Zeleninová polievka
Zeleninová polievka

Jemná polievka so sladkými zemiakmi a s koriandrom fotorecept

sracz - fotkasracz, 19. októbra 2022
Jemná polievka so sladkými zemiakmi a s koriandrom (fotorecept)
Foto: sracz

Moja gurmánska závislosť je varecháčskej verejnosti dobre známa už druhé desaťročie. Dnes sa Vám priznávam aj ku mojej druhej „neresti“, ktorou sú polievky. Zobraziť celý popisMoja gurmánska závislosť je varecháčskej verejnosti dobre známa už druhé desaťročie. Dnes sa Vám priznávam aj ku mojej druhej „neresti“, ktorou sú polievky. Privykol som si na ne a zároveň, vďaka Mamke a Babke, som sa ich aj naučil variť od skorého detstva. Pomáhal som doma so všetkým, ale v kuchyni som sa „motal“ najradšej. Od čistenia zeleniny, až po hovädziu polievku. Jej 5P (kvalitné mäso a zelenina, čistota, čas a trpezlivosť). Zeleninové, to je iný „level“. Tu sa môžem odviazať, kombinovať!

6-8
porcií
15 minút
príprava
100-120 minút
tepelná úprava

Suroviny

2-3 PL (alebo slnečnicový)
1 ks žltá stredná
6-7 ks
3-4 strúčiky
3-4 ks (sladké zemiaky)
2-3 ks
350-400 g
2-3 KL
2-3 KL (Nahrin)
podľa chuti (Donkey Hot alebo Salsa)
6-7 ks (alebo iné huby)
120-150 ml (alebo petržlenová vňať)
2 000-2 500 ml (alebo voda horúca)
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti
Voliteľné:
podľa potreby
podľa potreby (Roma)
podľa chuti
50 g (Knorr)
podľa chuti
podľa potreby (hovädzie a kuracie)
podľa možností (čerstvé)




Postup

  1. 1

    Sladké zemiaky (bataty) som olúpal, umyl a pokrájal na asi centimeter široké „hranaté štvrťkolieska“.

    Jemná polievka so sladkými zemiakmi a s koriandrom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Šikovný „V krájač“, nazývaný aj ako „mandolína“ je aj v mojej kuchyni výborný pomocník a pomocou neho som pokrájal polovičku malej hlávky sladkej kapusty i stonky zeleru.

    Jemná polievka so sladkými zemiakmi a s koriandrom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do hrnca som nalial zo 3 PL oleja, vložil pokrájanú cibuľu a zväzok mladej cibuľky aj s jej zelenými „pierkami“, plátky cesnakových strúčikov a po zmiešaní podusil do sklovita. Pridal som pokrájané sladké zemiaky, veľkú zelenú hrubostennú papriku, papričku jalapeño, tri paradajky „Roma“ a po opätovnom premiešaní a asi 3-5 minútovom podusení aj všetky koreniny (mletá sladká paprika, korenie na zeleninu „Nahrin“, polievka hubová Knorr v prášku (ako všetky vrecúškové polievky, aj táto je na dve veci, ale ako korenie odporúčam), pikantná omáčka „Donkey Hot“ (alebo „Salsa“). Premiešal a vložil skelet z kurčaťa a kosti z hovädzích rebier, prikryl pokrájanou kapustou a stonkovým zelerom, podusil, zalial asi litrom horúcej vody a nechal variť, než zemiaky boli mäkké (necelú „hoďku“).

    Jemná polievka so sladkými zemiakmi a s koriandrom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Základ polievky vyzeral takto. Povyberal som všetky kosti, lebo už splnili svoju „misiu“ a teraz došiel rad na lístočky koriandra (kto ich nerád, tak vynechá, alebo nahradí petržlenovými) a pokrájané šampiňóny. Dolial som horúcu vodu, komplet nechal prevrieť a dochutil ho majoránom, čerstvo mletým čiernym korením a soľou.

    Jemná polievka so sladkými zemiakmi a s koriandrom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Polievku som za horúca podával ozdobenú lístočkami koriandra (pokrájané halúzky, ani sušené, na rozdiel od petržlenovej vňate, nám akosi „nepasujú“) a veruže chutila!

    Jemná polievka so sladkými zemiakmi a s koriandrom (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia