Huby na kyslo
šéfkuchár, 6. októbra 2023
Foto: Shutterstock
porcie
príprava
Suroviny
500 g čerstvé |
|
750 ml |
|
250 ml |
|
2 PL |
|
3-4 PL |
|
1 ks |
|
5 PL (alebo masť) |
|
4 PL |
|
3 ks |
|
6 ks |
|
4 ks |
|
Knedľa: | |
500 g |
|
1 ks |
|
1 ks starší (alebo žemľa) |
|
200 ml |
|
20 g |
|
štipka |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Očistené a na kocky nakrájané huby podusíme na masle alebo masti, zalejeme asi 750 ml vody, necháme zovrieť a varíme asi 5 minút. Scedíme, huby odložíme a vývar použijeme na omáčku.
- 2
V hrnci pripravíme maslovú zápražku. Rozpustíme maslo, na ktorom speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme múku a vymiešame na hustú kašu. Prilejeme vychladnutý hubový vývar a vzniknuté hrudky rozmiešame. Ak je omáčka hustá, pridáme viac vývaru. Pridáme korenie (ideálne v gáze alebo uložené v sitku na korenie), cukor a necháme variť na miernom ohni asi 20 minút. Dochutíme soľou a octom. Pridáme smotanu a dôkladne premiešame. Nakoniec pridáme uvarené huby, prevaríme a podávame najlepšie s knedľou, so zemiakmi alebo len s chlebom.
- 3
Na knedľu najprv nakrájame rožok alebo žemľu na kocky. Potom pripravíme kvások z mlieka, droždia a štipky krupicového cukru. Do múky pridáme rozšľahané vajce, vykysnutý kvások a na kocky nakrájané pečivo a troška soli. Vypracujeme mäkké cesto a necháme ho kysnúť na teplom mieste asi 45 minút. Potom urobíme dve rovnako veľké knedle a necháme ich ešte 10 minút odpočívať.
- 4
Knedle varíme vo vriacej osolenej vode 15–17 minút. Počas varenia knedle obraciame a po vybratí z hrnca ich prepichneme vidličkou, aby para rýchlejšie unikala.
Tiež hubová omáčka:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu