Hovädzie mäso

Hovädzie po burgundsky (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Pôvodne tento recept pochádza od p. Petra Eliáša, vedúceho penziónu a reštaurácie U námořníka v Hukvaldoch. Robil ho naživo v jednom z videoreceptov od Brepty, a keďže postupne skúšam jeho recepty, vnukol mi myšlienku aj na túto pochúťku. * Recept tu uverejňujem s jeho súhlasom. Ja som na prípravu použil pomalý hrniec, mäso bolo mäkké a veľmi chutné. Pôvodne sa robí v pekáči v rúre, vtedy treba usledovať čas aby mäso zmäklo a vydusenú šťavu dolievať vývarom.

6
porcií

Suroviny

Postup

  1. Mäso, nakrájame na kocky asi ako na guláš, mrkvu na kúsky a cibuľu asi na osminky.
  2. Všetko spolu dáme do misy, pridáme vetvičku rozmarínu, tymian, bobkový list, nové korenie, osolíme a okoreníme.
  3. Zalejeme červeným suchým vínom dobre premiešame a prikryté odložíme marinovať do chladničky asi na 24 hodín. Ja som použil Frankovku.
  4. Potom zmes scedíme, nálev si odložíme a mäso vyberieme.
  5. Na panvici na troške oleja rozškvaríme slaninu pokrájanú na kocky.
  6. Mäso si medzitým osušíme.
  7. K slanine pridáme zeleninu a poriadne orestujeme do zlatohneda. Potom preložíme do pomalého hrnca (ďalej len PH).
  8. Na troche olivového oleja orestujeme z každej strany osušené mäso, aby sa zatiahlo.
  9. Mäso pridáme k zelenine do PH...
  10. ... a zalejeme nálevom, ktorý nám zostal z marinovania a pridáme majoránku. Dobre premiešame.
  11. Zapneme PH a necháme dusiť asi 6 hodín na úrovni LOW. Už vtedy sa rozvinú vône a celá kuchyňa bude krásne prevoňaná. Kto nemá PH, môže použiť pekáč alebo kastról a dusiť odokryté v rúre asi 100 minút pri 140 °C. Vtedy treba podľa potreby dolievať vývar.
  12. Šampiňóny nakrájame a podusíme na masle. Osolíme, okoreníme a pridáme k hotovej zmesi.
  13. Nakladané cibuľky scedíme, na panvici orestujeme do zlatohneda...
  14. ... a tiež pridáme k hotovej zmesi. Podľa chuti pridáme cukor.
  15. Nakoniec šťavu zahustíme zápražkou - výpek z panvice zaprášime trochou hladkej múky, opražíme, zalejeme trochou vody a rozmiešané prilejeme do zmesi. Chvíľu povaríme.
  16. Podávame s ľubovoľnou prílohou, hodí sa ryža, zemiaky, alebo aj knedľa... ja teraz využívam sezónu nových zemiakov, takže len udusené na masti a petržlenová vňať.