Hubová omáčka
Hubová omáčka

Voňavá hubová omáčka so šampiňónmi fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 2. marca 2022
Voňavá hubová omáčka so šampiňónmi (fotorecept)
Foto: kimlo

Po fašiangových hostinách a zabíjačkových hodoch som dostal chuť na niečo bezmäsité. Už dávnejšie som si na internete vyhliadol jeden recept so šampiňónmi Zobraziť celý popisPo fašiangových hostinách a zabíjačkových hodoch som dostal chuť na niečo bezmäsité. Už dávnejšie som si na internete vyhliadol jeden recept so šampiňónmi a sušenými hubami. Tých mám po uplynulej sezóne nasušených dosť, takže ich aspoň takto zužitkujem. Recept je jednoduchý, lacný, a pritom veľmi chutný.
Zdroj: internet

20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g čerstvé
2 hrste
1 ks
50 g
2 PL
300 ml
200 ml (12 %)
4 ks
1 KL
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Nadrobno nakrájanú cibuľu orestujeme na masle do sklovita a pridáme sušené nenamočené huby, rascu a nové korenie, chvíľu orestujeme.

    Voňavá hubová omáčka so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme šampiňóny, ktoré si predtým nakrájame na plátky, a chvíľu podusíme. Pridáme necelé 2 PL múky, orestujeme a zalejeme vývarom. Okoreníme, osolíme a za občasného miešania varíme asi 30 minút. Ak je omáčka hustá, pridáme trochu mlieka.

    Voňavá hubová omáčka so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec pridáme smotanu, dochutíme podľa chuti a krátko povaríme.

    Voňavá hubová omáčka so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Podávame s ľubovoľnou prílohou, knedľou alebo cestovinou, ja som zvolil varené zemiaky.

    Voňavá hubová omáčka so šampiňónmi (fotorecept) - obrázok 4

Diskusia k receptu

chemik
To je ta správná technologická finta ! Také nechávám suché houby opražit na tuku, aby se prohloubila vůně i chuť, které se pak při vaření krásně rozvinou, jen se to musí pozorně hlídat kvůli připálení.
haji
Pěkný receptík, mně by moc chutnalo. Dobrý nápad zfúzovat dvoje huby, chuť i barva jsou silnější. Na první dobrou u fota v Co dnes vaříte? jsem si myslela na tmavé žampiony. Teď je jasné, že omáčka je hubově dvoumocná. Chutné foto!
sracz
Nádherná práca @Kimlo kamarát v zástere a s vareškou! Som vo vytŕžení pri aj Tvojich receptoch, z ktorých cítiť nostalgiu a spomienky na chlapčenské roky a predstavy spojené s "hubárčením" v jednotlivých regiónoch Slovenska a zvlášť po okolí mojich rodných Košíc. Nuž a napokon tie nezabudnuteľné chute a vône. Ďakujem a vážim si Tvoje šikovné ruky i bystrý Um. P. S.: páči sa mi aj Tvoja záverečná ponuka na výber prílohy k omáčke. Čo druh prílohy, to nový obed, či predjedlo. Ja by som si zvolil "Karle_varle knedľu Marušky z TV Jarková, B. P.", skvelej kuchárky a pekárky, mojej vzácnej dávnej priateľky, alebo "Viedenskú podľa @Jerica. Nuž a na záver moju praktickú "fintu" na prevoňanie; do každého jedla s hubami dávam 12÷15, na prášok čerstvo rozomletých, guličiek borievky_jalovca. Maj iba pekné dni plné šťastia a pohody!


kimlo
@chemik (2.3.2022 13:24)
Tiež som bol prekvapený ako to pekne zavoňalo pri restovaní, s namočenými hubami to je iné... vďaka za nahliadnutie.
kimlo
@haji (2.3.2022 16:10)
Tak ma napadlo ked som to robil že spravím aj pár fotiek a uverejním recept, škoda by bolo sa s ním nepodeliť s ostatnými...
kimlo
@mijaita (2.3.2022 17:04)
Ten knedlík by k tomu pasoval, ale už som ho mal predtým so segedínom, tak som zvolil zemiaky. A určite by sa tam hodil aj nejaký plátok mäsa na prírodno.. každému podľa chuti.
kimlo
@sracz (3.3.2022 02:25)
Vďaka za pekný koment Feri, som rád že si vášnivý hubár ako ja. S tým jalovcom je to dobrý nápad, používam na divinu, možno by pasoval aj na huby.
haji
@kimlo (3.3.2022 07:12)
S jalovcem/borievky se nemusíš ničeho bát. Dávám jalovec celý, pár kuliček skoro do všeho. Když je celý, není tak výrazný a přesto chuť dá. Vyzkoušej. A já zase pomelu podle @sracz. Určitě je pak silnější a bude to chtít zpočátku trochu opatrnosti. Jalovec/borievka je velice zdravý. např:  www.bylinkovo.cz/jalovec-obecny/...
Byla bych opatrná u dětí, těhotných a kojících žen, lidí s nemocí ledvin. Mně chutná moc. Ani ho z jídla zpravidla nevytahuji, když na něj narazím, rozkousnu a vznáším se v lese....
beruska12
Krásna krémová, mäso k nej netreba, pre mňa tiež ten knedlík, alebo cestoviny. Idem kúpiť šampiňóny a uvarim😀😋
kimlo
@blissofplants (4.3.2022 12:31)
Áno, aj ja mám zásoby, a toho je ďalšia možnosť ich využiť. Vďaka za nahliadnutie 👍
kucharka
Vždy som huby namáčala, ale skúsim aj podľa teba, zlé to určite nebude :-))))
Ďakujem za novinku…
1x kimlo
zolik
Omáčka je famózna. Pridala som pár kvapiek citrónovej šťavy.
Ďakujem Ti za výborný recept.






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia