Hovädzí guláš

Hovädzí guláš s domácim chlebom (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Guláš s domácim chlebom, to je jedlo, ktoré poteší v týchto chladných dňoch.

5-6
porcií
30 minút
príprava
60-70 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Mäso umyjeme, osušíme pokrájame na menšie kocky. Cibuľu očistíme, pokrájame nadrobno a dáme na rozpálený olej alebo bravčovú masť a orestujeme do sklovita. Pridáme pokrájané mäso, orestujeme na cibuli, aby sa zatiahlo. K mäsu pridáme bobkový list trocha soli, mleté čierne korenie, chilli, trocha sladkej papriky. Mäso dusíme za občasného miešania pod pokrievkou 45-50 minút do zmäknutia.
  2. Zemiaky očistíme, pokrájame na kocky a zo dva necháme vcelku, ktoré potom nastrúhané použijeme na zahustenie. Prichystáme si domáce lečo, papriku, teplú vodu.
  3. Zemiaky nakrájané na kocky pridáme k mäsu, nasypeme červenú papriku podľa seba a podlejeme vodou. Necháme variť 20 minút.
  4. Nakoniec do polievky pridáme nastrúhané zemiaky a necháme povariť domäkka. Dochutíme podľa seba korením, soľou.
  5. Pokiaľ sa varí guláš, pripravila som cesto na chlieb. Múku preosejeme do misy, v strede urobíme jamku, vlejeme vodu, vsypeme sušené droždie a necháme nakysnúť kvások. Po nakysnutí kvásku pridáme soľ, hrsť semienok, rascu, olej, ocot a nastrúhaný uvarený zemiak. Vymiesime hladké cesto, ktoré dáme na teplé miesto vykysnúť. Nakysnuté cesto preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.
  6. Vytvarujeme bochník chleba.
  7. Preložíme do vymasteného pekáča a necháme nakysnúť, pokiaľ sa rozohreje rúra. Pred vložením do rúry potrieme vlažnou slanou vodou a urobíme zárezy.
  8. Pečieme vo vyhriatej rúre na 230 °C 25-30 minút na spodnej mriežke rúry. Potom rúru stiahneme na 200 stupňov a pečieme ďalších 20 minút na strednej mriežke do zlatista. Po upečení za horúca potrieme slanou vodou.
  9. Upečený chlieb podávame k hovädziemu gulášu. Dobrú chuť.