Jelení chrbát
Jelení chrbát

Jelenina s gaštanovou omáčkou à la Viktor Emanuel II.

Miloš Šichman
šéfkuchár hotela Royal Palace***** v Turčianskych Tepliciach, 13. novembra 2018
Jelenina s gaštanovou omáčkou à la Viktor Emanuel II.
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
50 minút
príprava

Suroviny

800 g
100 g
400 g
120 g
5 g
160 ml
1 g
150 g
150 ml
100 g
200 ml
80 g
100 ml

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Jelení chrbát odblaníme a nakrájame na požadované porcie. Mäso opečieme na oleji z každej strany, ochutíme soľou a korením. Pečieme pri 200 °C 5 – 10 minút podľa veľkosti.

  2. 2

    Pohánku uvaríme v osolenej vode. Nasekaný cesnak spolu s pancettou orestujeme na masle, pridáme smotanu a uvarenú pohánku. Ochutíme a pridáme nasekanú petržlenovú vňať.

  3. 3

    Pokrájanú šalotku orestujeme na oleji, podlejeme vínom, pridáme gaštanové pyré a demi glace. Všetko prepasírujeme, ochutíme soľou, korením a zredukujeme. Hotovú omáčku zjemníme maslom.

  4. 4

    V menšom hrnci na troche oleja sprudka opečieme malú šalotku, posypeme trstinovým cukrom, keď sa cukor rozpustí, zastrekneme octom a zalejeme vínom, pridáme tymian a soľ. Šalotku povaríme asi 25 minút. Omáčka by mala krásne zhustnúť. Nakoniec pridáme lyžicu masla a môžeme podávať.

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu
@Mirop (13.11.2018 14:07)

V názvoch receptov sù uvedení králi, nakoľko taká bola koncepcia časopisu Varecha, odkiaľ sú tieto recepty prevzaté. Išlo o číslo na tému Jedlá z kráľovského paláca.
Toľko surovín a na tanieri nikde nič. Žeby to pánu kráľovi stačilo? Vtedy mali dosť veľké žalúdky (alebo to bol len jeden z mnohých chodov?) :-)

Pridaj komentár k receptu: