Hovädzie bourguignon

zemo - fotkazemo, 1. decembra 2009
Hovädzie bourguignon
Foto: zemo

Na tento burgundský spôsob prípravy hovädzieho ragú potrebuje 24 hodín na dokonalé naloženie mäsa a 2 a ½ až 3 hodiny na pomaličké Zobraziť celý popisNa tento burgundský spôsob prípravy hovädzieho ragú potrebuje 24 hodín na dokonalé naloženie mäsa a 2 a ½ až 3 hodiny na pomaličké dusenie. Ale výsledok za to stojí!

60 minút
príprava
180 minút
tepelná úprava

Suroviny

750 g
400 g
3 ks
3 strúčiky
1 l
150 g
po 8 guličiek
Pre vymýšľačov:
12 ks
150 g
150 g
2 cl
1 PL
3 PL




Postup

  1. 1

    Je to typické jedlo francúzskej kuchyne. Pripravuje sa na veľmi miernom ohni. Pomaly si buble a mäsku i ostatným ingredienciám dá nezvyčajnú krehkosť. Všetky chute sa zmiešajú v kráľovské pošušnáničko, ako by povedal český klasik. Najprv vám dám jednoduchý recept a potom dole pridám pre kráľov a cárovné kuchýň niekoľko vylepšení na skutočnú extázu zo sporáku.

  2. 2

    Mäso nakrájame na väčšie kocky. Mrkvu a cibuľu na kolieska. Všetko naukladáme do misky - najviac sa hodí kameninový hrniec. Striedame vrstvu cibule, mäsa a mrkvy. Celé to zalejeme vínom, pridáme čierne a nové korenie a bylinky. Tymian a rozmarín buď vetvičku alebo po dvakrát zoberieme medzi prsty a tiež tam ide bobkový list. Necháme aspoň 24 hodín odležať v chlade.

  3. 3

    Potom všetko sceďte a bylinky s marinádou nevyhadzujete! Rozpáľte širší hrniec s tlstejšími stenami, hoďte dnu slaninu na kocky a keď sa vyškvarí, pridajte odkvapkané mäso so zeleninou. Prudko opečte. Aby ste zabránili duseniu, zmes stále miešajte.

  4. 4

    Potom mäso a zeleninu osoľte a zalejeme s vínnym nálevomaj s bylinkami, pridajte na plátky nakrájaný cesnak a na miernom ohni nechajte zakryté asi 3 hodiny pomaly bublať. Pokiaľ sa ponáhľate a o chuť vám veľmi nejde, dôležité je iba plné brucho, môžete použiť aj papiňák (tlakový hrniec) a vtedy to trvá asi hodinu. Podávajte ako Francúzi s bielym chlebom, ryžou alebo širšími cestovinami. A teraz niekoľko tipov pre majstrov varešky.

  5. 5

    Ak chcete jedlo vyčačkať, slaninu škvarte s tromi lyžicami olivového oleja a najprv pridajte malé celé cibuľky, a ž potom mäso so zeleninou. Spolu s nálevom zamiešajte do mäsa aj rajčinový pretlak. Asi pol hodinu pred koncom pridajte do hrnca zelený hrášok. Desať minút pred koncom varenia pridajte žampióny, ktoré ste rozrezali na polovicu a orestovali na masle. Tiež sa na zlepšenie chuti pridáva koňak. Rada pre začiatočníkov: Ak burgundské hovädzie pripravíte správne, má hustú šťavu. Ak sa vám zdá riedke, dajte do malej misky 50 g zmäknutého masla a pridajte do neho lyžicu hladkej múky a prstami rozotierajte až do mäkka. Potom urobte z toho dve guličky a dajte do hrnca dovariť, keď už je mäso mäkké.

Diskusia k receptu

jarco
Tak toto je niečo podľa môjho gusta :-) Na chalupe mám bulharský hlinený hrniec, už sa teším, ako to do neho všetko naládujem a hodím na pár hodín do rúry... Cibuľky určite nevynechám, tie sú podľa mňa podstatné. Ako prílohu si urobím tarhoňu.
zemo
Robí sa to po správnosti v trúbe, ale nepredpokladám, že by v našich domácnostiach prevládali bulharské či veľké rímske hrnce tiež z hliny. Ak sa mýlilm, tak to robte v trúbe, je to lepšie. Tiež na miernom ohníku teplotnom 150 stupňov zo dve - tri hodinke vari hádam načim dobré pre mäsko bude :o)
oblizprst
Vyzerá a dáva to cítiť netušené pôžitky chuťové aj čuchové. Vyskúšam, pocity opíšem...
zemo
V ňom to zrobiť ide tiež, horšie je to s klarinetom. Tam to neodporúčam.
andromeda
Ahojte, varila som hovädzie bourguignon. Robila som to prvý krát. Mäso som nechala naležať dlhšie ako 24 hodín. Mäsko bolo dobré, len šťava bola kyslá. Neviem, kde som urobila chybu. Dala som tam suché víno. Že by to bola chyba. Poraďte mi.
zemo
Treba dať mokré víno, nie trojchlapové... Žart hodný blbca, ale takí sú už chlapi. A teraz vážne.
naozaj neviem, čo som tam dával. Ale keďže moja žena pije vavrinecké, asi to bolo ono. Nebola to trpká frankovka. Ja víno, že neeé. A tak som sa vybral na internet, že poradím a našiel som stránku -  www.vinovino.sk/viac-o-vine/fedor-malik-a-kol-100-najle...
andromeda
Ďakujem. Na budúce tam dám asi Nitrianské knieža - nie chlapa, ale červené víno. To je víno sladké, čo ja teda nemusím.
zemo
Ak to nie je v akcii, teda to víno, tak sa v ňom dajú aj nohy močiť. Treba si ale pozrieť vzadu na papieriku na fľaši, kedy sú spomienkové akcie za zosnulých, ktorí sa tomuto víno venovali...Ja by som radšej odporučil samoroďák zmiešaný s vodou.
poulette
Ja bourgignon robievam v tlakovom hrnci: masko, nakrajane na 3 cm kocky necham cez noc odlezat v cervenom vine, najlepsie z okola Bordeaux, s bouquet garni (bobkovy list a tymian). Do hrnca dame priblizne 3 lyzicky olivoveho oleja a na nom orestujeme scedene masko. Poprasime mukou a zalejeme vinkom, ale nie tym, v ktorom nam uz maso stalo. Pridame na 2-3 cm nakrajane mrkvy (3 ks), 3 struciky cesnaku, osolime, okorenime a pridame znovu bouquet garni. Zatvorime tlakovy hrniec a po prvom sipani varime 40 minut na miernom ohni. Medzitym si na panvicke osmazim cibulku so slaninkou a sampinonmi. Po 40 minutach papinak otvorime a vysypeme obsah panvicky. Nechame este 10 minut povarit, aby sa nam vsetky chute navzajom spojili a servirujeme so zemiakmi uvarenymi v supke :o) Voila, bon appetit :o)
enyo281
...sa pripojím so svojim názorom...Hovädzie bourgignon som vyskúšal aj ja, víno som použill Levickú frankovku, (som z Levíc...), ostatné suroviny som použil podľa návodu, dodržal som technologický postup....stručne a jasne....FANTÁZIA...francúzska kuchyňa aj v slovenských kuchyniach je FAMÓZNA...
moncika4882
Toto je další recept ,kt.robievam,je to užasné francuzke jedlo,ked chodievame za svokrovcami do Paríža ,nikdy toto jedlo ani tam v reštike nevynecháme,vrelo odporučam
cica2
vyzerá lákavo, to musí byť mňamka
chapona
@Zemo , vyzerá to super, to zahusťovanie s maslom ma zaujalo, musím to čo najskôr vyskúšať




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia