Perníková roláda
Perníková roláda

Jemná a voňavá perníková roláda s gaštanovým krémom

siuuu - fotkasiuuu, 7. decembra 2019
Jemná a voňavá perníková roláda s gaštanovým krémom
Foto: siuuu

Ja a rolády veľmi nie sme kamarátky - takmer vždy mi praskne, preto ich ani veľmi nepečiem. Tentoraz som sa zapojila do roládovej Zobraziť celý popisJa a rolády veľmi nie sme kamarátky - takmer vždy mi praskne, preto ich ani veľmi nepečiem. Tentoraz som sa zapojila do roládovej výzvy v jednej FB skupine a čuduj sa svete, podarila sa - nepraskla a dokonca je to najkrajšia roláda, ktorá sa mi kedy podarila... A aj veľmi chutná a voňavá.

8-10
porcií
15 minút
príprava
9-10 minút
na 190 °C

Suroviny

Korpus:
4 ks (žĺtky a bielky zvlášť)
80 g
70 g
50 g
1 ČL
štipka
1 ČL
1 ČL
1 PL preosiate
Krém:
250 g
450 g
1 PL
1 PL
Na ozdobu:
podľa potreby (strúhaná)
podľa potreby
50 g
Na potretie:
 (alebo iný)




Postup

  1. 1

    Na korpus vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhší sneh. Žĺtky vyšľaháme s medom na hustú penu. Múku zmiešame s kakaom, škoricou, perníkovým korením a práškom do pečiva. Do múčnej zmesi postupne zašľaháme žĺtkovo-medovú zmes a nakoniec jemne vmiešame postupne sneh z bielkov.

  2. 2

    Pekáč (použila som klasický veľký pekáč, ktorý býva súčasťou rúry) vyložíme papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme cesto a v rúre zohriatej na 190 °C pečieme 9-10 minút (treba si strážiť, pretože každá rúra pečie inak). Upečené cesto vyberieme z rúry, preložíme na pocukrovanú čistú utierku, zavinieme a necháme zavinuté 5 minút. Potom rozvinieme, odstránime papier na pečenie (pozor cesto je jemné - treba opatrne) a znovu zavinieme a necháme vychladnúť.

  3. 3

    Na krém v robote vymixujeme mascarpone s rozmrazeným gaštanovým pyré, cukrom a rumom. Vychladnuté cesto rozvinieme, potrieme džemom - mne sa najviac hodí k chuti gaštanového pyré pomarančový džem - dnes som si robila svoj domáci (400 g dužiny z pomarančov, 200 g krupicový cukor /pol biely, pol trstinový/, škorica, badián, vanilkový lusk + nakoniec kvapku pomarančového likéru Cointreau a 2 kvapky esenciálneho oleja wild orange), na džem rozotrieme väčšiu časť krému (časť necháme na potretie rolády zvonku), zavinieme, potrieme vrch a dáme stuhnúť do chladu. Ozdobíme podľa vlastného vkusu - ja som z gaštanového pyré urobila guľky, ktoré som obalila v čokoládovej ryži, postrúhala som bielu čokoládu a použila som kúsky pomaranča a mätové lístky.

  4. 4

    Roláda je jemnučká, voňavá a lahodná.

    Jemná a voňavá perníková roláda s gaštanovým krémom - obrázok 4

Diskusia k receptu

vierasab
:) pekný recept, len jedna otázka: dala by sa múka nahradiť mletými orechmi ?
1x siuuu
siuuu
@vierasab (11.12.2019 12:40)

Odskúšané zatiaľ nemám (chystám sa) - ale keďže sa pečú aj čisto orechové rolády (cesto), tak si myslím že áno.
haji
To musí být dobrota, hmm Krásný recept, suroviny i fota! Jsi šikulka!
1x siuuu
siuuu
@haji (14.12.2019 14:41)

V poslednej dobe som si obľúbila chuť gaštanového pyré a v kombinácii s voňavou perníkovou piškótou to bola veľmi lahodná kombinácia.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia