Hubová omáčka fotorecept
Foto: kimlo
Keďže bola tohtoročná hubárska sezóna celkom bohatá, tu je jeden zo spôsobov ako zužitkovať nazbieranú úrodu. Môžu sa
použiť huby čerstvé, mrazené alebo Zobraziť celý popisKeďže bola tohtoročná hubárska sezóna celkom bohatá, tu je jeden zo spôsobov ako zužitkovať nazbieranú úrodu. Môžu sa
použiť huby čerstvé, mrazené alebo sušené. Omáčka je výborná, prílohu si už každý zvolí podľa seba.
Zdroj: internet
Suroviny
podľa potreby (čerstvé, mrazené alebo sušené) |
|
1 ks |
|
50 g |
|
podľa potreby |
|
200 g (33 %) |
|
500 ml |
|
2 PL |
|
1 KL |
|
|
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Čerstvé huby nakrájame, mrazené rozmrazíme, sušené namočíme aspoň na 2 hodiny do vody. Ja som použil mrazené suchohríby. Cibuľu očistíme.
-
2
Na drobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji do sklovita a pridáme mletú rascu.
-
3
Na cibuľu pridáme huby, podlejeme troškou vody a osolíme. Ak použijeme sušené huby, podlejeme ich vodou, v ktorej boli namočené. Pomaly dusíme asi 20 minút.
-
4
V hrnci v ktorom budeme variť omáčku spravíme zápražku a to tak že necháme rozpustiť maslo, pridáme 2 PL múky a za stáleho miešania múku opražíme.
-
5
Zápražku zalejeme mliekom, do ktorého sme pridali aj smotanu na šľahanie, a dobre metličkou rozmiešame na hladkú omáčku, ktorú za stáleho miešania necháme prejsť varom.
-
6
Pridáme udusené huby a dochutíme mletým korením, citrónovou šťavou, prípadne soľou.
-
7
Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
-
8
Podávame s knedľou, cestovinou alebo inou obľúbenou prílohou, ja som mal k tomu aj fašírky.
Vďaka za pochvalu :-)
Hubám pasuje kyslastá príchuť, možno by bolo dobré skúsiť s kyslou smotanou, ja som dal citrónovú šťavu, je to výborné.
Vďaka za nahliadnutie Feri, okysliť to šťavou z kyselého "zelá" je dobrý nápad. :-)
Ďakujem, aj tak veru chutila... taká univerzálna, keď som minul knedľu a fašírky, dobré to bolo ako také bezmäsité s cestovinami tagliatelle.
Máš pravdu kamarát, bolo to veľmi dobré, aj ja to mám toto jedlo rád, a celkovo čo sa týka húb, a ešte radšej ich zbieram... :-)
Varim se zakysanou smetanou nebo i nekyselenou jen s jíškou. Máme ji hodne radi a nekdy musim uvarit obe!! :-) A vzdy jen domací knedlíky. Kupovanymi odmitam devastovat jídlo. Varik knedlíky houskové.
Tiež robím len domáce knedle. Táto na fotke je žemlová.
Je to běžný postup, ale vylepšil bych jej podle kimlova receptu 82496 z 2.3.2022 osmažením části suchých nenamočených hub na cibulce, čímž se znamenitě zesílí houbová chuť. On to tentokrát nenapsal, protože použil suchohríby mražené.
Muzu zkusit,nejsem proti :)