Jemná teľacia sekaná Bankov fotorecept
Foto: sracz
Teľacie mäso je v mojich spomienkach spojené s obľúbenou pochúťkou môjho otca, B. P. Plnená teľacia hruď. Zvlášť za studena. Posledný raz sme Zobraziť celý popisTeľacie mäso je v mojich spomienkach spojené s obľúbenou pochúťkou môjho otca, B. P. Plnená teľacia hruď. Zvlášť za studena. Posledný raz sme ju spoločne jedli, ešte za čias tzv. „neslobody“. Na raňajky s chlebom a domácou kyslou uhorkou. Je to neuveriteľné, ale stalo sa. Akýmsi zázrakom som sa dostal k mletému teľaciemu mäsu za zníženú, tzv. výpredajovú, cenu. Od nápadu už bol iba krôčik k realizácii a tak som vytvoril chutný osobný variant fašírky („sekanej“) zapečenej v keramickej „tepši“.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
3 PL |
|
1 ks väčšia |
|
500-600 g mleté |
|
150 g prerastená |
|
2-3 ks staršie |
|
podľa potreby |
|
250 ml |
|
2 PL hustý |
|
3 KL (plnotučná liptovská) |
|
2 KL |
|
1 KL |
|
1 KL drvený |
|
1 KL drvený |
|
3 strúčiky |
|
2-3 ks |
|
2 PL strúhaný |
|
120 g strúhaný |
|
200 g |
|
2 plátky |
|
2-3 PL |
|
3 PL |
|
Postup
-
1
Na repkovom oleji som spenil nadrobno pokrájanú cibuľu a nechal ju vychladnúť.
-
2
Do misy som vložil pomleté teľacie mäso (kto rád mastnejšie, zmieša bravčové s teľacím), slaninu pokrájanú asi na 12 mm kocky, v mlieku namočené a vystískané staršie rožky, pokrájanú petržlenovú vňať a kúsky sterilizovanej kapie, hustý paradajkový taliansky krém, soľ (zarovnaná PL), čerstvo mleté čierne korenie, drvený majorán a tymian, pretlačené strúčiky cesnaku, trošku premiešal.
-
3
Pridal som vajíčka (dnes som bol za „lenivého“, inak by som bielky vyšľahal na hustý sneh), práškový parmezán, strúhaný ementál a 2/3 pokrájanej mozzarelly (podarilo sa mi kúpiť pravú taliansku z mixu kravsko-byvolieho mlieka) a opäť zľahka premiešal.
-
4
Boky a dno keramického pekáča som vymazal zmäknutým maslom, posypal jemnou strúhankou a rozprestrel v ňom mäsovú zmes. Povrch som opäť posypal strúhaným ementálom, porozkladal kúsky zvyšnej mozzarelly a posypal strúhankou.
-
5
Vložil na dobrú hodinku do rúry vyhriatej na 180 ⁰C a nechal upiecť do červenohneda.
-
6
Sekanú sme, po krátkom ochladení, degustovali len tak bez ničoho a zakusovali so sladkokyslou okrou v znojemskom náleve. … bars fajno, prudko jedlé. Na raňajky som upiekol domáce žemle a za studena pokrájané plátky, vložené do žemle, chutili „suprovo“!
Diskusia k receptu