Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Jednoduchá pšenično-ražná kvásková tehlička fotorecept

kucharecka33 - fotkakucharecka33, 31. júla 2025

Dlho som zvažovala pridať sem tento môj obľúbený a často používaný recept. Kváskovanie je veľmi špecifický spôsob prípravy jedla a ak s ním Zobraziť celý popisDlho som zvažovala pridať sem tento môj obľúbený a často používaný recept. Kváskovanie je veľmi špecifický spôsob prípravy jedla a ak s ním niekto nemá skúsenosti, môže ho prípadný nezdar odradiť. Kvások je veľmi citlivý na vonkajšie prostredie (hlavne na teplotu) a čas pri samotnej príprave je teda veľmi relatívny. Kvások potrebuje na "spracovanie" múky oveľa viac času ako droždie. Ak zháňate kvások: https://kvaskovanie.sk/mapa- kvaskovania/ :-)

25
porcií
600 minút
príprava
45 minút
na 200 °C

Suroviny

Rozkvas/štartér:
1 PL (ražný/žitný)
150 g
150 g
Cesto:
300 g
2 ČL
1 ČL
190 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si štartér. Do misky dáme lyžicu kvásku, vlažnú vodu a múku. Dôkladne premiešame, prikryjeme a necháme na pokojnom teplom mieste pracovať 6-12 hodín. Podľa teploty prostredia (pri izbovej teplote 6-9 hodín, v chladničke 12).

    Jednoduchá pšenično-ražná kvásková tehlička (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do hotového rozkvasu pridáme múku, vodu, soľ a rascu. Cesto dôkladne vymiesime. Ak je husté, pridáme ešte trocha vody. Dobre a dostatočne dlho miesime.

    Jednoduchá pšenično-ražná kvásková tehlička (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto necháme v miske prikryté prekvasiť v teple 2-3 hodiny. (Môžeme využiť aj chladničkové kvasenie, ktoré ale bude trvať dlhšie, aj 10-12 hodín.)

    Jednoduchá pšenično-ražná kvásková tehlička (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Počas tohto času ho 2-3x "preložíme". Okraje potiahneme a preložíme sprava doľava a zhora dole a zase upravíme do bochníka a prikryjeme. Ak použijete viac ražnej múky, cesto je lepkavé. Nepôjde tak ľahko preložiť. Vtedy ho len opatrne lopatkou v miske aspoň z okraja potiahnem a preklopím koľko sa dá. Nemiešam! A po nakysnutí vložím rovno do papierom vyloženej formy na pečenie.

    Jednoduchá pšenično-ražná kvásková tehlička (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Postriekame vodou a necháme zase v teple nakysnúť 2-3 hodiny (podľa teploty prostredia). Dávame pozor, aby neprekyslo. Cesto by malo byť pružné a nespľasnúť.

    Jednoduchá pšenično-ražná kvásková tehlička (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na dno rúry vložíme starý plech a rúru predhrejeme na 240 °C. Keď je pripravená, chlieb vložíme na strednú mriežku a na spodný plech vylejeme pohár vody, "zaparíme ho". Rúru rýchlo zatvoríme a pečieme takto 15 minút.

  7. 7

    Po 15 minútach rúru otvoríme, vypustíme paru, plech s vodou vyberieme a teplotu stiahneme na 200 °C. Takto pečieme cca 25-30 minút.

  8. 8

    Po pol hodine chlieb vyklopíme z formy a dopekáme na mriežke ešte 10 minút ak treba. Postriekame vodou.

  9. 9

    Po vybratí by mal byť chlieb prepečený a po zaklopkaní na upečené tvrdé dno by mal mať jasný, nie tlmený, dutý zvuk.

  10. 10

    Chlieb položíme na mriežku a zase ho dôkladne postriekame zo všetkých strán vodou. Kôrka bude jemnejšia. Na mriežke ho necháme vychladnúť.

    Jednoduchá pšenično-ražná kvásková tehlička (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Dobrú chuť! :-)

Diskusia k receptu

vilie
Aká pšenično ražná tehlička, keď je tam raž iba v tej 1 PL ražného kvásku?