Hovädzie mäso
Hovädzie mäso

Hovädzie po burgundsky fotorecept

kimlo - fotkakimlo, 18. júna 2021
Hovädzie po burgundsky (fotorecept)
Foto: kimlo

Pôvodne tento recept pochádza od p. Petra Eliáša, vedúceho penziónu a reštaurácie U námořníka v Hukvaldoch. Robil ho naživo v jednom z videoreceptov od Zobraziť celý popisPôvodne tento recept pochádza od p. Petra Eliáša, vedúceho penziónu a reštaurácie U námořníka v Hukvaldoch. Robil ho naživo v jednom z videoreceptov od Brepty, a keďže postupne skúšam jeho recepty, vnukol mi myšlienku aj na túto pochúťku. Recept tu uverejňujem s jeho súhlasom. Ja som na prípravu použil pomalý hrniec, mäso bolo mäkké a veľmi chutné. Pôvodne sa robí v pekáči v rúre, vtedy treba usledovať čas aby mäso zmäklo a vydusenú šťavu dolievať vývarom.
Zdroj: internet

6
porcií

Suroviny

600 g
100 g
100 g
1 vetvička
1 vetvička
2 ks
8 ks
podľa chuti
podľa chuti
1 KL
250 ml
100 g
podľa potreby
1 PL
1-2 KL
podľa potreby
200 g čerstvé
200 g
1 PL (na zápražku)




Postup

  1. 1

    Mäso, nakrájame na kocky asi ako na guláš, mrkvu na kúsky a cibuľu asi na osminky.

    Hovädzie po burgundsky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Všetko spolu dáme do misy, pridáme vetvičku rozmarínu, tymian, bobkový list, nové korenie, osolíme a okoreníme.

    Hovädzie po burgundsky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme červeným suchým vínom dobre premiešame a prikryté odložíme marinovať do chladničky asi na 24 hodín. Ja som použil Frankovku.

    Hovädzie po burgundsky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom zmes scedíme, nálev si odložíme a mäso vyberieme.

    Hovädzie po burgundsky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na panvici na troške oleja rozškvaríme slaninu pokrájanú na kocky.

    Hovädzie po burgundsky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Mäso si medzitým osušíme.

    Hovädzie po burgundsky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    K slanine pridáme zeleninu a poriadne orestujeme do zlatohneda. Potom preložíme do pomalého hrnca (ďalej len PH).

  8. 8

    Na troche olivového oleja orestujeme z každej strany osušené mäso, aby sa zatiahlo.

    Hovädzie po burgundsky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Mäso pridáme k zelenine do PH...

    Hovädzie po burgundsky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ... a zalejeme nálevom, ktorý nám zostal z marinovania a pridáme majoránku. Dobre premiešame.

    Hovädzie po burgundsky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Zapneme PH a necháme dusiť asi 6 hodín na úrovni LOW. Už vtedy sa rozvinú vône a celá kuchyňa bude krásne prevoňaná. Kto nemá PH, môže použiť pekáč alebo kastról a dusiť odokryté v rúre asi 100 minút pri 140 °C. Vtedy treba podľa potreby dolievať vývar.

    Hovädzie po burgundsky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Šampiňóny nakrájame a podusíme na masle. Osolíme, okoreníme a pridáme k hotovej zmesi.

    Hovädzie po burgundsky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Nakladané cibuľky scedíme, na panvici orestujeme do zlatohneda...

    Hovädzie po burgundsky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ... a tiež pridáme k hotovej zmesi. Podľa chuti pridáme cukor.

    Hovädzie po burgundsky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Nakoniec šťavu zahustíme zápražkou - výpek z panvice zaprášime trochou hladkej múky, opražíme, zalejeme trochou vody a rozmiešané prilejeme do zmesi. Chvíľu povaríme.

    Hovädzie po burgundsky (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Podávame s ľubovoľnou prílohou, hodí sa ryža, zemiaky, alebo aj knedľa... ja teraz využívam sezónu nových zemiakov, takže len udusené na masti a petržlenová vňať.

    Hovädzie po burgundsky (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

frezia68
@Kimlo : Škoda,že nemám PH,lebo už zajtra by sa robilo.Okrem klišky,ktorá je moja naj...,tu by som si zgustla a s chuťou degustovala Tvoj obed.Ostáva Ti len zapriať dobrú chuť.
jerica
Čo k tomu dodat! Spraviť , k tomu zemiakové knedle a fantázia na tanieri. Ďakujem za inšpiráciu :-)
kvakac
No teda to je niečo, až sa mi zatmelo pred očami od hladu, keď som to zbadal. Ježkove oči, to musí byť dobrota. Ty si fakt kanón na takéto dobroty. Už to mám uložené.
afataga
Urcite vyborne, ja varim podla ineho rcp. aj s pretlakom. Mozno raz skusim aj takto, ak nezabudnem :-)
2x haji a kimlo
haji
Pěkný recept, hezky si ho uložím. Hovězí maso mám ráda, PH mám, tak není co řešit.
Mám otázku: Breptov mlynček - to čo je za čudo?