Jahňacia kotleta
Jahňacia kotleta

Jahňacia kotleta s pyré z konfitovaného cesnaku

Miloslav Pabiš
šéfkuchár Korzo Café&Restaurant v Bratislave, 14. augusta 2018
Jahňacia kotleta s pyré z konfitovaného cesnaku
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

1 kg
200 ml
400 g
1 kg




Postup

  1. 1

    Celý neošúpaný cesnak ponoríme do oleja a pečieme ho pri teplote 120 °C zakrytý pokrievkou. Pozor, pri vyššej teplote ma cesnak tendenciu „vybuchovať", preto po asi 30 minútach jeden cesnak opatrne vyberieme a ak je pri stlačení úplne mäkký, môžeme ho vybrať opatrne všetok. Necháme prirodzene schladiť a potom ho priečne prerežeme a vytlačíme dužinu do sitka, cez ktoré zmes ešte prepasírujeme.

  2. 2

    Jahňacie mäso zľahka očistíme od blán. Červené víno prevaríme s bobkovým listom, necháme vychladnúť a zalejeme ním jahňacie mäso a necháme ho takto v chlade postáť hodinu. Baby zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme ich a na masle pomaličky opekáme dozlata. Jahňacie mäso osolíme, okoreníme a prudko opečieme z každej strany. Mäso preložíme nabok, dáme naň kocku masla a necháme na teplom mieste odpočívať 5–7 minút.

  3. 3

    V kastróliku pomaly prehrejeme cesnakové pyré, pridáme podľa potreby smotanu a dochutíme soľou a kvapkou citróna. Pyré naservírujeme na tanier, obložíme zemiakmi a navrch dáme rozkrojené jahňacie mäso, ktoré pred krájaním ešte sprudka opečieme.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia