Kysnutý závin

Jablkový a makový závin (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Jemná chuť cesta, plnka môže byť rôzna tvarohová, orechová, kakaová.* Určite potešia veľkých aj malých.

30 minút
príprava
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Do vlažného mlieka pridáme 1 ČL cukru, 1 PL múky, rozdrobíme čerstvé droždie a necháme nakysnúť kvások. Múku preosejeme pridáme zbytok cukru, soľ, žĺtky, rozpustené maslo, smotanu a nakysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zakryjeme utierkou a necháme kysnúť.
  2. Medzitým pripravíme plnky. Jablká umyjeme, osušíme, nastrúhame na strúhadle a pridáme cukor, škoricu mletú, môžeme pokvapkať citrónovou šťavou. Mletý mak a lekvár premiešame, pridáme cukor.
  3. Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku. Cesto rozdelíme na tri časti. Jednu časť rozvaľkáme na hrúbku 3 mm do tvaru obdĺžnika a rovnomerne rozotrieme makovú plnku.
  4. Zrolujeme a závin preložíme na plech vymastený maslom.
  5. Rovnako rozvaľkáme zvyšné 2 časti cesta a naplníme ich jablkovou plnkou. Hotové záviny necháme na plechu trocha nakysnúť.
  6. Pred vložením do rúry potrieme rozšľahaným vajíčkom.
  7. Rúru predhrejeme na 190 stupňov a pečieme 30 minút. Po upečení záviny za horúca potrieme rozpusteným maslom.
  8. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom. Dobrú chuť.