Hovädzí guláš s domácim chlebom fotorecept
Foto: olinecka
Guláš s domácim chlebom, to je jedlo, ktoré poteší v týchto chladných dňoch.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
700-800 g |
|
2 ks väčšia |
|
podľa potreby |
|
1 fľaša (domáce, alebo čerstvé paradajky, paprika, cibuľa) |
|
podľa potreby (alebo bravčová masť) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chlieb: | |
500 g |
|
1 bal. |
|
250 ml vlažná |
|
podľa chuti |
|
|
|
(celá alebo drvená) |
|
2 PL |
|
1 PL |
|
1-2 ks (uvarený v šupke a nastrúhaný) |
|
Na potretie chleba: | |
vlažná |
|
|
Postup
-
1
Mäso umyjeme, osušíme pokrájame na menšie kocky. Cibuľu očistíme, pokrájame nadrobno a dáme na rozpálený olej alebo bravčovú masť a orestujeme do sklovita. Pridáme pokrájané mäso, orestujeme na cibuli, aby sa zatiahlo. K mäsu pridáme bobkový list trocha soli, mleté čierne korenie, chilli, trocha sladkej papriky. Mäso dusíme za občasného miešania pod pokrievkou 45-50 minút do zmäknutia.
-
2
Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a zo dva necháme vcelku, ktoré potom nastrúhané použijeme na zahustenie. Prichystáme si domáce lečo, papriku, teplú vodu.
-
3
Zemiaky nakrájané na kocky pridáme k mäsu, nasypeme červenú papriku podľa seba a podlejeme vodou. Necháme variť 20 minút.
-
4
Nakoniec do polievky pridáme nastrúhané zemiaky a necháme povariť domäkka. Dochutíme podľa seba korením, soľou.
-
5
Pokiaľ sa varí guláš, pripravila som cesto na chlieb. Múku preosejeme do misy, v strede urobíme jamku, vlejeme vodu, vsypeme sušené droždie a necháme nakysnúť kvások. Po nakysnutí kvásku pridáme soľ, hrsť semienok, rascu, olej, ocot a nastrúhaný uvarený zemiak. Vymiesime hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
-
6
Vytvarujeme bochník chleba.
-
7
Preložíme do vymasteného pekáča a necháme nakysnúť, pokiaľ sa rozohreje rúra. Pred vložením do rúry potrieme vlažnou slanou vodou a urobíme zárezy.
-
8
Pečieme vo vyhriatej rúre na 230 °C 25-30 minút na spodnej mriežke rúry. Potom rúru stiahneme na 200 stupňov a pečieme ďalších 20 minút na strednej mriežke do zlatista. Po upečení za horúca potrieme slanou vodou.
-
9
Upečený chlieb podávame k hovädziemu gulášu. Dobrú chuť.
Jej ten sa Ti podaril, chválim . Ďakujem za príjemný komentár som rada že sa recept páči. Ďakujem za čas si ho prečítať.