-
12
Mäso mám už tiež mäkké, teraz k nemu pridám tu hotovú kapustu a dolejem zvyškom kapustovej vody. Voda ma byť zarovno so surovinami. Ak je málo dolejem čistú vodu. Ďalej to varím asi pol hodinu nech sa to pekne spolu spoji. Odložím zo sporáku a nechám to ešte postať tak pol hodinu. Trochu to ochladne a chuť sa zvýrazni. Uvarenie mi trvalo 150 minút.
-
13
Už môžem servírovať dobrý chlieb k tomu a sme v siedmom nebi. Dobrú chuť želám aj vám. Tato kapusta každým ďalším dňom je viac chutnejšia, akoby dozrievala. Je to náročnejšie na čas, ale zase je to jedlo kompletné a na viac dní.
Ukladam
Zloženie tohoto skvelo vyzerajúceho jedla sa naozaj používa aj pri príprave bigosu.
Rozdiel je vlastne v tom,že poliak málokedy používa mletú červenú papriku ba dokonca som ani jedného môjho kolegu nevidel s touto koreninou pracovať resp.
dochucovať jedlo.Používajú paradaJky či pretlak paradajkový.
Mäso do bigosu dávajú aké majú po ruke,klobásky tam majú svoje čestné miesto.Kapusta kvasená a čerstvá,hríby a sušené slivky,par.pretlak,nejaké to údené mäso.
Toto jedlo zvyčajne varia aj od večera do rána a niekedy aj dlhšie.
Finálne jedlo je takpovediac moc husté,čiže síte,keďže kapusta je skôr rozvarená ako uvarená.Koreniny len tradičné ako bobkový list,nové a čierne korenie,vegeta soľ.Bigos sa zajedá poväčšinou s chlebíkom.
Mňa tiež chlapci ponúkli s bigosom a môžem ti napísať Evička,že mne bol po chuti.Pekný večer.
Kapustu ja rád a tvoju by som určite neodmietol,keďže vyzerá veľmi skvelo.Želám ti všetko dobré priateľu.
Aj ja robievam podobnú ale určite vyskúšam takto ako si ju uvaril.
Ba, mám ešte v pohároch zavarenú. Ona keď postoji dlhšie, je ešte lepšia. Preto robím viac a dávam do pohárov.
Ďakujem za komentár. Tak ako si napísal je to pravda. Ja som mal kedysi susedu z Polská a ta tiež papriku mletú nepoužívala. No ja ju používam často.
Ďakujem za komentár. Ono je to prácnejšie, ale ten výsledok stojí za to. Ak náhodou sa to nezje, tak je to dobré dať do pohárov zavičkovať a do pary. Niekedy si zmyslime o mesiac, že nám to chutí, len ohrejeme hotové jedlo.
Ďakujem za komentár a vidno že ta skutočne zaujal recept. Prevláda chuť cesnaková.