čučoriedkový koláč
Juhočeský čučoriedkový koláč (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Výborný krehký koláč ku káve, alebo len tak na chuť.
Postup
- Do nádoby na cesto preosejeme obidve múky a zmiešame ich. V strede urobíme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Zasypeme ho 1 PL kryštálového cukru a zalejeme trochou vlažného mlieka. Zasypeme múkou a necháme vzísť kvások, trvá to asi 15 minút.
- Pridáme štipku soli, žĺtky, zvyšok cukru aj s vanilínovým cukrom, nastrúhanú citrónovú kôru, rozpustený tuk (40 g masla a 40 g masti), zvyšok mlieka a um.
- Všetko premiesime pomocou kuchynského robota a vypracujeme cesto. Ak je cesto príliš riedke, pridáme podľa potreby obidva druhy múky. Hotové cesto poprášime múkou a dáme do tepla vykysnúť asi na 1 hodinu. V miske zmiešame hrubú múku, maslo a práškový cukor a rukami rozdrobíme na posýpku. Dáme na chvíľu do chladničky.
- Vykysnuté cesto zväčší svoj objem takmer na dvojnásobok.
- Plech na pečenie vytrieme maslom a vysypeme polohrubou múkou. Vykysnuté cesto rovnomerne vyvaľkáme.
- Na cesto poukladáme čučoriedky zmiešané s cukrom a rovnomerne posypeme pripravenou posýpkou.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút.
- Namiesto čučoriedok by sa dali použiť aj ríbezle alebo iné sezónne ovocie, cesto je univerzálne a veľmi chutné.