Hubová omáčka

Hubová omáčka (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Keďže bola tohtoročná hubárska sezóna celkom bohatá, tu je jeden zo spôsobov ako zužitkovať nazbieranú úrodu.* Môžu sa použiť huby čerstvé, mrazené alebo sušené. Omáčka je výborná, prílohu si už každý zvolí podľa seba.

Suroviny

Postup

  1. Čerstvé huby nakrájame, mrazené rozmrazíme, sušené namočíme aspoň na 2 hodiny do vody. Ja som použil mrazené suchohríby. Cibuľu očistíme.
  2. Na drobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji do sklovita a pridáme mletú rascu.
  3. Na cibuľu pridáme huby, podlejeme troškou vody a osolíme. Ak použijeme sušené huby, podlejeme ich vodou, v ktorej boli namočené. Pomaly dusíme asi 20 minút.
  4. V hrnci v ktorom budeme variť omáčku spravíme zápražku a to tak že necháme rozpustiť maslo, pridáme 2 PL múky a za stáleho miešania múku opražíme.
  5. Zápražku zalejeme mliekom, do ktorého sme pridali aj smotanu na šľahanie, a dobre metličkou rozmiešame na hladkú omáčku, ktorú za stáleho miešania necháme prejsť varom.
  6. Pridáme udusené huby a dochutíme mletým korením, citrónovou šťavou, prípadne soľou.
  7. Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
  8. Podávame s knedľou, cestovinou alebo inou obľúbenou prílohou, ja som mal k tomu aj fašírky.