Čučoriedkový tart
Opäť jeden krásny a svieži letný koláčik do práce kolegom k poobednej kávičke.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Korpus: | |
200 g |
|
70 g |
|
40 g |
|
1/2 ČL |
|
2 ks |
|
150 g |
|
Na potretie: | |
50 g |
|
Náplň: | |
400 g (aj mrazené) |
|
1 bal. |
|
1 PL |
|
100 ml |
|
2 PL |
|
100 ml |
|
100 g |
|
400 g |
|
(alebo esencia) |
|
Postup
-
1
Všetky suché ingrediencie na korpus preosejeme a zmiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky. V mixéri s nadstavcom lopatka vymiešame mrveničku. Pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. TIP: Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu.
- 2
Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru kruhu a vystelieme ním dno aj boky formy na tart (priemer 28 cm). Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme (napr. fazuľou alebo ryžou). Pečieme 10 - 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom cesto odkryjeme a dopekáme ešte 10 minút dozlatista.
- 3
Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme ho rozpustenou bielou čokoládou. TIP: Tento krok zabezpečí, že cesto sa nerozmočí a zostane chrumkavé.
- 4
Čučoriedky dáme do hrnca, pridáme vanilkový a kryštálový cukor, vodu a necháme variť na miernom ohni. Keď trochu zmäknú, rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme škrob a varíme do zhustnutia. Hotové nalejeme na stuhnutý korpus a necháme stuhnúť.
- 5
Do menšieho hrnca nalejeme smotanu a necháme zohriať na platni (nesmie vrieť). Do teplej smotany pridáme čokoládu a necháme roztopiť. Vymiešame ganache. Nakoniec stierkou vmiešame mascarpone a vanilkovú pastu. Krém nalejeme na čučoriedkovú vrstvu. Tart je najlepšie nechať v chlade cez noc.
- 6
Ozdobíme napr. lesným ovocím, čerstvými čučoriedkami, hoblinkami bielej čokolády…
Tiež Čučoriedkový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu