Čučoriedkový koláč
Čučoriedkový koláč

Mamin čučoriedkový koláč

Veronika Lucáková
mesačník Varecha, dnes 16:00
Mamin čučoriedkový koláč
Foto: Shutterstock
1 plech
porcia
35 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
250 ml
1 kocka (čerstvé)
70 g
1 bal.
1 ks
štipka
100 g
Na obloženie:
200 g
500 g
Na posýpku:
150 - 200 g
50 g
150 g
50 g mleté



Postup

  1. 1

    V troche vlažného mlieka rozdrobíme droždie a necháme vykysnúť kvások.

  2. 2

    Do misy dáme múku, oba druhy cukru, vajce, štipku soli, prilejeme kvások, zvyšné mlieko a vypracujeme cesto. Potom zapracujeme aj maslo a prikryté cesto necháme na teplom mieste vykysnúť.

  3. 3

    Pripravené cesto roztlačíme do plechu vymasteného tukom, navrch nasypeme tvaroh, posypeme čučoriedkami.

  4. 4

    Posýpku pripravíme tak, že maslo rozpustíme v hrnci, vsypeme múku, cukor, orechy a vymiešame. Hneď rovnomerne rozdrobíme navrch koláča a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 30 minút.

  5. 5

    Po upečení môžeme ešte koláč posypať cukrom.

Diskusia k receptu