Hovädzie bourguignon pre lenivých

jarco - fotkajarco, 5. decembra 2010
Hovädzie bourguignon pre lenivých
Foto: jarco

Už vyše roka mám v kuchárskej knihe odložený recept na Hovädzie bourguignon od Zema. Plánoval som si ho urobiť na chalupe v rúre Zobraziť celý popisUž vyše roka mám v kuchárskej knihe odložený recept na Hovädzie bourguignon od Zema. Plánoval som si ho urobiť na chalupe v rúre a v hlinenom hrnci, ale akosi to za celý rok nevyšlo. Takže tu je taká zrýchlená paneláková verzia inšpirovaná Zemom.

8
porcií
15 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
0,5 kg
0,2 kg
0,3 kg
0,3 kg
0,1 kg
1 ks
1/2 ks
0,2 l
0,2 kg
2 strúčiky




Postup

  1. 1

    Mäso (okrem nožiny je vhodný aj krk alebo močing) som zbavil najhrubších šliach a blán a nakrájal na veľké kusy. Zeleninu som očistil nakrájal na väčšie kocky.

  2. 2

    V tlakovom hrnci som zohrial olej a nechal v ňom zatiahnuť mäso za stáleho miešania. Pridal som cibuľu a ešte chvíľu restoval. Pridal som všetku zeleninu, cesnak a zalial vínom - použil som austrálsky merlot, odporúčam vyhýbať sa pri varení vínam s vysokým obsahom kyselín ako je cabernet sauvignon alebo skoro všetky slovenské červené. Do hrnca som prilial drvené paradajky (z konzervy, môžete použiť aj adekvátne menšie množstvo koncentrovaného pretlaku), posypal tymiánom, prihodil zo tri bobkové listy a nastrihal polovicu sušenej čili papričky.

  3. 3

    Zavrel som tlakový hrniec a dusil 1 hodinu. Kým sa mäso dusí, môžete sa pokojne venovať inej činnosti - ja som montoval nábytok z Ikea :-)

  4. 4

    Na záver som jedlo osolil (podľa chuti) a mierne zahustil trochou instantnej zápražky. Podával som so žemľovým knedlíkom a zvyškom červeného vína. Bolo to silné, sýte a vďaka zelenine a vínu zároveň svieže. Mäsa stačilo 100 g na osobu. Je to aj dostupné jedlo, "gulášové" druhy hovädzieho nie sú extrémne drahé, koreňová zelenina podobne, a dostať ich celý rok. Toto jedlo asi zaradím do môjho stabilného reportoáru. Vďaka, Zemo!

    Hovädzie bourguignon pre lenivých - obrázok 4

Diskusia k receptu

cistinka
takéto ja môžem...a tie hrubé odstránené šľachy nechám v tom uvariť vcelku a to mám na predpis :-)
viera1
@cistinka má pravdu,šľachy v tom vyvar,omáčka bude hutnejšia,nemusíš ju zahusťovať a je to výborné na kĺbové chrupky.Po vychladnutí bude šťava želatínová (ako huspenina).Aj s ryžou to môže výborne chutiť.
jarco
Ja viem. Len moje ženy majú iný názor, radšej sú kúpia výživové doplnky v lekárni ako by mali jesť šľachy :-)
pipina222
a tie slachy potom odstranujete rovno na tanieri? Vcera som akurat pozerala film Julie a Julia (o pani, co pisala kucharsku knihu) a presne toto jedlo (okrem inych) tam varili.... :) Nahodicka. Pozriem teda este aj original recept, ked toto je pre tych lenivych - ako velmi sa to lisi. Kazdopadne ukladam :)
janger
Iste vyborne! Len ja by som robila v tom hlinenom hrnci, lebo tlakovy hrniec, zial, nemam.
cistinka
paradox...tie tvoje ženy @jarco čo šľachy nejedia sú iste šľachovité a štíhle a ja čo ich obľubujem mám svoje šľachy niekde pod vrstvou slaniny :-)))))
viera1
Ach @jarco píšem:vyvariť.Ja to povyberám a moji psi ma za to milujú.Viem,že niektorí ľudia to majú radi a Tvoje ženy ani nemusia vedieť,že tam boli...
jarco
Jasné, hoci si neviem celkom dobre predstaviť, ako by som tie malé veci z tohto typu omáčky, ktorá sa varila spolu s mäsom, vyberal. Inak ani ja som odrezky nevyhodil, urobili som z nichv extra hrnci cca pol litra vývaru, ktorý do niečoho (rizoto, omáčka....) použijem, a vyvarené kúsky tiež dostal pes :-)
evanaaa
Jarco, výborný recept, mäso na guláš mám, zeleninku dokúpim, ale nie teraz, zajtra musím oblažiť manželove chuťové bunky, chce držkovú, toto o pár dní neskôr. Aj ja mám rada v guláši tie chrupky a šľachy, ale nie zasa všetky, niektoré blany vyrezávam , vyberám, čo je lepšie. Aj z varého hovädzieho ä z polievky ) mám rada tú lojovinu alebo čo to je, mne to chutí skoro ako špik z kostí.
cica2
aj toto dobre vyzerá, to by si moji chlapi pochutili...ukladám:)
sazuna
ja by som odporucila mesa obalit v muke este pred tym nez to pojde do hrnca, tym sa potom omacka nemusi neskor zahustovat. Dobry typ je si dat muku do mikrotenoveho sacku, hodit tam meso, dobre tym pohrkat a je to - bez neporiadku. Ja taketo nieco podobne tiez robievam a je to mnam!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia