Teľacie mäso
Teľacie mäso

Jemná teľacia sekaná Bankov fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. mája 2022
Jemná teľacia sekaná Bankov (fotorecept)
Foto: sracz

Teľacie mäso je v mojich spomienkach spojené s obľúbenou pochúťkou môjho otca, B. P. Plnená teľacia hruď. Zvlášť za studena. Posledný raz sme ju spoločne jedli, ešte za čias tzv. „neslobody“. Na raňajky s chlebom a domácou kyslou uhorkou. Je to neuveriteľné, ale stalo sa. Akýmsi zázrakom som sa dostal k mletému teľaciemu mäsu za zníženú, tzv. výpredajovú, cenu. Od nápadu už bol iba krôčik k realizácii a tak som vytvoril chutný osobný variant fašírky („sekanej“) zapečenej v keramickej „tepši“.

6-8
porcií
15 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

3 PL
1 ks väčšia
500-600 g mleté
150 g prerastená
2-3 ks staršie
podľa potreby
250 ml
2 PL hustý
3 KL (plnotučná liptovská)
2 KL
1 KL
1 KL drvený
1 KL drvený
3 strúčiky
2-3 ks
2 PL strúhaný
120 g strúhaný
200 g
2 plátky
2-3 PL
3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na repkovom oleji som spenil nadrobno pokrájanú cibuľu a nechal ju vychladnúť.

    Jemná teľacia sekaná Bankov (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do misy som vložil pomleté teľacie mäso (kto rád mastnejšie, zmieša bravčové s teľacím), slaninu pokrájanú asi na 12 mm kocky, v mlieku namočené a vystískané staršie rožky, pokrájanú petržlenovú vňať a kúsky sterilizovanej kapie, hustý paradajkový taliansky krém, soľ (zarovnaná PL), čerstvo mleté čierne korenie, drvený majorán a tymian, pretlačené strúčiky cesnaku, trošku premiešal.

    Jemná teľacia sekaná Bankov (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridal som vajíčka (dnes som bol za „lenivého“, inak by som bielky vyšľahal na hustý sneh), práškový parmezán, strúhaný ementál a 2/3 pokrájanej mozzarelly (podarilo sa mi kúpiť pravú taliansku z mixu kravsko-byvolieho mlieka) a opäť zľahka premiešal.

    Jemná teľacia sekaná Bankov (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Boky a dno keramického pekáča som vymazal zmäknutým maslom, posypal jemnou strúhankou a rozprestrel v ňom mäsovú zmes. Povrch som opäť posypal strúhaným ementálom, porozkladal kúsky zvyšnej mozzarelly a posypal strúhankou.

    Jemná teľacia sekaná Bankov (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vložil na dobrú hodinku do rúry vyhriatej na 180 ⁰C a nechal upiecť do červenohneda.

    Jemná teľacia sekaná Bankov (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Sekanú sme, po krátkom ochladení, degustovali len tak bez ničoho a zakusovali so sladkokyslou okrou v znojemskom náleve. … bars fajno, prudko jedlé. Na raňajky som upiekol domáce žemle a za studena pokrájané plátky, vložené do žemle, chutili „suprovo“!

    Jemná teľacia sekaná Bankov (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Pěkný receptík, plný chutí. S radostí bych dala testovací žemli s touto jemnou sekanou hmm

Zaujímavé video z archívu TV Varecha