Kremnické krumple fotorecept
Foto: siuuu
O tomto dezerte som počula už pred pár rokmi, ale ochutnať som ho mala možnosť až minulý rok. Dezert mi chutil, tak som Zobraziť celý popisO tomto dezerte som počula už pred pár rokmi, ale ochutnať som ho mala možnosť až minulý rok. Dezert mi chutil, tak som si povedala, že ho skúsim pripraviť aj doma. A konečne prišiel jeho čas. Zvolila som jednoduchšiu nepečenú variantu z hotových piškót, pretože na staré kolená som akosi zlenivela a domáce piškóty sa mi piecť nechcelo, ale raz určite skúsim urobiť aj domáce buflery... a niekde som čítala, že vraj aj v Kremnici začínali s hotovými piškótami.
Zdroj: internet + vlastné úpravy
porcií
príprava
Suroviny
12 ks |
|
Krém: | |
133 g |
|
100 g |
|
20 g |
|
2 ks |
|
25 ml |
|
83 g (izbovej teploty) |
|
2 PL (prášok) |
|
Orechový marcipán: | |
200 g mleté |
|
120 g |
|
podľa potreby |
|
Na potretie: | |
30 ml |
|
30 ml |
|
Na obalenie: | |
podľa potreby (prášok) |
|
Postup
-
1
Ja som si ako prvé pripravila piškóty, pretože som si nebola istá, či sa budú dať vydlabať, ale išlo to dobre, poškodila som iba jednu piškótu. Na vydlabanie som použila kovové "tvorítko" na vykrajovanie guľôčok z melóna, ktoré má dostatočne tenké a ostré hrany. Piškóty som prekrojila na polovice a vnútro som vyberala až z týchto polovičiek, z tej strany, ktorá je pocukrovaná (vrch piškót).
-
2
Keď som mala piškóty pripravené, urobila som krém. Polovicu mlieka (66,5 ml) som dala do menšieho hrnca, pridala som práškový cukor a túto zmes som priviedla k varu a pár minút som ju povarila (cca 3 minúty). Do druhej polovice mlieka som pridala žĺtky, múku a rum (25 ml) a dobre som tieto suroviny rozmiešala tak, aby v nich neboli hrudky. Túto žĺtkovú zmes som pridala k vriacej zmesi mlieka a cukru a za stáleho miešania som uvarila hustý puding, ktorý som odložila bokom a prikryla potravinárskou fóliou tak, aby sa fólia dotýkala priamo povrchu pudingu. Takto ošetrený puding som nechala vychladnúť - nie úplne, keď bol puding ešte vlažný postupne som ho pridávala do masla izbovej teploty, ktoré som vyšľahala do peny. Bála som sa, či sa krém nezrazí, ale zbytočne - zo surovín vznikol krásny hladký a jemný krém.
- 3
Krém som rozdelila na 2 polovice. Jednu polovicu som nechala bielu a do druhej polovice som vmiešala kakao. Oba krémy som dala do cukrárskych vreciek, ktoré som zaistila sponami a odložila do chladničky stuhnúť. Pokiaľ krém tuhne, môžete si pripraviť orechový "marcipán". Mleté vlašské orechy som zmiešala s práškovým cukrom a postupne som pridávala bielok tak, aby vznikla hmota podobná konzistenciou marcipánu - dostatočne hustá na to, aby sa dala vyvaľkať medzi dvomi papiermi na pečenie na tenkú placku, do ktorej sa obalia naplnené piškóty.
- 4
Polovice piškót som rozdelila na dosku po dvoch kusoch. Keď krém dostatočne stuhol tak, že držal tvar, začala som plniť piškóty - jednu polovicu bielym a druhú polovicu tmavým krémom. Pomocou vrecka to išlo veľmi dobre.
- 5
Keď som naplnila všetky piškóty, zlepila som vždy jednu polovicu naplnenú bielym krémom a jednu polovicu naplnenú tmavým krémom. Takto pripravené piškóty som pomocou mašlovačky potrela z oboch strán zmesou rumu a vody.
- 6
A teraz prišla pre mňa najhoršia časť práce - baliť piškóty do orechového marcipánu. Najskôr som orechovo-cukrovo-bielkovú hmotu rozdelila na kúsky s váhou cca 33-35 g. Ak vám trocha hmoty zvýši odložte ju, môžete ju potrebovať pri obaľovaní na odstránenie malých nedostatkov. Potom som každú guľku medzi dvomi papiermi na pečenie rozgúľala na placku - mal by tom byť jemne oválny tvar, keďže piškóty sú podlhovasté. Ja som po rozgúľaní jednotlivých guliek hneď aj balila naplnené piškóty. Placka nesmie byť príliš tenká, pretože sa vám bude pri obaľovaní trhať. Hrúbku odporúčam 1,5 - 2 mm.
- 7
Chvíľu mi trvalo kým som si našla systém ako postupovať, ale potom to už išlo. Placku som položila na dlaň ľavej ruky, položila som na ňu krémom naplnený a spojený pár piškót, ktoré som prekryla z jednej strany orechovou plackou a opatrne som ju pretočila tak, aby sa plackou pokryla celá naplnená piškóta. Spoj som zľahka popritláčala k sebe a rovnako aj konce a celý obal som uhladila. Išlo to fajn, s orechovou hmotou sa pracovalo robilo dobre. Takto som obalila všetky piškóty a potom som ich iba obalila v kakaovom prášku.
- 8
Hotové krumpličky som dala stuhnúť cez noc do chladničky a na druhý deň som ich uložila do košíčkov. Vzhľadom na veľkosť koláčikov som použila košíčky určené na pečenie muffinov. Krumpličky sú chuťovo naozaj výborné. Sú jemné a chuťovo veľmi lahodné, a jeden kúsok vám zaručenene nebude stačiť. Celý fotopostup nájdete na mojom blogu: dobrotynatanieri.blogspot.com
Tiež nepečený dezert:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Milá @farbuska , tiež som sa bála, ale zistila som, že to nie je vôbec zložité (keď nemusíš piecť vlastné piškóty), už som robila dalšie dve varianty keďže mi zostal krém ... čoko + banán s lieskovcovým marcipánom a vanilka + malina s domácim mandľovým marcipánom, tieto som obalila v malinovom kokose namiesto kakaa.
Milá @haji , ďakujem ... vôbec to nie je také zložité keď použiješ hotové piškóty ;-)
Vďaka za povzbudenie... recept som si uložila, možno sa k tomu niekedy odhodlám. Ten orechový "marcipán" mi totiž pripomenul cesto na orechové štangličky, ktoré zbožňujem.
Pripomína mi to "pražské gule" alebo "zemiaky" … tuším tak nejako sa to volalo.
Určite niekedy urobím, super.
U nás sa predávali v cukrárni "zemiaky", ale nikdy som ich nechutnala. Pražské gule som prvý krát videla v poslednej sezóne Pečie celé Slovensko a celkom ma zaujali, možno ich niekedy tiež vyskúšam. Tieto "krumple" sú veľmi chutné ... už som robila aj verziu s banánom v tmavom kréme a biely krém s malinovým stredom obalené v malinovom kokose a všetky verzie boli výborné.