Jelení chrbát s paštrnákovým pyré
executive chef hotela Salamandra**** v Hodruši-Hámroch, 4. októbra 2017
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
800 g |
|
40 ml |
|
|
|
|
|
Paštrnákové pyré: | |
500 g |
|
300 ml |
|
1 strúčik |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Slivková pena: | |
150 g |
|
1 g |
|
2 plátky |
|
|
|
|
|
|
|
Žemľová knedľa: | |
300 g |
|
2 ks |
|
50 g |
|
3 g |
|
60 ml |
|
100 g |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Jelení chrbát odblaníme, osolíme, okoreníme, opečieme na olivovom oleji z každej strany a dáme do rúry zohriatej na 160 °C asi na 10 – 12 minút tak, aby bolo mäso vnútri ružové.
- 2
Paštrnák uvaríme v mlieku a vo vode s cesnakom, soľou, korením domäkka, potom scedíme, rozmixujeme a môžeme aj prepasírovať. Pridáme šľahačku, chvíľku povaríme, potom pridáme kocku masla, ochutíme soľou, korením a citrónom, môžeme pridať trochu kyslej smotany.
- 3
Slivková pena: Sušené slivky uvaríme vo vode so škoricou, s troškou soli, korenia a kockou masla domäkka. Do studenej vody namočíme plátkovú želatínu a pridáme do horúcej rozmixovanej slivkovej masy, prepasírujeme a naplníme do šľahačkovej fľaše a servírujeme s mäsom.
- 4
Žemľová knedľa: Cibuľu nakrájame na kocky a opražíme na oleji, pridáme do žemle nakrájanej na kocky, zmiešame s mliekom, korením, so soľou, žĺtkami a s vyšľahanými bielkami, nasekanou pažítkou prípadne s petržlenovou vňaťou. Potom zmes uložíme na čistú utierku, zrolujeme do valca s priemerom 4 cm, na koncoch zviažeme ako salónku a varíme vo vode 20 – 23 minút. Po dovarení môžeme knedľu nakrájať na menšie valčeky, ktoré opražíme na masle.
Tiež jelenie mäso:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu