Hubová omáčka
Hubová omáčka

Hubová omáčka fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 6. decembra 2022
Hubová omáčka (fotorecept)
Foto: kimlo

Keďže bola tohtoročná hubárska sezóna celkom bohatá, tu je jeden zo spôsobov ako zužitkovať nazbieranú úrodu. Môžu sa použiť huby čerstvé, mrazené alebo Zobraziť celý popisKeďže bola tohtoročná hubárska sezóna celkom bohatá, tu je jeden zo spôsobov ako zužitkovať nazbieranú úrodu. Môžu sa použiť huby čerstvé, mrazené alebo sušené. Omáčka je výborná, prílohu si už každý zvolí podľa seba.
Zdroj: internet

Suroviny

podľa potreby (čerstvé, mrazené alebo sušené)
1 ks
50 g
podľa potreby
200 g (33 %)
500 ml
2 PL
1 KL




Postup

  1. 1

    Čerstvé huby nakrájame, mrazené rozmrazíme, sušené namočíme aspoň na 2 hodiny do vody. Ja som použil mrazené suchohríby. Cibuľu očistíme.

    Hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na drobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji do sklovita a pridáme mletú rascu.

    Hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na cibuľu pridáme huby, podlejeme troškou vody a osolíme. Ak použijeme sušené huby, podlejeme ich vodou, v ktorej boli namočené. Pomaly dusíme asi 20 minút.

    Hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    V hrnci v ktorom budeme variť omáčku spravíme zápražku a to tak že necháme rozpustiť maslo, pridáme 2 PL múky a za stáleho miešania múku opražíme.

    Hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zápražku zalejeme mliekom, do ktorého sme pridali aj smotanu na šľahanie, a dobre metličkou rozmiešame na hladkú omáčku, ktorú za stáleho miešania necháme prejsť varom.

    Hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridáme udusené huby a dochutíme mletým korením, citrónovou šťavou, prípadne soľou.

    Hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať.

    Hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame s knedľou, cestovinou alebo inou obľúbenou prílohou, ja som mal k tomu aj fašírky.

    Hubová omáčka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

sracz
Výborné chute aj z tohoto Tvojeho receptu cítiť až za morom, @Kimlo kamarát! Mne pripomína našu "vihodňarsku a konkrétne moju mešťanskú mačanku", kedy by si musel v tej Tvojej nahradiť citrónovú šťavu, troškou Tvojej "vody" z Tvojej stupavskej kyslej kapusty ("jušky") a keď máš obavy, tak ju pred vliatim do komletu zohrej až na vriaco! Nech Ti to aj naďalej tak chutne varí! Pekný čas adventu, plný príjemnej pohody a rodinnej atmosféry!
kvakac
Vyzerá veľmi dobré. Dal by som si. Mám to veľmi rád, takéto môžem.
2x kimlo a haji
kimlo
@mijaita (6.12.2022 17:26)
Hubám pasuje kyslastá príchuť, možno by bolo dobré skúsiť s kyslou smotanou, ja som dal citrónovú šťavu, je to výborné.
1x haji
kimlo
@sracz (7.12.2022 01:36)
Vďaka za nahliadnutie Feri, okysliť to šťavou z kyselého "zelá" je dobrý nápad. :-)
1x haji
kimlo
@cesminaz (7.12.2022 07:48)
Ďakujem, aj tak veru chutila... taká univerzálna, keď som minul knedľu a fašírky, dobré to bolo ako také bezmäsité s cestovinami tagliatelle.
1x haji
kimlo
@kvakac (7.12.2022 18:09)
Máš pravdu kamarát, bolo to veľmi dobré, aj ja to mám toto jedlo rád, a celkovo čo sa týka húb, a ešte radšej ich zbieram... :-)
1x haji
mijaita
@kimlo (8.12.2022 06:53)

Varim se zakysanou smetanou nebo i nekyselenou jen s jíškou. Máme ji hodne radi a nekdy musim uvarit obe!! :-) A vzdy jen domací knedlíky. Kupovanymi odmitam devastovat jídlo. Varik knedlíky houskové.
2x kimlo a haji
kimlo
@mijaita (8.12.2022 07:49)
Tiež robím len domáce knedle. Táto na fotke je žemlová.
1x haji
chemik
@mijaita (6.12.2022 17:26)

Je to běžný postup, ale vylepšil bych jej podle kimlova receptu 82496 z 2.3.2022 osmažením části suchých nenamočených hub na cibulce, čímž se znamenitě zesílí houbová chuť. On to tentokrát nenapsal, protože použil suchohríby mražené.
haji
Skvělý receptík, v hubovej omáčke bych se mohla kúpat´.