Jahňacie stehno plnené špenátom a šampiňónmi fotorecept
Foto: evusik
Keď som sa prvýkrát dostala k jahňaciemu mäsu, hľadala som recepty, ale bola som prekvapená ako málo som ich našla. Tak som experimentovala a Zobraziť celý popisKeď som sa prvýkrát dostala k jahňaciemu mäsu, hľadala som recepty, ale bola som prekvapená ako málo som ich našla. Tak som experimentovala a vznikol tento recept. Myslím, že k Veľkej Noci sa výborne hodí.
príprava
na 180 °C
Suroviny
1 ks |
|
|
|
|
|
Plnka: | |
|
|
stredne veľká |
|
čerstvé |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
(alebo olej) |
|
Zmes na potretie: | |
1/2 hlavičky |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1 ČL |
|
|
|
|
Postup
-
1
Na tento recept som použila celé zadné jahňacie stehno. Mala som ho zamrazené a po rozmrazení som ho musela použiť celé. Stehno som prekrojila v kĺbe tak, aby mi zostalo spodné malé stehienko aj s kosťou a vrchné stehno som vykostila. Spolu s roládou som upiekla aj spodné stehienko. Zo stehno pred prípravou orežeme všetko čo sa nám nepáči, hlavne loj, šľachy narežeme.
-
2
Najskôr si pripravíme plnku. Na masti alebo oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme nadrobno nasekané šampiňóny, veľa pretlačeného cesnaku a mladý listový špenát. Ja si špenát mrazím z vlastnej úrody, ale dostať aj mrazený listový špenát. Nepoužívajte špenátový mrazený pretlak, mali by ste z plnky riedku kašu. Plnku osolíme, okoreníme, pridáme muškátový oriešok, štipku škorice a trochu citrónovej kôry. Nevaríme dlho, len prehrejeme, ochutnáme a ak treba dosolíme a okoreníme. Cesnaku použite veľa, musí ho tam byť výrazne cítiť. Jahňacie mäso chuť cesnaku stiahne a cesnak naopak ochutí mäso. Takže cesnakom nešetrite. Plnku necháme vychladnúť.
-
3
Vrchné jahňacie stehno vykostíme a narežeme tak, aby nám vznikol čo najväčší plát mäsa. Plát mäsa rozprestrieme na fóliu a mierne ho naklepeme, osolíme a okoreníme len z vnútornej strany.
-
4
Pripravíme si zmes na potretie - do misky dáme trochu oleja, veľa pretlačeného cesnaku, lyžičku soli, mleté čierne korenie, rozmarín a lyžičku vody. Cesnakom nešetríme. Vychladnutú, alebo vlažnú plnku navrstvíme na plát mäsa a pomocou fólie zvinieme do rolády. Na dosku, alebo rovno na plech si nachystáme väčší kus alobalu, do stredu dáme zmes na potretie a na ňu položíme zvinutú roládu. Bohato potrieme celú roládu aj zvrchu a zabalíme do alobalu.
-
5
Najskôr si rozpálime rúru na 200 °C. Roládu dáme do rúry a asi po 15 minútach stiahneme teplotu na 180°C, pečieme asi 1,5 hod. Po hodine roládu rozbalíme, odstránime alobal a pečieme ešte asi pol hodinu.
-
6
Mäso je veľmi jemné, šťavnaté a so špenátovou plnkou veľmi chutné.
-
7
Ako prílohu som robila pečené zemiaky...
-
8
a tiež šťuchané zemiaky. Špenátovú plnku ktorá mi zostala sme si popridávali ako prílohu rovno na tanier.
úplne súhlasím, jahňacina potrebuje len veľa cesnaku a veľa byliniek, ja som tak robila rebierka. Doteraz som vlastne robila len dva recepty. Túto roládu a pečené rebierka. Teraz na Veľkú noc sa chystám piecť stehno s hlivou a pohánkou, tak uvidím ako to dopadne :-)
Jahňacinu máme veľmi radi, robíme často a podobne ako ty. So špenátom som ale ešte nerobila, musím skúsiť.