Hubová omáčka
Hubová omáčka (fotorecept)
Autor receptu: kimlo
Keďže bola tohtoročná hubárska sezóna celkom bohatá, tu je jeden zo spôsobov ako zužitkovať nazbieranú úrodu.* Môžu sa
použiť huby čerstvé, mrazené alebo sušené. Omáčka je výborná, prílohu si už každý zvolí podľa seba.
Postup
- Čerstvé huby nakrájame, mrazené rozmrazíme, sušené namočíme aspoň na 2 hodiny do vody. Ja som použil mrazené suchohríby. Cibuľu očistíme.
- Na drobno nakrájanú cibuľu opražíme na oleji do sklovita a pridáme mletú rascu.
- Na cibuľu pridáme huby, podlejeme troškou vody a osolíme. Ak použijeme sušené huby, podlejeme ich vodou, v ktorej boli namočené. Pomaly dusíme asi 20 minút.
- V hrnci v ktorom budeme variť omáčku spravíme zápražku a to tak že necháme rozpustiť maslo, pridáme 2 PL múky a za stáleho miešania múku opražíme.
- Zápražku zalejeme mliekom, do ktorého sme pridali aj smotanu na šľahanie, a dobre metličkou rozmiešame na hladkú omáčku, ktorú za stáleho miešania necháme prejsť varom.
- Pridáme udusené huby a dochutíme mletým korením, citrónovou šťavou, prípadne soľou.
- Na záver pridáme nasekanú petržlenovú vňať.
- Podávame s knedľou, cestovinou alebo inou obľúbenou prílohou, ja som mal k tomu aj fašírky.