Jahňacia kotleta
Jahňacia kotleta s pyré z konfitovaného cesnaku
Autor receptu: redakcia
Postup- Celý neošúpaný cesnak ponoríme do oleja a pečieme ho
pri teplote 120 °C zakrytý pokrievkou. Pozor, pri vyššej
teplote ma cesnak tendenciu „vybuchovať", preto po asi
30 minútach jeden cesnak opatrne vyberieme a ak je pri
stlačení úplne mäkký, môžeme ho vybrať opatrne všetok.
Necháme prirodzene schladiť a potom ho priečne prerežeme
a vytlačíme dužinu do sitka, cez ktoré zmes ešte prepasírujeme.
- Jahňacie mäso zľahka očistíme od blán. Červené víno
prevaríme s bobkovým listom, necháme vychladnúť a zalejeme
ním jahňacie mäso a necháme ho takto v chlade
postáť hodinu. Baby zemiaky uvaríme v šupke, ošúpeme
ich a na masle pomaličky opekáme dozlata. Jahňacie mäso
osolíme, okoreníme a prudko opečieme z každej strany.
Mäso preložíme nabok, dáme naň kocku masla a necháme
na teplom mieste odpočívať 5–7 minút.
- V kastróliku pomaly prehrejeme cesnakové pyré, pridáme
podľa potreby smotanu a dochutíme soľou a kvapkou
citróna. Pyré naservírujeme na tanier, obložíme zemiakmi
a navrch dáme rozkrojené jahňacie mäso, ktoré pred krájaním
ešte sprudka opečieme.
|