Jednoduchá pšenično-ražná kvásková tehlička fotorecept
Dlho som zvažovala pridať sem tento môj obľúbený a často používaný recept. Kváskovanie je veľmi špecifický spôsob prípravy jedla a ak s ním Zobraziť celý popisDlho som zvažovala pridať sem tento môj obľúbený a často používaný recept. Kváskovanie je veľmi špecifický spôsob prípravy jedla a ak s ním niekto nemá skúsenosti, môže ho prípadný nezdar odradiť. Kvások je veľmi citlivý na vonkajšie prostredie (hlavne na teplotu) a čas pri samotnej príprave je teda veľmi relatívny. Kvások potrebuje na "spracovanie" múky oveľa viac času ako droždie. Ak zháňate kvások: https://kvaskovanie.sk/mapa- kvaskovania/ :-)
porcií
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Pripravíme si štartér. Do misky dáme lyžicu kvásku, vlažnú vodu a múku. Dôkladne premiešame, prikryjeme a necháme na pokojnom teplom mieste pracovať 6-12 hodín. Podľa teploty prostredia (pri izbovej teplote 6-9 hodín, v chladničke 12).
-
2
Do hotového rozkvasu pridáme múku, vodu, soľ a rascu. Cesto dôkladne vymiesime. Ak je husté, pridáme ešte trocha vody. Dobre a dostatočne dlho miesime.
-
3
Cesto necháme v miske prikryté prekvasiť v teple 2-3 hodiny. (Môžeme využiť aj chladničkové kvasenie, ktoré ale bude trvať dlhšie, aj 10-12 hodín.)
-
4
Počas tohto času ho 2-3x "preložíme". Okraje potiahneme a preložíme sprava doľava a zhora dole a zase upravíme do bochníka a prikryjeme. Ak použijete viac ražnej múky, cesto je lepkavé. Nepôjde tak ľahko preložiť. Vtedy ho len opatrne lopatkou v miske aspoň z okraja potiahnem a preklopím koľko sa dá. Nemiešam! A po nakysnutí vložím rovno do papierom vyloženej formy na pečenie.
-
5
Postriekame vodou a necháme zase v teple nakysnúť 2-3 hodiny (podľa teploty prostredia). Dávame pozor, aby neprekyslo. Cesto by malo byť pružné a nespľasnúť.
-
6
Na dno rúry vložíme starý plech a rúru predhrejeme na 240 °C. Keď je pripravená, chlieb vložíme na strednú mriežku a na spodný plech vylejeme pohár vody, "zaparíme ho". Rúru rýchlo zatvoríme a pečieme takto 15 minút.
- 7
Po 15 minútach rúru otvoríme, vypustíme paru, plech s vodou vyberieme a teplotu stiahneme na 200 °C. Takto pečieme cca 25-30 minút.
- 8
Po pol hodine chlieb vyklopíme z formy a dopekáme na mriežke ešte 10 minút ak treba. Postriekame vodou.
- 9
Po vybratí by mal byť chlieb prepečený a po zaklopkaní na upečené tvrdé dno by mal mať jasný, nie tlmený, dutý zvuk.
- 10
Chlieb položíme na mriežku a zase ho dôkladne postriekame zo všetkých strán vodou. Kôrka bude jemnejšia. Na mriežke ho necháme vychladnúť.
- 11
Dobrú chuť! :-)
Tiež kváskový chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 7
Diskusia k receptu