Špaldovo-ražný kváskový chlieb 1,2 kg
Foto: loktis
Časovo nenáročný recept na osvedčený, lahodný kváskový chlieb s použitím autolýzy a fermentolýzy. Nezaberie vám viac ako 40 minút čistého času práce, keďže Zobraziť celý popisČasovo nenáročný recept na osvedčený, lahodný kváskový chlieb s použitím autolýzy a fermentolýzy. Nezaberie vám viac ako 40 minút čistého času práce, keďže je vynechaná laminácia + prekladanie a kysne priamo vo formách. Ak si ustriehnete finálne kysnutie, v podstate na ňom nie je čo pokaziť.
porcií
príprava
na 250 °C
Postup
-
1
Suroviny na rozkvas rozmiešame varechou a necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 6 – 8 hodín.
- 2
Autolýza: 2 hodiny pred koncom kysnutia rozkvasu si pripravíme cesto tak, že preosejeme a vymiesime múku s vodou v miesiči 10 min., zakryjeme a cesto necháme 2 hod. postáť pri izbovej teplote.
- 3
Fermentolýza: Po 2 hod. do cesta primiešame rozkvas a soľ, prípadne semená podľa chuti (rasca, slnečnica, ľan a pod.) a v miesiči miesime 10 min.
- 4
Kysnutie: Cesto rozdelíme do dvoch maslom vymastených a prípadne zrnkami vysypaných toastových foriem, poprášime múkou, prikryjeme fóliou a necháme nakysnúť na dvojnásobný objem pri izbovej teplote 5 - 8 hod. alebo v chladničke cca 24 hod.
- 5
Pečenie: Vyhrejeme rúru na 250 °C a pečieme 10-12 min., potom znížime teplotu na na 200 °C a dopekáme 35-40 min. Dobrú chuť.
Tiež kváskový chlieb:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu