Čučoriedkový koláč
Čučoriedkový koláč

Čučoriedkový tart

theflyingbaker - fotkatheflyingbaker, včera 14:05

Opäť jeden krásny a svieži letný koláčik do práce kolegom k poobednej kávičke.

10-12
porcií
80 minút
príprava
20-25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
200 g
70 g
40 g
1/2 ČL
2 ks
150 g
Na potretie:
50 g
Náplň:
400 g (aj mrazené)
1 bal.
1 PL
100 ml
2 PL
100 ml
100 g
400 g
 (alebo esencia)



Postup

  1. 1

    Všetky suché ingrediencie na korpus preosejeme a zmiešame so studeným maslom nakrájaným na kocky. V mixéri s nadstavcom lopatka vymiešame mrveničku. Pridáme žĺtky a miešame, kým sa cesto spojí. TIP: Ak je cesto príliš suché, môžeme po lyžičkách pridávať studenú vodu.

  2. 2

    Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme 30 minút odležať v chladničke. Potom ho na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenký plát do tvaru kruhu a vystelieme ním dno aj boky formy na tart (priemer 28 cm). Cesto popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme (napr. fazuľou alebo ryžou). Pečieme 10 - 15 minút v rúre vyhriatej na 180 °C. Potom cesto odkryjeme a dopekáme ešte 10 minút dozlatista.

  3. 3

    Upečený korpus necháme úplne vychladnúť, potrieme ho rozpustenou bielou čokoládou. TIP: Tento krok zabezpečí, že cesto sa nerozmočí a zostane chrumkavé.

  4. 4

    Čučoriedky dáme do hrnca, pridáme vanilkový a kryštálový cukor, vodu a necháme variť na miernom ohni. Keď trochu zmäknú, rozmixujeme tyčovým mixérom, pridáme škrob a varíme do zhustnutia. Hotové nalejeme na stuhnutý korpus a necháme stuhnúť.

  5. 5

    Do menšieho hrnca nalejeme smotanu a necháme zohriať na platni (nesmie vrieť). Do teplej smotany pridáme čokoládu a necháme roztopiť. Vymiešame ganache. Nakoniec stierkou vmiešame mascarpone a vanilkovú pastu. Krém nalejeme na čučoriedkovú vrstvu. Tart je najlepšie nechať v chlade cez noc.

  6. 6

    Ozdobíme napr. lesným ovocím, čerstvými čučoriedkami, hoblinkami bielej čokolády…

    Čučoriedkový tart - obrázok 6

Diskusia k receptu