Jahňacia roláda

Jahňacie stehno plnené špenátom a šampiňónmi (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Keď som sa prvýkrát dostala k jahňaciemu mäsu, hľadala som recepty, ale bola som prekvapená ako málo som ich našla. Tak som experimentovala a vznikol tento recept.* Myslím, že k Veľkej Noci sa výborne hodí.

60 minút
príprava
120 minút
na 180 °C

Postup

  1. Na tento recept som použila celé zadné jahňacie stehno. Mala som ho zamrazené a po rozmrazení som ho musela použiť celé. Stehno som prekrojila v kĺbe tak, aby mi zostalo spodné malé stehienko aj s kosťou a vrchné stehno som vykostila. Spolu s roládou som upiekla aj spodné stehienko. Zo stehno pred prípravou orežeme všetko čo sa nám nepáči, hlavne loj, šľachy narežeme.
  2. Najskôr si pripravíme plnku. Na masti alebo oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľku, pridáme nadrobno nasekané šampiňóny, veľa pretlačeného cesnaku a mladý listový špenát. Ja si špenát mrazím z vlastnej úrody, ale dostať aj mrazený listový špenát. Nepoužívajte špenátový mrazený pretlak, mali by ste z plnky riedku kašu. Plnku osolíme, okoreníme, pridáme muškátový oriešok, štipku škorice a trochu citrónovej kôry. Nevaríme dlho, len prehrejeme, ochutnáme a ak treba dosolíme a okoreníme. Cesnaku použite veľa, musí ho tam byť výrazne cítiť. Jahňacie mäso chuť cesnaku stiahne a cesnak naopak ochutí mäso. Takže cesnakom nešetrite. Plnku necháme vychladnúť.
  3. Vrchné jahňacie stehno vykostíme a narežeme tak, aby nám vznikol čo najväčší plát mäsa. Plát mäsa rozprestrieme na fóliu a mierne ho naklepeme, osolíme a okoreníme len z vnútornej strany.
  4. Pripravíme si zmes na potretie - do misky dáme trochu oleja, veľa pretlačeného cesnaku, lyžičku soli, mleté čierne korenie, rozmarín a lyžičku vody. Cesnakom nešetríme. Vychladnutú, alebo vlažnú plnku navrstvíme na plát mäsa a pomocou fólie zvinieme do rolády. Na dosku, alebo rovno na plech si nachystáme väčší kus alobalu, do stredu dáme zmes na potretie a na ňu položíme zvinutú roládu. Bohato potrieme celú roládu aj zvrchu a zabalíme do alobalu.
  5. Najskôr si rozpálime rúru na 200 °C. Roládu dáme do rúry a asi po 15 minútach stiahneme teplotu na 180°C, pečieme asi 1,5 hod. Po hodine roládu rozbalíme, odstránime alobal a pečieme ešte asi pol hodinu.
  6. Mäso je veľmi jemné, šťavnaté a so špenátovou plnkou veľmi chutné.
  7. Ako prílohu som robila pečené zemiaky...
  8. a tiež šťuchané zemiaky. Špenátovú plnku ktorá mi zostala sme si popridávali ako prílohu rovno na tanier.