Jahňacia roláda
Jahňacia roláda

Jahňacie stehno plnené špenátom a šampiňónmi fotorecept

evusik - fotkaevusik, 3. apríla 2023
Jahňacie stehno plnené špenátom a šampiňónmi (fotorecept)
Foto: evusik

Keď som sa prvýkrát dostala k jahňaciemu mäsu, hľadala som recepty, ale bola som prekvapená ako málo som ich našla. Tak som experimentovala a Zobraziť celý popisKeď som sa prvýkrát dostala k jahňaciemu mäsu, hľadala som recepty, ale bola som prekvapená ako málo som ich našla. Tak som experimentovala a vznikol tento recept. Myslím, že k Veľkej Noci sa výborne hodí.

60 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
Plnka:
 stredne veľká
 čerstvé
 (alebo olej)
Zmes na potretie:
1/2 hlavičky
2 PL
1 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Na tento recept som použila celé zadné jahňacie stehno. Mala som ho zamrazené a po rozmrazení som ho musela použiť celé. Stehno som prekrojila v kĺbe tak, aby mi zostalo spodné malé stehienko aj s kosťou a vrchné stehno som vykostila. Spolu s roládou som upiekla aj spodné stehienko. Zo stehno pred prípravou orežeme všetko čo sa nám nepáči, hlavne loj, šľachy narežeme.

    Jahňacie stehno plnené špenátom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Najskôr si pripravíme plnku. Na masti alebo oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme nadrobno nasekané šampiňóny, veľa pretlačeného cesnaku a mladý listový špenát. Ja si špenát mrazím z vlastnej úrody, ale dostať aj mrazený listový špenát. Nepoužívajte špenátový mrazený pretlak, mali by ste z plnky riedku kašu. Plnku osolíme, okoreníme, pridáme muškátový oriešok, štipku škorice a trochu citrónovej kôry. Nevaríme dlho, len prehrejeme, ochutnáme a ak treba dosolíme a okoreníme. Cesnaku použite veľa, musí ho tam byť výrazne cítiť. Jahňacie mäso chuť cesnaku stiahne a cesnak naopak ochutí mäso. Takže cesnakom nešetrite. Plnku necháme vychladnúť.

    Jahňacie stehno plnené špenátom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vrchné jahňacie stehno vykostíme a narežeme tak, aby nám vznikol čo najväčší plát mäsa. Plát mäsa rozprestrieme na fóliu a mierne ho naklepeme, osolíme a okoreníme len z vnútornej strany.

    Jahňacie stehno plnené špenátom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si zmes na potretie - do misky dáme trochu oleja, veľa pretlačeného cesnaku, lyžičku soli, mleté čierne korenie, rozmarín a lyžičku vody. Cesnakom nešetríme. Vychladnutú, alebo vlažnú plnku navrstvíme na plát mäsa a pomocou fólie zvinieme do rolády. Na dosku, alebo rovno na plech si nachystáme väčší kus alobalu, do stredu dáme zmes na potretie a na ňu položíme zvinutú roládu. Bohato potrieme celú roládu aj zvrchu a zabalíme do alobalu.

    Jahňacie stehno plnené špenátom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Najskôr si rozpálime rúru na 200 °C. Roládu dáme do rúry a asi po 15 minútach stiahneme teplotu na 180°C, pečieme asi 1,5 hod. Po hodine roládu rozbalíme, odstránime alobal a pečieme ešte asi pol hodinu.

    Jahňacie stehno plnené špenátom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso je veľmi jemné, šťavnaté a so špenátovou plnkou veľmi chutné.

    Jahňacie stehno plnené špenátom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ako prílohu som robila pečené zemiaky...

    Jahňacie stehno plnené špenátom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a tiež šťuchané zemiaky. Špenátovú plnku ktorá mi zostala sme si popridávali ako prílohu rovno na tanier.

    Jahňacie stehno plnené špenátom a šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

farbuska
Jahňacie mäso je skvelé, jemné, veľmi chutné a tento recept na úpravu jahňacieho stehna je pekný. Robievam dosť podobne, často len priestor po kosti napchám cesnakom a bylinkami (vhodné sú tie s výraznejšou chuťou ako rozmarín, šalvia a iné trebárs v kombinácii s mätou).
evusik
@farbuska (3.4.2023 13:10)
úplne súhlasím, jahňacina potrebuje len veľa cesnaku a veľa byliniek, ja som tak robila rebierka. Doteraz som vlastne robila len dva recepty. Túto roládu a pečené rebierka. Teraz na Veľkú noc sa chystám piecť stehno s hlivou a pohánkou, tak uvidím ako to dopadne :-)
kucharka
Dobrota.
Jahňacinu máme veľmi radi, robíme často a podobne ako ty. So špenátom som ale ešte nerobila, musím skúsiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia