Kváskový chlieb
Jednoduchá pšenično-ražná kvásková tehlička (fotorecept)
Autor receptu: kucharecka33
Dlho som zvažovala pridať sem tento môj obľúbený a často používaný recept.* Kváskovanie je veľmi špecifický spôsob
prípravy jedla a ak s ním niekto nemá skúsenosti, môže ho prípadný nezdar odradiť. Kvások je veľmi citlivý na
vonkajšie prostredie (hlavne na teplotu) a
čas pri samotnej príprave je teda veľmi
relatívny. Kvások potrebuje na
"spracovanie" múky oveľa viac času ako
droždie. Ak zháňate kvások:
https://kvaskovanie.sk/mapa-
kvaskovania/ :-)
25 porcií |
600 minút príprava |
45 minút na 200 °C |
Postup
- Pripravíme si štartér. Do misky dáme lyžicu kvásku, vlažnú vodu a múku. Dôkladne premiešame, prikryjeme a necháme na pokojnom teplom mieste pracovať 6-12 hodín. Podľa teploty prostredia (pri izbovej teplote 6-9 hodín, v chladničke 12).
- Do hotového rozkvasu pridáme múku, vodu, soľ a rascu. Cesto dôkladne vymiesime. Ak je husté, pridáme ešte trocha vody. Dobre a dostatočne dlho miesime.
- Cesto necháme v miske prikryté prekvasiť v teple 2-3 hodiny. (Môžeme využiť aj chladničkové kvasenie, ktoré ale bude trvať dlhšie, aj 10-12 hodín.)
- Počas tohto času ho 2-3x "preložíme". Okraje potiahneme a preložíme sprava doľava a zhora dole a zase upravíme do bochníka a prikryjeme. Ak použijete viac ražnej múky, cesto je lepkavé. Nepôjde tak ľahko preložiť. Vtedy ho len opatrne lopatkou v miske aspoň z okraja potiahnem a preklopím koľko sa dá. Nemiešam! A po nakysnutí vložím rovno do papierom vyloženej formy na pečenie.
- Postriekame vodou a necháme zase v teple nakysnúť 2-3 hodiny (podľa teploty prostredia). Dávame pozor, aby neprekyslo. Cesto by malo byť pružné a nespľasnúť.
- Na dno rúry vložíme starý plech a rúru predhrejeme na 240 °C. Keď je pripravená, chlieb vložíme na strednú mriežku a na spodný plech vylejeme pohár vody, "zaparíme ho". Rúru rýchlo zatvoríme a pečieme takto 15 minút.
- Po 15 minútach rúru otvoríme, vypustíme paru, plech s vodou vyberieme a teplotu stiahneme na 200 °C. Takto pečieme cca 25-30 minút.
- Po pol hodine chlieb vyklopíme z formy a dopekáme na mriežke ešte 10 minút ak treba. Postriekame vodou.
- Po vybratí by mal byť chlieb prepečený a po zaklopkaní na upečené tvrdé dno by mal mať jasný, nie tlmený, dutý zvuk.
- Chlieb položíme na mriežku a zase ho dôkladne postriekame zo všetkých strán vodou. Kôrka bude jemnejšia. Na mriežke ho necháme vychladnúť.
- Dobrú chuť! :-)