Hubová omáčka
Hubová omáčka

Huby na kyslo

Jardo Žídek
šéfkuchár, 6. októbra 2023
Huby na kyslo
Foto: Shutterstock
4
porcie
50 minút
príprava

Suroviny

500 g čerstvé
750 ml
250 ml
2 PL
3-4 PL
1 ks
5 PL (alebo masť)
4 PL
3 ks
6 ks
4 ks
Knedľa:
500 g
1 ks
1 ks starší (alebo žemľa)
200 ml
20 g
 štipka
 štipka




Postup

  1. 1

    Očistené a na kocky nakrájané huby podusíme na masle alebo masti, zalejeme asi 750 ml vody, necháme zovrieť a varíme asi 5 minút. Scedíme, huby odložíme a vývar použijeme na omáčku.

  2. 2

    V hrnci pripravíme maslovú zápražku. Rozpustíme maslo, na ktorom speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme múku a vymiešame na hustú kašu. Prilejeme vychladnutý hubový vývar a vzniknuté hrudky rozmiešame. Ak je omáčka hustá, pridáme viac vývaru. Pridáme korenie (ideálne v gáze alebo uložené v sitku na korenie), cukor a necháme variť na miernom ohni asi 20 minút. Dochutíme soľou a octom. Pridáme smotanu a dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme uvarené huby, prevaríme a podávame najlepšie s knedľou, so zemiakmi alebo len s chlebom.

  3. 3

    Na knedľu najprv nakrájame rožok alebo žemľu na kocky. Potom pripravíme kvások z mlieka, droždia a štipky krupicového cukru. Do múky pridáme rozšľahané vajce, vykysnutý kvások a na kocky nakrájané pečivo a troška soli. Vypracujeme mäkké cesto a necháme ho kysnúť na teplom mieste asi 45 minút. Potom urobíme dve rovnako veľké knedle a necháme ich ešte 10 minút odpočívať.

  4. 4

    Knedle varíme vo vriacej osolenej vode 15–17 minút. Počas varenia knedle obraciame a po vybratí z hrnca ich prepichneme vidličkou, aby para rýchlejšie unikala.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia