Jablkový a makový závin fotorecept
Foto: olinecka
Jemná chuť cesta, plnka môže byť rôzna tvarohová, orechová, kakaová. Určite potešia veľkých aj malých.
príprava
na 190 °C
Suroviny
Cesto: | |
1,5 hrnčeka (1 hrnček = 3 dl) |
|
1,5 hrnčeka |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
150 ml vlažné |
|
150 ml (33 %) |
|
100 g rozpustené |
|
3 PL |
|
1,5 ČL |
|
3 ks |
|
1/2 bal. |
|
Maková plnka: | |
mletý |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Jablková plnka: | |
5-6 ks nastrúhané |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Okrem toho: | |
1 ks (na potretie) |
|
(na potretie) |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme pridáme zbytok cukru, soľ, žĺtky, rozpustené maslo, smotanu a nakysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme kysnúť.
-
2
Medzitým pripravíme plnky. Jablká umyjeme, osušíme, nastrúhame na strúhadle a pridáme cukor, škoricu mletú, môžeme pokvapkať citrónovou šťavou. Mletý mak a lekvár premiešame, pridáme cukor.
-
3
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Cesto rozdelíme na tri časti. Jednu časť rozvaľkáme na hrúbku 3 mm do tvaru obdĺžnika a rovnomerne rozotrieme makovú plnku.
-
4
Zrolujeme a závin preložíme na plech vymastený maslom.
-
5
Rovnako rozvaľkáme zvyšné 2 časti cesta a naplníme ich jablkovou plnkou. Hotové záviny necháme na plechu trocha nakysnúť.
-
6
Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom.
-
7
Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 30 minút. Po upečení záviny za horúca potrieme rozpusteným maslom.
-
8
Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.
Ďakujem za nahliadnutie receptu som rada že sa recept páči. Pekný dník.
Ďakujem za nahliadnutie receptu som rada že sa recept páči.
Ďakujem za príjemný komentár, ale na Teba nemám pečieš úžasne.
Závin som piekla len niekoľkokrát, ale tento je najlepší, nielen aký som kedy piekla, ale aký som kedykoľvek aj ochutnala!
Úžasná chuť cesta, výborne sa s ním pracovalo, plnka cesto nerozmáčala ani na další deň, a NEPRASKOL! Radosť piecť. Ďakujem.