Teľacie mäso

Jemná teľacia sekaná Bankov (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Teľacie mäso je v mojich spomienkach spojené s obľúbenou pochúťkou môjho otca, B. P. Plnená teľacia hruď.* Zvlášť za studena. Posledný raz sme ju spoločne jedli, ešte za čias tzv. „neslobody“. Na raňajky s chlebom a domácou kyslou uhorkou. Je to neuveriteľné, ale stalo sa. Akýmsi zázrakom som sa dostal k mletému teľaciemu mäsu za zníženú, tzv. výpredajovú, cenu. Od nápadu už bol iba krôčik k realizácii a tak som vytvoril chutný osobný variant fašírky („sekanej“) zapečenej v keramickej „tepši“.

6-8
porcií
15 minút
príprava
50-60 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Na repkovom oleji som spenil nadrobno pokrájanú cibuľu a nechal ju vychladnúť.
  2. Do misy som vložil pomleté teľacie mäso (kto rád mastnejšie, zmieša bravčové s teľacím), slaninu pokrájanú asi na 12 mm kocky, v mlieku namočené a vystískané staršie rožky, pokrájanú petržlenovú vňať a kúsky sterilizovanej kapie, hustý paradajkový taliansky krém, soľ (zarovnaná PL), čerstvo mleté čierne korenie, drvený majorán a tymian, pretlačené strúčiky cesnaku, trošku premiešal.
  3. Pridal som vajíčka (dnes som bol za „lenivého“, inak by som bielky vyšľahal na hustý sneh), práškový parmezán, strúhaný ementál a 2/3 pokrájanej mozzarelly (podarilo sa mi kúpiť pravú taliansku z mixu kravsko-byvolieho mlieka) a opäť zľahka premiešal.
  4. Boky a dno keramického pekáča som vymazal zmäknutým maslom, posypal jemnou strúhankou a rozprestrel v ňom mäsovú zmes. Povrch som opäť posypal strúhaným ementálom, porozkladal kúsky zvyšnej mozzarelly a posypal strúhankou.
  5. Vložil na dobrú hodinku do rúry vyhriatej na 180 ⁰C a nechal upiecť do červenohneda.
  6. Sekanú sme, po krátkom ochladení, degustovali len tak bez ničoho a zakusovali so sladkokyslou okrou v znojemskom náleve. … bars fajno, prudko jedlé. Na raňajky som upiekol domáce žemle a za studena pokrájané plátky, vložené do žemle, chutili „suprovo“!