Hríbový perkelt s tirolskou knedľou

Miroslav Hužvár
šéfkuchár hotela Yasmin v Košiciach, 5. júna 2013
Hríbový perkelt s tirolskou knedľou
Foto: Ivan Majerský
6
porcií
60 minút
príprava
35 minút
tepelná úprava

Suroviny

350 g
1 ks
300 g
200 ml
100 g
 podľa chuti
200 ml
10 g
Knedľa:
400 g
1 ks
100 g
5 ks
50 ml
200 ml




Postup

  1. 1

    Slaninku nakrájame na malé kocky a opečieme ju na panvici. Do opečenej slaninky pridáme najemno nakrájanú cibuľku a všetko spolu orestujeme. Do orestovanej cibuľky a slaniny pridáme zmes húb, nakrájaných na väčšie kúsky. Pridáme soľ, korenie a rozmarín. Všetko spolu dusíme aspoň 10 minút a podlejeme to smotanou na varenie, podľa potreby zahustíme solamylom. Počas varenia pridáme ešte blanšírované paradajky, nakrájané na malé kocky. Všetko povaríme 10 minút.

  2. 2

    Hriankový chlieb nakrájaný na kocky dáme do misky. Na panvici orestujeme slaninu a cibuľu. Hotovú zmes vylejeme do nakrájaného chleba. Pridáme soľ, petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak. Pridáme päť vaječných žĺtkov. Podľa potreby prilejeme trochu mlieka. V druhej nádobe vyšľaháme sneh z bielkov, ktorý zmiešame s hmotou a zľahka premiešame. Takto pripravené cesto tvarujeme do tvaru guľôčok alebo do tvaru valčeka. Varíme ich v pare asi 20 minút.

Diskusia k receptu

evanaaa
Na taniieri to nevypadá ani na perkelt, ale ani na paprikáš, čo by bol správnejší názov, keďže je tam smotana, nie je vidno žiadnu omáčku, aj keď chuťovo to nemusí byť zlé. Hubový-hríbový paprikáš, čiže huby na smotane robievam, ak mám čersvé. Chýba mi tam červená mletá paprika, niečo by som ale vynechala.
sracz
Pokné, chutne vyzerajúce, iba si to pri vlastnej realizácii budem musieť "došmačniť a vašperkovať" podľa seba! Ale ako za nápad, určite ďakujem!
kredenc
Ďakujem, neprosím, nechcem!
Za hrnček oleja + 20 deko slaniny + 2 deci smotany + 6 vajec
A knedľa z chleba? Nakoniec - to čo je na obrázku nezodpovedá použitým surovinám.
modrykamen
Preto nám v niektorých reštauráciách nechutí. Podľa mňa opekať slaninu na oleji je barbarstvo. Ináč na jazyku nemám rád súčasne chuť slaniny a hríbov. Tie knedle robím aj ja, ako obdobu plnky, je to chutnejšie ako obyčajná knedľa a hodí sa k divine, pečenému mäsu, či hubám,ale nie so slaninou. Slanina je na halušky, párance, pirohy, prípadne kto chce, tak do guľášov.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia