Dusená kapusta
Ipeľská kapusta aj pre bezlepkáčov (fotorecept)
Autor receptu: afataga
Tento rcp. mám v zošite asi 20 rokov, varila ho kedysi v tv nejaká herečka, už si nepamätám jej meno ani názov relácie. Ja som trochu zmenila postup a pridala saturejku a chilli. V pôvodnom rcp. sa mala cibuľa opražiť na slanine, to som neurobila, lebo my nemáme radi mľandravú slaninu.
4-6 porcie |
10 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup
- Dala som si uvariť vodu do konvice. Na masti som restovala pokrájanú cibuľu, ked začala sklovatieť, podliala som troškou vody a za stáleho miešania som ju nechala odpariť, toto som zopakovala 3x. Po poslednom odparení som pridala chilli, korenie, rascu a saturejku a premiešala.
- Pridala som pretlak a rýchlo zarestovala, odtiahla som hrniec bokom a pridala mletú papriku, premiešala a zas som podliala troškou vody a pridala som kapustu. Vrátila som na sporák a nechala dusiť asi 40 min.
- Pridala som pokrájanú klobásu, premiešala a zas bolo treba trošku vody. Nechala som dusiť 15 min. Ak máte kvalitnú klobásu bez múky, je to aj bezlepkové.
- A teraz som som bola v pomykove, lebo som mala zapísané iba smotana, tak som dumala, nakoniec som rozhodla pre kyslú, ale znieslo by to aj šlahačkovú. Smotanu som rozmiešala v miske s troškou horúcej vody, aby chúďa neutrpela teplotný šok a aby sa nezrazila. Pridala som do hrnca a nechala prejsť varom a je hotovo. Ochutnala som a trošku dosolila.
- Tip: nabudúce pridám aj sušené huby.
Príloha: ľubovoľná.
- No a takéhoto strážcu, resp. strážkyňu som mala pri krájaní klobásy, aby som sa neporezala :-)