čučoriedkový koláč
čučoriedkový koláč

Juhočeský čučoriedkový koláč fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 13. júna 2022
Juhočeský čučoriedkový koláč (fotorecept)
Foto: kimlo

Výborný krehký koláč ku káve, alebo len tak na chuť.
Zdroj: internet

40 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
150 g
30 g
70 g
1 bal
150 ml
štipka
z 1 citróna
2 ks
40 g rozpustené
40 g rozpustená
40 ml
Posýpka:
120 g
120 g
80 g
Okrem toho:
350 g
60 g (na posypanie čučoriedok)
 (na vymastenie plechu)
 (na vysypanie plechu)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Do nádoby na cesto preosejeme obidve múky a zmiešame ich. V strede urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Zasypeme ho 1 PL kryštálového cukru a zalejeme trochou vlažného mlieka. Zasypeme múkou a necháme vzísť kvások, trvá to asi 15 minút.

    Juhočeský čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme štipku soli, žĺtky, zvyšok cukru aj s vanilínovým cukrom, nastrúhanú citrónovú kôru, rozpustený tuk (40 g masla a 40 g masti), zvyšok mlieka a um.

    Juhočeský čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Všetko premiesime pomocou kuchynského robota a vypracujeme cesto. Ak je cesto príliš riedke, pridáme podľa potreby obidva druhy múky. Hotové cesto poprášime múkou a dáme do tepla vykysnúť asi na 1 hodinu. V miske zmiešame hrubú múku, maslo a práškový cukor a rukami rozdrobíme na posýpku. Dáme na chvíľu do chladničky.

    Juhočeský čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vykysnuté cesto zväčší svoj objem takmer na dvojnásobok.

    Juhočeský čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Plech na pečenie vytrieme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Vykysnuté cesto rovnomerne vyvaľkáme.

    Juhočeský čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na cesto poukladáme čučoriedky zmiešané s cukrom a rovnomerne posypeme pripravenou posýpkou.

    Juhočeský čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút.

    Juhočeský čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Namiesto čučoriedok by sa dali použiť aj ríbezle alebo iné sezónne ovocie, cesto je univerzálne a veľmi chutné.

    Juhočeský čučoriedkový koláč (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

sracz
Superfasaextraprímaultravagáňšpeciál spod Českých Budějic, ktorý sa mi v Tvojom podaní, ctený a milý kamarát, @Kimlo veľmi pozdáva! Krásny, sladký a nanajvýš chutný štart do nového týždňa!
haji
Tyjo, krásný receptík, čučoriedkový koláč a ještě Jihočeský... smekám a chválím, jsi šikovný! Testovací vzoreček bych dala hned. Že jsem sem lezla, bude se mi o tvojom kysnutém koláči zdát.
kimlo
@kvakac (13.6.2022 17:28)
Aj by som ponúkol kamarát ale už nie je... len som skúšal nový recept, mal som v mrazáku lesné čučoriedky a potreboval ich minúť. :-)
olinecka
Kysnuté s posýpkou pre mňa znamená detstvo, keďže takéto z mrveničkou piekla moja mamka. Ďakujem za parádny jednoduchý a výborný kysnutý koláč. Pozdravujem.
1x kimlo
kucharka
Hneď ako som videla tvoj čučoriedkový koláč, dostala som naň takú chuť, že som musela ísť na trh a kúpiť drahé čučoriedky :-( a upiecť ho.
Čučoriedkový kysnutý zvyčajne nerobievam, kvôli cene čučoriedok, ale čo už… raz za čas sa dá…
Tentokrát som robila podľa tvojho receptu a podaril sa na výbornú. Len si zabudol dať rozmery plechu, ja som dala menší, ale asi som mala dať veľký. Nevadí.
Koláč na jednotku.


1x kimlo
kimlo
@kucharka (20.6.2022 00:02)
Vďaka za koment aj foto, som rád že koláč chutil. Ja som ho mal tiež vyšší ako som chcel, nabudú ce dám buď väčší plech alebo dám menšiu dávku cesta. Rozmery plechu som nemeral, ak odmeriam, dám vedieť. :-)
kimlo
@kucharka (20.6.2022 00:02)
Mal som plech 25 x 34cm a zdalo sa mi cesto dosť vysoké, takže nabudúce zmenším dávku.
havla
Milý @kimlo , Tvoj koláčik je vynikajúci. Aj ja by som ho ale chcela mať taký vysoký ako Ty. Dal si tu aj rozmery plechu a je fakt, že ja mám vnútorný rozmer z každej strany asi o 2 cm väčší. Že by to robilo, že môj koláčik je od Tvojho o polovicu nižší? Robilo som ho ríbezľový, ale bez rumu. Myslela som si, že som urobila niekde chybu, tak som ho robila aj druhý raz, ale zasa bol nižší. Ale chuťovo výborný. Lepší ako bublanina. Ďakujem za recept. Inak Tvoje recepty sú všetky výborné.
1x kimlo
kimlo
@havla (22.6.2022 14:52)
Vďaka za komentár a vyskúšanie receptu. Tvoj koláč bol nižší asi pre tie 2cm z každej strany navyše. Rozdiel na ploche plechu to robí vyše 120 cm2 a tým pádom je cesto nižšie. Som ráde že chutilo. :-)

Zaujímavé video z archívu TV Varecha