Jahňací chrbát
Jahňací chrbát

Jahňací chrbát s karfiolovým pyré s pečeným cesnakom

Jozef Riska
šéfkuchár, autor projektu outdoorových degustácií Terra Gustus, 25. júna 2021
Jahňací chrbát s karfiolovým pyré s pečeným cesnakom
Foto: archív Jozefa Risku
4
porcie
120 minút
príprava

Suroviny

1 kg (bez kosti)
2 hlavičky (+ 1 strúčik k mäsu)
2 ks
40 g
1 l
50 g
50 g
20 g
150 ml
200 g

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Cesnakové hlavičky priečne prekrojíme, dáme na alobal, pokvapkáme olejom, osolíme a okoreníme. Zabalíme a dáme piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov.

  2. 2

    Jeden karfiol očistíme, nakrájame na väčšie kusy a dáme do mlieka. Pridáme soľ a mleté čierne korenie, uvaríme domäkka. Zlejeme, jednu ružičku karfiolu odložíme na hoblinky a zvyšný karfiol rozmixujeme spolu s očisteným pečeným cesnakom. Pridáme maslo a trošku mlieka, v ktorom sme karfiol varili a vymixujeme na pyré.

  3. 3

    Druhý karfiol blanšírujeme vo vriacej osolenej vode asi 4 minúty, vyberieme, necháme vychladnúť a vysušíme. Rozoberieme na ružičky, ktoré opečieme na masle.

  4. 4

    Lesné huby očistíme, vysušíme, dochutíme soľou, čiernym korením a tymianom, opražíme na tuku.

  5. 5

    Jahňací chrbát umyjeme a očistíme od blany, osolíme, okoreníme. Na panvicu dáme slnečnicový olej, rozpálime ho a chrbát opekáme zo všetkých strán – asi 4–5 minút. Na panvicu pridáme strúčik cesnaku, ktorý rozpučíme nožom. Potom pridáme tymian a maslo. Maslom oblievame mäso asi 2 minúty, pričom nesmie zhorieť.

  6. 6

    Chrbát vyberieme a necháme 5 minút odležať. Zabalíme ho ako palacinku a nakrájame. Výpek, v ktorom sme ho opekali, použijeme na omáčku. Z výpeku vyberieme cesnak a tymian, pridáme na kocky nakrájanú mrkvu a zeler, opečieme dohneda, pridáme cibuľu. Spolu to ešte orestujeme, podlejeme vývarom a zredukujeme o polovicu. Nakoniec pridáme kúsok masla. Naservírujeme mäso, pridáme omáčku, huby, karfiolové pyré a opečené karfiolové ružičky. Dozdobíme zeleninou alebo šalátom.

Recept je zaradený do kategórií:
Jahňacie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Oprážané, Pečené, Varené

Diskusia k receptu