Hovädzie po burgundsky fotorecept
Foto: kimlo
Pôvodne tento recept pochádza od p. Petra Eliáša, vedúceho penziónu a reštaurácie U námořníka v Hukvaldoch. Robil ho
naživo v jednom z videoreceptov od Zobraziť celý popisPôvodne tento recept pochádza od p. Petra Eliáša, vedúceho penziónu a reštaurácie U námořníka v Hukvaldoch. Robil ho
naživo v jednom z videoreceptov od Brepty, a keďže postupne skúšam jeho recepty, vnukol mi myšlienku aj na túto pochúťku.
Recept tu uverejňujem s jeho súhlasom.
Ja som na prípravu použil pomalý hrniec, mäso bolo mäkké a veľmi chutné. Pôvodne sa robí v pekáči v rúre, vtedy treba
usledovať čas aby mäso zmäklo a vydusenú šťavu dolievať vývarom.
Zdroj: internet
porcií
Suroviny
600 g |
|
100 g |
|
100 g |
|
1 vetvička |
|
1 vetvička |
|
2 ks |
|
8 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
1 KL |
|
250 ml |
|
100 g |
|
podľa potreby |
|
1 PL |
|
1-2 KL |
|
podľa potreby |
|
200 g čerstvé |
|
200 g |
|
1 PL (na zápražku) |
|
Postup
-
1
Mäso, nakrájame na kocky asi ako na guláš, mrkvu na kúsky a cibuľu asi na osminky.
-
2
Všetko spolu dáme do misy, pridáme vetvičku rozmarínu, tymian, bobkový list, nové korenie, osolíme a okoreníme.
-
3
Zalejeme červeným suchým vínom dobre premiešame a prikryté odložíme marinovať do chladničky asi na 24 hodín. Ja som použil Frankovku.
-
4
Potom zmes scedíme, nálev si odložíme a mäso vyberieme.
-
5
Na panvici na troške oleja rozškvaríme slaninu pokrájanú na kocky.
-
6
Mäso si medzitým osušíme.
-
7
K slanine pridáme zeleninu a poriadne orestujeme do zlatohneda. Potom preložíme do pomalého hrnca (ďalej len PH).
- 8
Na troche olivového oleja orestujeme z každej strany osušené mäso, aby sa zatiahlo.
- 9
Mäso pridáme k zelenine do PH...
- 10
... a zalejeme nálevom, ktorý nám zostal z marinovania a pridáme majoránku. Dobre premiešame.
- 11
Zapneme PH a necháme dusiť asi 6 hodín na úrovni LOW. Už vtedy sa rozvinú vône a celá kuchyňa bude krásne prevoňaná. Kto nemá PH, môže použiť pekáč alebo kastról a dusiť odokryté v rúre asi 100 minút pri 140 °C. Vtedy treba podľa potreby dolievať vývar.
- 12
Šampiňóny nakrájame a podusíme na masle. Osolíme, okoreníme a pridáme k hotovej zmesi.
- 13
Nakladané cibuľky scedíme, na panvici orestujeme do zlatohneda...
- 14
... a tiež pridáme k hotovej zmesi. Podľa chuti pridáme cukor.
- 15
Nakoniec šťavu zahustíme zápražkou - výpek z panvice zaprášime trochou hladkej múky, opražíme, zalejeme trochou vody a rozmiešané prilejeme do zmesi. Chvíľu povaríme.
- 16
Podávame s ľubovoľnou prílohou, hodí sa ryža, zemiaky, alebo aj knedľa... ja teraz využívam sezónu nových zemiakov, takže len udusené na masti a petržlenová vňať.
- 8
Určite je aj veganska verzia, ide hlavne o to víno, šampiňóny a cibuľky
Vďaka za nahliadnutie. Mlynček je super, používam ho veľmi často.
Nezufaj, pozri si v odkaze originál recept, tam je robený bez PH, v normálnom pekáči a v rúre. :-)
Mám otázku: Breptov mlynček - to čo je za čudo?