Kváskový chlieb
Kváskový chlieb

Špaldovo-ražný kváskový chlieb 1,2 kg

loktis - fotkaloktis, 5. novembra 2023
Špaldovo-ražný kváskový chlieb 1,2 kg
Foto: loktis

Časovo nenáročný recept na osvedčený, lahodný kváskový chlieb s použitím autolýzy a fermentolýzy. Nezaberie vám viac ako 40 minút čistého času práce, keďže Zobraziť celý popisČasovo nenáročný recept na osvedčený, lahodný kváskový chlieb s použitím autolýzy a fermentolýzy. Nezaberie vám viac ako 40 minút čistého času práce, keďže je vynechaná laminácia + prekladanie a kysne priamo vo formách. Ak si ustriehnete finálne kysnutie, v podstate na ňom nie je čo pokaziť.

10
porcií
40 (+ kysnutie) minút
príprava
45 minút
na 250 °C

Suroviny

Rozkvas:
150 g (v plnej zrelosti)
150 g
150 ml
Cesto:
200 g
200 g
350 ml
1,5 ČL

Online leták

Postup

  1. 1

    Suroviny na rozkvas rozmiešame varechou a necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 6 – 8 hodín.

  2. 2

    Autolýza: 2 hodiny pred koncom kysnutia rozkvasu si pripravíme cesto tak, že preosejeme a vymiesime múku s vodou v miesiči 10 min., zakryjeme a cesto necháme 2 hod. postáť pri izbovej teplote.

  3. 3

    Fermentolýza: Po 2 hod. do cesta primiešame rozkvas a soľ, prípadne semená podľa chuti (rasca, slnečnica, ľan a pod.) a v miesiči miesime 10 min.

  4. 4

    Kysnutie: Cesto rozdelíme do dvoch maslom vymastených a prípadne zrnkami vysypaných toastových foriem, poprášime múkou, prikryjeme fóliou a necháme nakysnúť na dvojnásobný objem pri izbovej teplote 5 - 8 hod. alebo v chladničke cca 24 hod.

  5. 5

    Pečenie: Vyhrejeme rúru na 250 °C a pečieme 10-12 min., potom znížime teplotu na na 200 °C a dopekáme 35-40 min. Dobrú chuť.

    Špaldovo-ražný kváskový chlieb 1,2 kg - obrázok 5

Diskusia k receptu