Francúzske zemiaky
Francúzske zemiaky

Jednoduché francúzske zemiaky po našom fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. augusta 2017
Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept)
Foto: sracz

Vaše domácnosti, s úctou myslím na všetky patriace veľaváženej obci Varecha.sk, určite vládnu aj týmto, všeobecne uznávaným receptom. Napriek obrovským horúčavám sme sa rozhodli aj pre náš, tentoraz „AZ-variant“. Okrem dvojkombinácie, hustá kyslá smotana a „šlahetka (šľahačková smotana v starokošickom dialekte)“ sme si chuť efektu výsledného diela zvýšili aj „kvašákmi“, ktoré dozreli pod slnkom Peorie. Pridal som k nim aj kolieska mrkvy a farebné papriky. Cesnak sme schrúmali iba tak, priebežne.

4-6
porcie
33 minút
príprava
69 minút
na 180 °C

Suroviny

podľa potreby
podľa potreby
1 200 - 1 500 g
320 - 350 g (jednoduchá)
6 - 8 ks
podľa chuti
podľa chuti
250 - 333 g
120 - 150 ml
podľa možností

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    vstupná zostava „s úsmevom“

    Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zapekaciu misu, ja som tentoraz použil oválnu z anglického porcelánu, som vymazal zmäknutým maslom a vysypal jemnou pečivovou preosiatou strúhankou; na dno som rozložil prvú vrstvu „diskov“ zemiakov uvarených v šupke, kolieska vajíčok na tvrdo a pokrájanej „polskej kielbasy“ (o jej „kvalite“ mám svoj, he-he-he, názor, ale na tento účel je vhodná, lebo ju dochutia ostatné ingrediencie), pokryl niekoľkými KL kyslej smotany a jemne „poprášil“ soľou

    Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    podobne som pokračoval druhou i treťou vrstvou, pokiaľ ich bude viac nevadí, hlavné je, že poslednú bude tvoriť vrstva „čistých“ zemiakov, ktorú som posypal čerstvo mletým čiernym korením a zalial malým balením šľahačkovej smotany,

    Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    plnú misu som premiestnil do rúry vyhriatej na 180 °C (350 °F) a za 69´

    Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    bolo „zlato-žlté dielo“ pripravené

    Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    na servírovanie; s „kvašákmi“ a ostatnými prvkami fľaše, v ktorej kysli, nám veľmi chutilo!

    Jednoduché francúzske zemiaky po našom (fotorecept) - obrázok 6
Recept je zaradený do kategórií:
Údené mäso, Zemiaky, Slovenská kuchyňa, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Pečené

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
@Ziegelfeld1968 , žijeme v normálnom štáte, preto boli Vaše komentáre na adresu autora tohto receptu vymazané. Vaše komentáre: 1. opakovane obsahovali vulgarizmy, 2. obsahovali obvinenia, ktoré nie sú dokázateľné, 3. obsahovali politické názory, pričom na stránke Varecha.sk nie sú politické debaty vítané.
Milý @sracz. Mám veľmi rada tvoje recepty. Nevrhám sa hneď na popis, ale najprv dedukujem podľa obrázku, čo by to asi mohlo byť. Toto napríklad vyzerá ako helikoptéra po nevydarenom pristáti v závodnej jedálni. A oni sú to francúzske krumple. Francúzi by valili bulvy. Ak nechceš, aby to vyzeralo ako niečo, čo čert vysypal zo zástery, môžeš do smotánky pridať zo dve surové rozšľahané vajcia. Ono to trochu stuhne a bude to na tanieri vyzerať gustióznejšie. Vysoko hodnotím použité suroviny, hlavne tie smotany, i výsledný vizuálny dojem helikoptéry.
Dělám obdobně. Jen přidávám na drobno nakrájenou cibuli a nahoru nastrouhanou goudu. Do smetany rozkvedlané vejce ne, nemám to ráda, stačí mi vejce natvrdo tence nakrájené kráječem. V létě někdy přidám trochu nastrouhané cukíny s kabátkem - letní chuť. No a s kvašákem - nemají tyto brambory chybu. Ve tvých receptech je vidět, že vaříš a pečeš s láskou. Co víc si přát?!