Jahňacina s bok choy a ružičkovým kelom fotorecept

sracz - fotkasracz, 6. októbra 2016
Jahňacina s bok choy a ružičkovým kelom (fotorecept)
Foto: sracz

Koncom jari t. r. sa v našej domácnosti uskutočnila bilaterálna porada Des Moines Iowa a Phoenix Arizona. V priebehu troch dní sa riešil jediný zásadný, no zato milý problém. Návšteva dcérky Angeliky s Lilinkou a Samkom. Ich 14-denný pobyt sme „rozpitvali“ do najmenších detailov. Úbytok energií som riešil aj prípravou jemnej jahňaciny s ľahkou prílohou. Zvolil som pečený jemný mladý „bok choy“, s ružičkovým kelom a mojim obľúbeným petržlenom. Bol som na svoj výkon hrdý! „Šmakovalo“ ozaj všetkým!

4
porcie
12-15 minút
príprava
2x3 a 2x14 minút
na 200-210 °C

Suroviny

1 200 - 1 500 g
2 - 3 PL
podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby (jalovec)
2 - 3 PL
Príloha:
2 väčšie ks
20 - 24 väčšie ks
6 - 8 menšie ks (baby)
3 - 4 PL
podľa chuti
podľa chuti
3 - 4 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Kúsky jahňaciny som jemne naklepal hánkami ruky, okorenil soľou, čMČK a čMB (jalovcom); poukladal som ich na pomocnú tácňu a nechal na kraji stola, než som pripravil prílohu. Jej pečenie trvá dlhšie, ako mäsa. Začal som petržlenom; vydrhol som ho pod tečúcou vodou pomocou kuchňskej „špecikefky“, pokrájal na „štangličky“; rozložil po pekáči, prstami osolil a posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), pokropil slnečnicovým olejom, rukami premiešal a vložil na 14´ do rúry vyhriatej na 200 °C (420 °F). Podobne som pripravil aj bok choy a väčšie ružičky kelu, ktoré som rozkrojil na ½; oboje som okorenil soľou a čMČK; rozložil na pekáčoch, pokropil slnečnicovým olejom a rukami premiešal. Medzitým prebehla 1. fáza pečenia koreňového petržlenu. Poobracaný som ho poukladal medzi bok choy a pekáče vložil na 7´ do už vyhriatej rúry. Ružičkový kel bol na samostatnom pekáči. Po 7´ som zeleninu pootáčal, porozkladal po nej „hoblinky“ masla a vrátil ešte na 7´dopiecť.

    Jahňacina s bok choy a ružičkovým kelom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzičas som využil na prípravu oddýchnutej jahňaciny, ktorú som iba rozložil na panvici a opiekol po 3´ (max 4´) na obidvoch stranách. Pri kontrole „pohotovosti“ na jej konzumáciu, používam, ako pri „steak_och“, tzv. „fintu à la Mario Batali“; zopár razy prstami zatlačím do pečiaceho sa mäsa, ktoré musí reagovať podobne, ako keď prostredníkom a prsteníkom pravej dlane, zatlačím do svalu pod palcom ľavej dlane!

    Jahňacina s bok choy a ružičkovým kelom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Mäso po upečení vyzerá takto pekne červenohnedo a pred jeho podávaním, hneď za horúca, ale už pri vypnutom ohreve, na každý kúsok položím trošku hrubšiu „hoblinku“ masla.

    Jahňacina s bok choy a ružičkovým kelom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nuž a na tanieri to potom všetko vôňami láka na zjedenie.

    Jahňacina s bok choy a ružičkovým kelom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Podobne, ako pri každej návšteve mojeho švagra, aj tentoraz súčasťou obeda bola moja hovädzia polievka. Na taniere sa musí porcovať „vriaca a eščik kuščik prihrac“. Moja švagriná Chi-Yen, ju však konzumuje z misky a zásadne pomocou paličiek. Predkladám Vám dôkaz, len ma jej prosím neprezraďte! Šikovne povyberá rezance, mäso i zeleninu a polievku vypije nakoniec.

    Jahňacina s bok choy a ružičkovým kelom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Je naozaj talentovaná a šikovná maliarka. Predstavujem Vám jeden z jej obrazov,

    Jahňacina s bok choy a ružičkovým kelom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ktorého motív bol použitý aj na dámske ozdobné hodvábne šatky, ktorými obdarovala Angeliku, Lilinku aj moju krajšiu a sladšiu ½.

    Jahňacina s bok choy a ružičkovým kelom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

9 komentárov k receptu
Pri takej vzacnej navsteve sa ocinko musel svihnut.Ani ja by som vybornou jahnacinkou neopovrhla,casto si ju davam v austral.restauracii,ale tvoja je urcite lepsia,pripravovana s laskou pre celu rodinu.
Zabudla som dodat,krasny obraz.Ta polievocka pre svagrinku musela byt aj hodne nie len horuca,ale poriadne aj stiplava.Moja znama ma nevestu z Indonezie,ked tam bola na navsteve tak taketo stiplave jedla davali 3-oj rocnemu vnukovi,skoro z toho odpadla.
eeej, či si sa mi trafil do chutí, slinky mi tečú... :-) 5* dávam.
krásny obraz, ked som v rýchlosti po prvýkrát prebehla celý recept, na krátku chvíľku som si myslela, že je to olejomaľba niektorého zo slovenských realistov, upútala ma tak, že som si obraz znovu a dlho s úľubou prezerala. moja veľká poklona pani švagrinej!
@sracz , medzi moje obľúbené mäso patrí i jahňacina..ešte ani nie tak dávno som ju mohla u nás kúpiť na ovčej farme kedykoľvek..už sa všetko zmenilo a veru patrí medzi málo dostupné mäská..Inak uvaril si parádny obed pre svoju rodinku, boli iste nad mieru spokojní aj pani švagrinka..krásne dielo maľovala, páči sa mi..príjemný víkend za veľkú mláku.-)
Jedlo výborné,švagrinka šikovná nielen v zaobchádzaní paličkami,ale aj krásnym výtvarným umením.Paličky asi patria k jej pôvodu.
Ferko pri pečení jahňacinky nedávaš vetvičku rozmarínu?Veľmi sa zvýrazni chuť tej nádhery...
Takúto porciu jahňaciny by som si vedela vychutnať! A aj obraz by som si vedela predstaviť u mňa na stene a tú nádhernú šatku na mojom krku! Všetko parádne. Ste veľmi šikovní, ty aj švagriná.

Pridaj komentár k receptu: