Dusená kapusta

Ipeľská kapusta aj pre bezlepkáčov (fotorecept)

Autor receptu: afataga

Tento rcp. mám v zošite asi 20 rokov, varila ho kedysi v tv nejaká herečka, už si nepamätám jej meno ani názov relácie. Ja som trochu zmenila postup a pridala saturejku a chilli. V pôvodnom rcp. sa mala cibuľa opražiť na slanine, to som neurobila, lebo my nemáme radi mľandravú slaninu.

4-6
porcie
10 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Dala som si uvariť vodu do konvice. Na masti som restovala pokrájanú cibuľu, ked začala sklovatieť, podliala som troškou vody a za stáleho miešania som ju nechala odpariť, toto som zopakovala 3x. Po poslednom odparení som pridala chilli, korenie, rascu a saturejku a premiešala.
  2. Pridala som pretlak a rýchlo zarestovala, odtiahla som hrniec bokom a pridala mletú papriku, premiešala a zas som podliala troškou vody a pridala som kapustu. Vrátila som na sporák a nechala dusiť asi 40 min.
  3. Pridala som pokrájanú klobásu, premiešala a zas bolo treba trošku vody. Nechala som dusiť 15 min. Ak máte kvalitnú klobásu bez múky, je to aj bezlepkové.
  4. A teraz som som bola v pomykove, lebo som mala zapísané iba smotana, tak som dumala, nakoniec som rozhodla pre kyslú, ale znieslo by to aj šlahačkovú. Smotanu som rozmiešala v miske s troškou horúcej vody, aby chúďa neutrpela teplotný šok a aby sa nezrazila. Pridala som do hrnca a nechala prejsť varom a je hotovo. Ochutnala som a trošku dosolila.
  5. Tip: nabudúce pridám aj sušené huby. Príloha: ľubovoľná.
  6. No a takéhoto strážcu, resp. strážkyňu som mala pri krájaní klobásy, aby som sa neporezala :-)