Kysnutý závin
Jablkový a makový závin (fotorecept)
Autor receptu: olinecka
Jemná chuť cesta, plnka môže byť
rôzna tvarohová, orechová,
kakaová.* Určite potešia veľkých aj
malých.
30 minút príprava |
30 minút na 190 °C |
Postup
- Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme pridáme zbytok cukru, soľ, žĺtky, rozpustené maslo, smotanu a nakysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme kysnúť.
- Medzitým pripravíme plnky. Jablká umyjeme, osušíme, nastrúhame na strúhadle a pridáme cukor, škoricu mletú, môžeme pokvapkať citrónovou šťavou. Mletý mak a lekvár premiešame, pridáme cukor.
- Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Cesto rozdelíme na tri časti. Jednu časť rozvaľkáme na hrúbku 3 mm do tvaru obdĺžnika a rovnomerne rozotrieme makovú plnku.
- Zrolujeme a závin preložíme na plech vymastený maslom.
- Rovnako rozvaľkáme zvyšné 2 časti cesta a naplníme ich jablkovou plnkou. Hotové záviny necháme na plechu trocha nakysnúť.
- Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom.
- Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 30 minút. Po upečení záviny za horúca potrieme rozpusteným maslom.
- Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.