Ipeľská kapusta aj pre bezlepkáčov fotorecept
Foto: afataga
Tento rcp. mám v zošite asi 20 rokov, varila ho kedysi v tv nejaká herečka, už si nepamätám jej meno ani názov relácie. Ja Zobraziť celý popisTento rcp. mám v zošite asi 20 rokov, varila ho kedysi v tv nejaká herečka, už si nepamätám jej meno ani názov relácie. Ja som trochu zmenila postup a pridala saturejku a chilli. V pôvodnom rcp. sa mala cibuľa opražiť na slanine, to som neurobila, lebo my nemáme radi mľandravú slaninu.
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 PL |
|
2 ks stredne veľká |
|
3 ks (nemusí byť) |
|
1 KL |
|
1 KL (z mlynčeka) |
|
1 KL |
|
3 PL hustý |
|
2 KL |
|
1 kg |
|
300 g mierne údená |
|
200 ml |
|
|
|
cca 200 ml horúca |
|
Postup
-
1
Dala som si uvariť vodu do konvice. Na masti som restovala pokrájanú cibuľu, ked začala sklovatieť, podliala som troškou vody a za stáleho miešania som ju nechala odpariť, toto som zopakovala 3x. Po poslednom odparení som pridala chilli, korenie, rascu a saturejku a premiešala.
-
2
Pridala som pretlak a rýchlo zarestovala, odtiahla som hrniec bokom a pridala mletú papriku, premiešala a zas som podliala troškou vody a pridala som kapustu. Vrátila som na sporák a nechala dusiť asi 40 min.
-
3
Pridala som pokrájanú klobásu, premiešala a zas bolo treba trošku vody. Nechala som dusiť 15 min. Ak máte kvalitnú klobásu bez múky, je to aj bezlepkové.
-
4
A teraz som som bola v pomykove, lebo som mala zapísané iba smotana, tak som dumala, nakoniec som rozhodla pre kyslú, ale znieslo by to aj šlahačkovú. Smotanu som rozmiešala v miske s troškou horúcej vody, aby chúďa neutrpela teplotný šok a aby sa nezrazila. Pridala som do hrnca a nechala prejsť varom a je hotovo. Ochutnala som a trošku dosolila.
-
5
Tip: nabudúce pridám aj sušené huby. Príloha: ľubovoľná.
- 6
No a takéhoto strážcu, resp. strážkyňu som mala pri krájaní klobásy, aby som sa neporezala :-)
- 6
@Haji dakujem, si mila
@Frezia neviem, ci to dobre vysvetlim, ale ta cibula tak viac zmakne a zahusti napr. gulas a ine maso dusene s cibulou, ja som si zvykla a uz to tak robim vzdy, ked robim cibulovy zaklad.
@Frezia 68 a co myslis, na koho som si spomenula, ked som napisala do nadpisu, ze aj pre bezlepkacov? :-), tak som rada, ze ta rcp. oslovil a budem rada ak vyskusas. Jasne, ze nevadi bez saturejky, buduci rok ti poslem, lebo ona mam zazracne ucinky, ako som napisala vyssie. Strazkyna bola v pozore, ale ked videla, ze dlho jej nic nedavam, prestalo ju to bavit a lahla si, dostala len makrobioticke koliesko, lebo stipala, teda ta klobasa :-) a dakujem.
@Siisa dakujem, v rcp. huby neboli, to ma napadlo az na konci, len daj, nic nepokazis
@Havino tak toto je kombinacia vsetkeho, co si vymenovala :-)
@Kecemis bude mi medzioceanskym potesenim :-)
@Alex37 dakujem, dufam, ze vam bude chutit
To sa aj mne stava, dakujeme
Fakt výborné, fakt! Dala čabajkovou klobásu a 5 kloboučků čerstvých hub. Za recept ti teda děkuju, nooo :-)
@Mijaita bojim, bojim, teda nemas za co, nooo :-). Dakujem za krasne foto a som rada, ze si tvoj mlsny jazycek pochutnal a este si ma aj pobavila. Cabajka to isto nepokazila :-).
@Kecemis :-))), tiez si ma pobavil, tesi ma, ze vam chutilo, teda dufam, ze aj tebe. Tak teda dobre, dnes sa jej vynimocne neukazem na oci :-).
Inak práve pred chvíľou som prvý krát vyskúšala tvoj spôsob rozvarenia cibule, robím koložvársku tak som dusila perkelt na ňu. Vyzerá to super a už budem robiť takto. @radoxov spôsob s rozmixovaním základu je tiež dobrý, len som chcela vyskúšať aj toto a ako bonus nemusím špiniť tyčák.
No tak aspon na stare kolena si sa dozvedela, co to vlastne varis :-). S tou cibulou ani neviem kde a kedy som to videla, je to super a ako hovoris - cibula makka a tycak cisty.
Jasne, ze nie v zlom, ako som napisala v uvode, videla som to kedysi v tv, netusim, preco sa tak vola, mozno aj ta herecka ma rcp. od niekoho, niekedy su nazvy zahadne, ako napr. francuzske zemiaky.
Vsetko najlepsie k meninam :-).
teraz mi už iba nie je jasné, či to je polievka, alebo kapustový prívarok.
kapustnicu aj ja tak začínam variť, že opečiem nakrájanú slaninu, pridám nakrájanú cibuľu jednu lyžicu cukru, pridám na kolieska nakrájanú klobásu a keď sa všetky chute spoja, pridám trošku nakrájanú kapustu, podusím všetko spolu a podlejem vodou..ale ja pridám ešte údené mäso, surové mäsové kosti a varím, kým všetko nie je mäkké..potom pridám paradajkový pretlak domáci, sušené hríby občas guľky z mletého mäsa a všetko spolu povarím..napokon pridám nakrájaný cesnak na drobno a nechám už iba chvľku povariť..toť moja kapustnica..
Sranda, ja mam presne ten isty rcp., len s inym nazvom, zahada. Mne sa ale zdalo lepsie zarestovat pretlak do zakladu a tej saturejky sa neboj, fakt ucinkuje.
@Izabella929 , toto nie je kapustnica, skor huste jedlo, ja nedavam do zakladu slaninu, lebo potom zostane taka mlandrava a to my nemame radi, viem, ze ty to casto tak robis, ja nie. Kazdy mame svoje osvedcene postupy a chute.